24 July 2017

KUNCI HATI HANIM BAB 14

BAJU PENGANTIN yang bergantungan dipandang tanpa rasa. Semua cantik dan menarik tetapi nafsu untuk mencuba langsung tiada. Malah nak memegangnya pun tidak ingin. Pelipis ditekan dengan hujung jari. Rasa pening mula mencucuk dan terasa lemah lututnya untuk terus berdiri.
            Lama Izzat memandang Hanim yang tegak berdiri di hadapan deretan baju pengantin yang pelbagai warna dan rekaan. Kaki yang bersilang dijatuhkan lalu kedua belah siku ditongkat pada lutut membuatkan badannya yang sedang duduk sedikit membongkok. Hampir setengah jam Hanim berdiri di situ tetapi langsung tiada kata putus daripada bakal isterinya itu tentang baju pengantin pilihannya.
            “Hanim…”
            Hanim menoleh ke arah Izzat seketika sebelum kembali memandang ke arah baju yang bergantungan. Di dalam kereta tadi puas dia memujuk Izzat supaya menunda program hari ini ke hari lain. Sungguh dia belum bersedia untuk memilih baju yang bakal dipakai pada hari pernikahannya nanti, namun Izzat langsung tidak mengendahkan pujukannya. Dengan separuh hati dia manapak masuk ke dalam butik pengantin tersebut dan kerana separuh hati itu juga lah dia masih tercegat tanpa memilih mana-mana pakaian yang bergantungan di hadapannya sekarang.       
            “Which one?”
            Kalah dengan kekeliruan yang mencucuk, Hanim bergerak menghampiri Izzat dan duduk di sebelah bakal suaminya itu dengan tangan yang membelit badan sendiri. “I don’t know.”
            “Kenapa?” Izzat menoleh dengan wajah yang tenang. Tahu hati Hanim bukan di sini sebab itu lah susah bagi seorang Hanim untuk memilih sedangkan semua yang tergantung cantik belaka. Rekaan Hatta Dolmat, kalau tak cantik juga tahu la nak cakap apa.
            “Mungkin sebab semuanya terlalu cantik,” suara hati cuba diselindung dengan memberi jawapan selamat.
            “Is it because the dress is too beautiful or it’s just you who are tasteless.” Izzat cuba mengusik namun dengan wajah yang serius bergitu Hanim rasa tersindir pula.
            “Kalau saya tasteless apa kata awak je yang pilih untuk saya,” dengan wajah tanpa perasaan Hanim membalas.
            Tanpa banyak soal Izzat bangun dan bergerak mendekati pakaian pengantin yang bergantungan itu. Satu persatu dibelek dan dipegang bagi merasai kelembutan fabrik yang digunakan. Hanim masih duduk bersandar sambil memeluk tubuh. Langsung tiada keinginan untuk bersama dengan Izzat memilih pakaian untuk hari bersejarahnya.
            Sedang dia leka memandang, Izzat bergerak mendekati pembantu butik tersebut dan seperti ada sesuatu yang Izzat perkataan bila pembantu Hatta Dolmat hanya angguk dengan senyuman.
            “Come, kita ambil ukuran badan awak,” tanpa Hanim sedar Izzat menarik tangannya untuk bangun.
            “Untuk apa?”
            “Tempah baju nikah.”
            “Apa?” Mata Hanim membuntang. “Mahal lah Izzat.”
            “Don’t worry, everything is on me.”
            “It’s not about on you or on me, it’s about money. Membazir tahu tak, pakainya sekejap je.”
            Pegangan pada tangan Hanim terlepas. “Bukan selalu Hanim dan saya buat semua ni untuk hari bersejarah kita. Saya nak buat sesuatu yang istimewa supaya ada memori indah yang boleh kita kenang di hari tua nanti. Itu pun salah ke?”
            Suara Izzat sedikit keras pada pendengaran Hanim membuatkan hati kecilnya sedikit kecut. Melihat pada wajah dan telinga Izzat yang merah, dia tahu yang Izzat sedang menahan marah. Kata-kata Maira sewaktu di pejabat tadi kembali berlagu pada pendengarannya membuatkan tangkai hati mula dicucuk rasa bersalah. Kalau hari pernikahan mereka nanti bukan sesuatu yang istimewa buat dirinya, tetapi ia adalah hari yang istimewa buat Izzat. Nampaknya dia perlu pahat kata-kata itu sehingga hari pernikahan mereka nanti agar dia tidak lagi menyakiti hati Izzat begini.
            “You know what Hanim, just forget it,” langkah mula diatur namun belum sempat dia berlalu lebih jauh tangannya dipegang oleh Hanim.
            “I’m sorry. Lets make it special then,” bisik Hanim dengan rasa bersalah yang menggunung.
            Mata dipejam. Merajuk begini bukan sifat dia yang sebenarnya. Tetapi dengan Hanim, hanya itu caranya untuk membuatkan Hanim bersetuju dengan kata-kata dia. Tangan Hanim yang masih memegang kemas lengannya digenggam. “Come.” Hanim ditarik mendekati pembantu Hatta Dolmat yang setia menanti dengan senyuman. Tak pasal buat drama percuma.

MALAS mahu berada lebih lama di dalam butik, Hanim memilih untuk menunggu di dalam kereta sementara Izzat menghabiskan perbincangannya dengan pereka baju nikah mereka. Masih ada yang ingin Izzat tambah situ sini, telitinya mengalahkan orang perempuan. Rekaan baju dia tadi Izzat juga yang pilihkan. Siap dengan pemilihan fabrik segala. Dengan bantuan designer memudahkan Izzat untuk membuat pilihan. Manakala dia hanya angguk bersetuju dengan semua pilihan bakal suaminya itu.
            Belum sempat pintu di bahagian pemandu dibuka, ada suara asing menegur dari belakang. Pergerakan Hanim terhenti dan dia menoleh ke belakang. Kelihatan dua orang wanita dengan pakaian yang bergaya sedang memandang ke arahnya.
            “What a pleasant surprise!”
            “Maaf, cik ni siapa?”
            “Hei, you kan selalu stalk I dengan suami I. Tak kan tak kenal?” Dengan penuh sinis wanita berbaju biru itu menjawab. Muka tak payah cakap lah, kerek habis.
            “Stalk?” Berkerut wajah Hanim kerana keliru. Bila masa pula dia intip orang.
            “You tak payah buat-buat tak ingat Hanim. Kenapa? Malu?”
            Hanim terdiam, cuba menghadam kata-kata wanita itu. Sesaat kemudian kerutan pada wajahnya mula menghilang. “Jadi you ni… isteri Meor?”
            “Ye! I Dina isteri Meor. Ingat Meor? Alah yang you tergila-gilakan sangat tu, tak kan dah lupa.”
            “Siapa cakap yang I tergila-gilakan Meor?” Tanpa nada Hanim menyoal. Wajah cuba dineutralkan tetapi dalam hati sudah marak api menyala. Geram dan marah dengan tuduhan yang Dina lemparkan.
            “Nak nafikan lagi Hanim?” Dina menoleh ke arah kawannya sebelum mereka sama-sama mentertawakan Hanim yang sudah merah wajahnya. Entah kerana cuaca yang panas atau hati Hanim sudah hangus terbakar mendengar sindirannya.
            “Bukan menafikan, tapi memang kenyataan. I tak pernah intip Meor. You dengan suami you tu yang perasan I intip korang. Jangan cakap yang Meor tu masih tak boleh move on pula.”
            “You!” Mata Dina mencerlung ke arah Hanim. Konon nak membakar Hanim tapi dia pula yang terbakar.
            “Apa?!” Pandangan tajam Dina dibalas dengan berani. Sekarang bukan masanya untuk berdiam diri lagi. Cukup lah Meor menuduh dia macam-macam sehinggakan abangnya sendiri percaya dengan segala tuduhan Meor itu.
            “You jangan nak kurang ajar dengan I ye.”
            “You kurang ajar dengan I boleh pula?”
            “Itu I nak sedarkan you yang tak sedar diri ni.”
            “Ouh please Puan Dina.” Hanim menyilangkan tangan ke badan sambil bersandar ke kereta Izzat. “You ingat I ni budak-budak ke? Grow up please. Dah jadi isteri orang pun jangan nak childish sangat.”
            “Kurang ajar!”
            Hampir saja tangan Dina menampar pipi Hanim namun sempat dihalang tangan kekar yang tiba-tiba muncul dari belakang.
            “Tangan ni daripada tampar orang tak tentu pasal lebih baik guna untuk angkat takbir. Dah, pergi solat sana,” bahu Dina ditolak lembut supaya menjauh. Kunci di tangan Hanim ditarik. “Masuk sekarang,” arah Izzat tanpa memandang wajah Hanim yang hanya diam tanpa suara. Tadi banyak bunyi sekarang dah senyap pula. Tanpa lengah Hanim terus bergerak masuk di tempat duduk sebelah pemandu. Beberapa saat kemudian kereta Izzat menderu berlalu meninggalkan Dina yang masih belum habis menyumpah.
            “What was that?”
            Hanim angkat kening. “Dina nak tampar saya. Awak pun nampak tadi kan.”
            “Kenapa?”
            “Obviously because I said something bad to her.” Hanim buat muka bosan. Izzat suka tanya benda yang dia dah tahu. Saja nak buat orang cakap banyak.
            “Awak cakap apa? Dan kenapa awak cakap macam tu?”
            Hanim mengeluh perlahan. “Awak memang nak saya ceritakan semuanya dari awal  sebenarnya kan?”
            “Yeah if you don’t mind.” Mata menjeling ke arah Hanim sekilas. Dia tahu Hanim tak suka nak bercerita apatah lagi mengadu dekat dia macam-macam. Tapi yang Hanim tak suka itu lah yang dia nak Hanim buat. Hanim kena banyak cakap dengan dia. Itu yang utama kalau dia nak perhubungan mereka berjaya.
            Hanim memandang ke kiri melihat susunan kereta yang dipotong oleh Izzat melalui lorong kanan. Hati berbelah bahagi sama ada mahu menceritakan semuanya kepada Izzat atau tidak. Dia tidak suka berkongsi, lebih-lebih lagi dengan orang yang masih baru di dalam hidupnya. Sewaktu bersama Meor dulu pun dia lebih suka simpan semuanya sendiri dan Meor juga selesa begitu. Tidak suka ikut campur tentang hal dirinya kecuali jika dia sendiri yang mahu berkongsi dengan Meor. Satu yang pasti, Meor tidak suka memaksa. Berbeza benar dengan Izzat.
            “Hanim…”
            Nafas dihela dan dia memalingkan wajahnya ke arah Izzat. Sungguh lelaki ini suka memaksa di dalam halus. Dan dia, seperti sewaktu di butik pengantin tadi pasti akan mengalah. “Dia cakap yang saya intip dia dengan Meor. Just like what you heard before. Tapi kali ini dia tuduh yang saya gilakan Meor pula.”
            “And… is it true?”
            “Apa?”
            “That you still love him?”
            Hanim diam. Memilih untuk tidak menjawab soalan Izzat kerana dia rasakan yang soalan itu terlalu peribadi dan dia memilih untuk menyimpan jawapannya sendiri. Izzat menahan rasa. Diam bermakna betul. Adakah ini bermakna Hanim masih mencintai bekas suaminya itu? Kalau benar Hanim masih mencintai Meor, pasti jalan untuk dia membahagiakan Hanim tidak mudah seperti yang dia fikirkan. Melihat Hanim yang kembali memandang ke luar kereta, Izzat tidak mahu memaksa. Tambahan pula soalannya itu terlalu sensitif untuk dibicarakan pada awal perhubungan begini. Biar lah Hanim bertenang terlebih dahulu dan ceritakan semuanya bila dia sudah bersedia nanti.
            “Habis tu, awak cakap apa dekat dia sampaikan dia angkat tangan macam tu?”
            “Saya cakap grow up please. Dah jadi isteri orang jangan nak childish sangat.” Jawab Hanim tanpa memandang ke arah Izzat.
            Tercuit senyuman di hujung bibir Izzat. Tahu pun lawan balik. “That is what you should do Hanim. Defend yourself whenever people say something bad about you. That is what you should do when Meor attacked you. Bukan diam dan ia kan semuanya.”
            “Tapi Meor tak kurang ajar macam isteri dia.”
            “Tapi, dia dah tuduh awak macam-macam Hanim. Dia tuduh awak perkara yang awak tak buat pun. You know yourself kan, semua itu hanya kebetulan. Cara dia buat tuduhan melulu macam tu tak betul Hanim.”
            “Dah lah Izzat, saya tak nak cakap tentang perkara tu lagi. Benda dah lepas kan,” malas betul rasanya nak cakap pasal Meor lagi. Memang lah dia geram dengan apa yang telah Meor katakan dan lakukan tapi perkara dah jadi pun. Kalau dia jelaskan bukan ada yang nak dengar. Paling tidak mereka akan cakap perkara yang sama, benda dah jadi.
            Dalam diam hati Izzat terguris dengan teguran Hanim itu. Nampak sangat yang Hanim masih membela bekas suaminya dan Hanim lebih mengutamakan lelaki itu berbanding dia. Kalau begitu siapa dia di dalam hidup Hanim? Adakah cuma sekadar teman hidup yang tidak mempunyai apa-apa fungsi. Kerana terasa dengan kata-kata Hanim, Izzat memilih untuk berdiam sehingga mereka tiba ke destinasi yang seterusnya.


DUA biji mug berisi kopi panas diletakkan di atas meja kopi di tengah ruang tamu. Kemudian Dina melabuhkan duduk di sisi suaminya yang masih leka dengan telefon di tangan. Terus dia menempel di bahu suaminya.
            “Sayang, tadi I jumpa dengan janda you.”
            Terus Meor menoleh. “Jumpa dekat mana? Dia stalk you ke?”
            Dina jungkit bahu tanda tidak tahu. “Dekat depan butik Hatta Dolmat.”
            “Dia buat apa dekat situ?” Meor kembali fokus pada telefon di tangan.
            “Entah. Tempah baju kahwin agaknya.”
            Spontan Meor ketawa. “You jangan nak buat lawak lah.”
            “Kenapa you gelak? I tak buat lawak la,” bahu Meor ditampar manja. Geram juga bila Meor langsung tidak serius dengan kata-katanya.
            “Hanim tu siapa je yang nak kahwin dengan dia. You pun tahu kan yang dia masih sukakan I,” dengan penuh yakin Meor berkata.
            Dina mencicip kopi yang diletakkan di atas meja seketika tadi. “You jangan yakin sangat sayang. I nampak dengan mata I sendiri yang dia datang ke butik tu dengan seorang lelaki. Hurmmm… Boleh tahan kacak juga. Kereta pun bukan main mewah.”
            Hampir terlepas telefon di tangan. Berkelip-kelip mata Meor cuba menghadam kata-kata Dina. “You kenal tak lelaki tu?”
            “Eh, mana lah I kenal. Hanim tu pun sebab you je I kenal dia, kalau tidak tak hingin nak kenal  dengan perempuan macam tu.” Dina menoleh ke sisi. Melihat perubahan pada wajah Meor membuatkan hatinya sedikit kurang senang. “You ni kenapa? Nampak cuak sangat muka tu kenapa?”
            “Betul ke Hanim dah ada pengganti?” Hampir berbisik Meor bersuara namun sempat ditangkap oleh telinga Dina.
            “You kenapa?” Bahu Meor dipukul dengan bantal kecil yang terdapat di atas sofa sebelah. “Jangan cakap yang you cemburu dengan janda you tu pula.” Dina mula memuntahkan amarahnya. Meor yang tiba-tiba berubah betul-betul membuatkan hatinya gusar. Macam mana kalau suaminya itu masih ada hati dengan Hanim? Apa yang akan terjadi dengan rumah tangga mereka nanti?
            “Auch! Sakit lah bie. You ni kenapa pukul-pukul I pula?” Marah Meor turut meletus. Perangai Dina yang satu ini memang dia tak suka. Asal nak marah je mula lah tangan tu naik sana sini pukul orang. Marah pakai mulut je tak boleh agaknya. Nak juga kena guna tangan sekali.
            “You tu yang kenapa. Masih ada hati dekat janda you tu ke?”
            “Tak lah. I mana suka dekat dia lagi dah. I suka you je.”
            “Habis tu kenapa muka you macam tu?”
            “Macam apa?”
            “Macam kecewa, macam tak percaya.”
            Meor menghela nafas keras. “I tak kecewa pun. You cakap dengan dia tak?” Sengaja cuba mengalih perhatian isterinya daripada terus memikir yang bukan-bukan.
            “Ish, itu lah yang I geram. Janda you tu kan bukan main lagi sekarang. Dah pandai menjawab,” tangan disilang ke dada. Geram kepada Hanim muncul semula. Kalau lelaki tu tak datang tadi memang dah selamat tangan dia mendarat kat pipi perempuan tak sedar diri tu. Ada hati nak mengata orang nampaknya.
            “Dia cakap apa?”
            “Dia cakap yang perangai I macam budak-budak. Memang nak kena cili mulut perempuan tu.”
            “Mesti ada sebab kenapa dia cakap macam tu. You cakap apa kat dia?”
            Dina menjeling. “Lain macam je soalan you ni sayang.”
            “Apa? I’m just asking bie.”
            “I cuma suruh dia berhenti intip you, itu saja. Tapi mulut longkang dia tu sesedap rasa je cakap yang I ni macam budak-budak. I cuma nak pertahankan hak I sayang, salah ke?” Soal Dina sedikit keras.
            Tangan Meor naik mengusap bahu Dina. “Tak, you tak salah bie. I kan suami you sudah semestinya you kena lindungi I daripada terus diganggu oleh perempuan yang macam Hanim tu. Thank you baby.” Pipi kiri Dina dikucup sekilas membuatkan isterinya itu tersenyum buat seketika.
            Fikiran Meor mula merewang memikirkan tentang Hanim. Betul ke bekas isteri dia tu akan berkahwin? Tapi dengan siapa? Mustahil secepat ini Hanim mendapat pengganti. Hanim yang dia kenal bukan lah mudah menerima seseorang di dalam hidupnya. Dengan dia dulu entah macam mana mudah saja Hanim terima semuanya. Dari awal menjadi kawan sehingga lah mereka berkahwin. Mungkin kerana Hanim tiada pilihan lain atau sememangnya Hanim terdesak untuk mencari teman hidup waktu tu kerana tidak mahu memegang title anak dara tua. Tapi dengan umur Hanim sekarang belum layak untuk digelar anak dara tua. Masih belum mencecah tiga puluh tahun pun. Tanpa sedar Meor mengeluh. Tentang Hanim memang sejak dulu tiada yang mudah untuk difahami. Hanim lebih gemar simpan semuanya sendiri sementelah dia pula bukan jenis yang suka bertanya. Mungkin kerana ini juga perkahwinan mereka berakhir dengan penceraian.
            Dina memandang Meor yang kelihatan seperti hanyut dengan dunianya sendiri. Apa yang Meor fikirkan? Tentang janda dia kah? Hati Dina mula tidak senang. Bukan dia tidak perasan yang wajah Meor terus berubah bila dia mengkahabrkan tentang Hanim yang bakal berkahwin sedangkan belum tentu betul atau tidak pengkahabaran itu. Dia cuma meneka tetapi Meor kelihatannya seperti mengambil serius pula kata-katanya itu.
            “You kenapa? Fikir tentang Hanim lagi lah tu,” teka Dina dengan nada yang kurang senang.
            Meor tersentak seraya menoleh ke arah isterinya. Segaris senyuman dihadiahkan bagi mententeramkan hati Dina yang sedang merusuh. “Tak lah bie, I fikir pasal lain.”
            “You tak payah nak tipu I sayang, bukan semalam I kenal you. Kenapa you nak serabutkan kepala fikirkan tentang dia. You sepatutnya rasa lega tau bila dia nak kahwin. Lepas ni dia tak akan intip you lagi dah. Aman hidup kita.”
            Meor angguk. “Ye, lepas ni dia tak akan ganggu hidup kita lagi.”
            “Betul tu. Dah, tak nak lah serius macam ni. Jom naik tidur.”
            “I belum minum bie,” mug yang masih belum terusik dicapai dan perlahan-lahan Meor mencicip minuman yang dibancuh oleh isterinya itu tadi.
            “Itu lah sibuk sangat fikir pasal janda you tu sampai sejuk dah air yang I buat,” walau mulut membebel tetap juga dia setia menanti Meor menghabiskan minumannya.
            “Okey dah. Jom…” Meor terus bangun dan menarik Dina untuk ke tingkat atas. Bebelan isterinya dibiarkan sepi tanpa balasan.

LANGKAH kaki Hazrul terus terhenti saat melintasi bilik Hanim yang sedikit terbuka. Kepala dijengah mencari batang tubuh kakaknya. Bilik Hanim sunyi bagaikan tiada penghuni. Di atas katil kakaknya kelihatan kertas bertaburan memenuhi separuh ruang katil. Kerana rasa ingin tahu, perlahan-lahan Hazrul mendekati katil Hanim. Salah satu kertas yang bertaburan dicapai. Matanya liar membaca perkataan yang tersusun di atas kertas tersebut. Borang pernikahan Hanim yang telah siap diisi dan beberapa dokumen penting yang perlu dikepilkan bersama.
            Dalam diam dan secara sendiri Hanim telah menyiapkan semuanya. Kalau dulu semua yang berkaitan dengan borang pernikahan kakaknya diuruskan oleh dia dan abangnya, Hasif. Sebagai saudara lelaki dan kerana rasa tanggungjawab dia dengan Hasif uruskan semunya bagi pihak Hanim. Kakaknya itu hanya menguruskan tentang majlis pernikahan sahaja. Tetapi kali ini, semuanya Hanim uruskan sendiri. Kebetulan pula sekarang dia sedang sibuk dengan peperiksaan akhir semesta, langsung dia tidak berkesempatan untuk bertanyakan tentang persiapan pernikahan kakaknya itu.
            Hanim yang baru keluar dari bilik mandi tersentak seketika melihat kehadiran Hazrul di dalam bilik tidurnya. Jarang Hazrul nak menapak ke dalam bilik dia kecuali kalau ada perkara penting yang mahu dibicarakan.
            “Buat apa?” Hanim masih berdiri tegak di hadapan pintu bilik mandi. Memandang Hazrul dengan wajah tanpa riak.
            Terlepas kertas di tangan dan Hazrul terus berpaling. Gugup tiba-tiba melihat wajah mono kakaknya itu. Langsung tiada kemesraan. Siapa yang harus dipersalahkan bila kakaknya berubah begitu. Sudah tentu dirinya sendiri kerana dia yang lebih dahulu memilih untuk tidak mempedulikan Hanim sedangkan kakaknya itu sangat perlukan dia di sisi.
            “Nothing, just…”
            “Checking on me?” Teka Hanim. Wajahnya juga mula berubah tegang.
            “Tak lah kakak. Rul lalu depan bilik kakak tadi lepas tu nampak pintu bilik kakak terbuka jadi Rul masuk la nak sembang dengan kakak.”
            Hanim mula menapak ke arah katilnya. “Sejak bila suka sembang dengan kakak,” sinis kedengaran kata-kata Hanim namun itu lah kenyataannya. Sejak dia bercerai, sejak arwah mak mereka meninggal, hubungan dia dengan Hazrul dan Hasif juga mula renggang. Adik dan abangnya itu mula menjarakkan diri dari dia tanpa apa-apa sebab. Mulai saat itu juga lah mereka jarang duduk bersembang seperti dulu. Kalau bercakap pun tentang hal penting sahaja.
            “Kakak please. Rul masuk cakap elok-elok dengan kakak ni.”
            Hanim angkat bahu sebelum duduk di atas katil dan menyusun semula kertas yang bertaburan di atas katilnya itu. “Ada apa-apa nak cakap dengan kakak ke?”
            “Macam mana dengan persiapan majlis akad nikah kakak. Dah siapkan semuanya ke?” Hazrul menjeling ke arah kertas di tangan Hanim.
            “Dah.”
            “Borang-borang semua dah settle?”
            “Dah.”
            “Ayah macam mana? Kakak dah bagitahu ayah?”
            “Dah.”
            Hazrul menghela nafas berat bila mendengar jawapan Hanim. Tanpa meminta keizinan Hanim dia terus duduk berhadapan dengan kakaknya itu. Tangan Hanim dicapai dan digenggam kemas. “Rul minta maaf,” bisik Hazrul yang menunduk. Tak sanggup pula nak bertentang mata dengan kakaknya itu.
            “Untuk apa?”
            “Sebab tak pedulikan kakak.”
            Tangan di dalam genggaman Hazrul ditarik. “Tak apa kakak dah biasa,” jawab Hanim tanpa ada niat mahu menyindir kerana memang itu lah hakikatnya. Dia sudah biasa bersendirian dalam menjalani hidupnya di rumah besar ini. Dan tak lama lagi dia akan keluar dari sini. Memulakan hidup dengan seorang lelaki yang masih asing dengannya.
            “Kakak cakap macam tu buat Rul lagi rasa bersalah.”
            “Jangan. Rul tak buat salah apa pun dengan kakak. You have a right to hate me. But…” Hanim memandang ke dalam mata Hazrul yang turut memandang ke arahnya. “I just want to know why… Why you ignoring me? Apa salah kakak dengan Rul?” Tanpa sedar mata Hanim mula berkaca. Walau setabah mana pun dia, akhirnya tetap juga kalah dengan perasaan sendiri. Tetap juga dia merasa sakit dipinggirkan oleh adik beradiknya sendiri.
            Sekali lagi Hazrul tunduk bermain dengan tangan sendiri. Jujurnya dia juga keliru dengan segala tindakannya itu. Apa yang dia tahu, kakaknya telah menambahkan masalah di dalam keluarga mereka bila bercerai dengan Meor. Semuanya menjadi kucar kacir dan sejak dari itu hanya mendung yang singgah dalam hidup mereka sekeluarga.
            “Rul salah dan Rul minta maaf kakak,” diulang lagi kata maaf bila tiada penjelasan yang mampu dia berikan kepada Hanim.
            “Apa salah Rul pada kakak?”
            “Pulaukan kakak, biarkan kakak sendiri.”
            “Kenapa Rul buat macam tu?”
            Hazrul terdiam lagi bila terperangkap dengan soalan Hanim. “Rul tak tahu macam mana nak jelaskan pada kakak. Apa yang pasti, Rul memang salah bila buat kakak macam tu. Rul terlalu emosi, Rul terlalu mengikut rasa hati yang kecewa hingga Rul lupa yang hati kakak lebih lagi kecewa. Melihat keluarga kita yang kucar kacir dengan egonya Rul meletakkan segala kesalahan di bahu kakak. That is why I’m ignoring you, avoiding you.
            “Tak adil Hazrul.”
            “Ye dan Rul betul-betul minta maaf atas apa yang telah terjadi antara kita berdua. Rul harap sangat kakak dapat maafkan Rul dan kita kembali rapat seperti dulu.”
            Air mata yang bertakung mula menitis. “Kenapa sekarang Hazrul? Bila kakak dah nak keluar dari rumah ni.”
            “Kakak…” Tangan Hanim kembali ditarik ke dalam genggaman. “Rul harap masih belum terlambat untuk kita kembali seperti dulu kakak. Rul sayang kakak dan Rul tak nak kakak keluar dari rumah ni dengan membawa rasa benci terhadap Rul.”
            “Kakak tak pernah bencikan Rul. Tak pernah…” Laju Hanim menggeleng. “Cuma kakak terkilan bila mendapat layanan seperti itu oleh adik kakak sendiri.”
            “Rul minta ampun. Rul janji perkara macam ni tak akan terjadi lagi di antara kita kakak, Rul janji.” Hazrul tunduk mencium tangan Hanim. Lama…

            Hanim memejam mata rapat. Mudah sungguh untuk meminta maaf, tapi untuk memaafkan? 

No comments:

Post a Comment