28 May 2016

Kesayangan Rais Bab 14

PINTU LIF terbuka dan Rais terus melangkah keluar. Jam di tangan sempat dikerling dengan hujung mata. Ah, dia sudah lambat hampir setengah jam. Ini semua Andre punya pasal, tiba-tiba saja mengheret nama dia dalam meeting dato’. Padahal sudah dia beritahu yang hari ini dia ada temujanji dengan anak Tan Sri Rafael. Dia masuk meeting tadi pun bukan boleh buat apa juga, jadi tukang dengar saja dato marah-marah pasal masalah S&P agreement yang tak sudah-sudah.
            Pintu penthouse kelihatan terbuka. Semestinya mereka yang lain termasuk Armand sudah lama sampai dan nampaknya memang dia lah orang yang terakhir tiba di situ hari ini. Dengan penuh yakin Rais terus masuk ke dalam penthouse tersebut. Kelihatan Armand sedang berbincang dengan Mister Alex, wakil daripada Riana Green Condo.
            “Sorry I’m late, ada urgent meeting tadi dekat ofis.” Sapa Rais yang berjalan mendekati Armand dan Mister Alex.
            Dua pasang mata mula mengalihkan pandangan ke arah Rais sebelum tersenyum. Tangan dihulur untuk bersalam. “It’s okay Rais. Semalam I yang lambat, hari ni you pula. So, we’re even.” Balas Armand dengan ramah. “Mister Alex dah bawa I tengok penthouse ni.” Sambung Armand lagi.
            “So, macam mana?”
            Armand dan Mister Alex tersenyum. “Well, he is satisfied with what I’ve shown to him. Right Armand?” Mister Alex memandang Armand dengan wajah yang berseri-seri. Dapat client macam ni punya kaya, siapa yang tak gembira kan.
            Armand angguk mengiakan. “Yes Alex. You guys have done a great job. I puas hati sangat. So Rais, lets proceed with the agreement.”
            Rais angguk. “Okey boleh.”
            “Alright then, I have to go now ada meeting dengan client lagi lepas ni. Enjoy yourself here ya.” Mister Alex berlalu meninggalkan Rais dan Armand.
            “What do you think about this penthouse Rais?” Armand bergerak mengelilingi kawasan ruang tamu yang luas itu sambil memasukkan kedua belah tangannya ke dalam poket seluar. Masuk saja ke dalam penthouse tadi, hati dia terus jatuh cinta. Tanpa segan silu fikirannya mula membayangkan kehidupan dia dengan Cempaka di sini nanti. Ditambah pula dengan kehadiran anak-anak mereka, pasti lebih seronok.
            “It’s great, sesuai untuk young businessman like you.” Lengan kemeja dilipat hingga ke siku. Memandangkan dia berada di luar pejabat sekarang, rasanya tak perlu lah nak formal sangat.
            Armand angguk setuju dengan kata-kata Rais. Penthuse ni memang kena dengan citarasa dia. Pandai betul daddy dia pilih, lokasi pun agak strategik juga. “Oh ye Rais, you ada kenal interior designer yang boleh tolong I hiaskan penthouse ni tak? Frankly speaking, I memang fail bab hias menghias ni.” Armand ketawa dengan kata-kata sendiri. Minta tolong dengan mummy dia adalah bukan pilihan yang bijak. Sudah semestinya mummy dia akan hias penthouse ni mengikut citarasa dia yang ala mak datin tu.
            “I ada kawan yang kerja sebagai interior designer but I don’t have her card with me, I’ll give you her number later.”
            “Good! Tak payah susah-susah nak cari, plus I memang malas pun nak mencari.” Ketawa Armand dan Rais bergabung. Seketika kemudian mereka mula bergerak ke ruang yang lain sambil berbual tentang kerja masing-masing. Memandangkan mereka sudah menghampiri waktu makan tengah hari, tidak perlu lah Rais terkejar-kejar untuk pulang ke ofisnya semula.
            “Lets go upstairs, kita tengok bilik yang dekat atas pula.” Ajak Armand. Rais hanya mengikut dari belakang.

PINTU bilik utama ditolak perlahan dan Armand terus berjalan masuk ke dalam diikuti oleh Rais dari belakang.
            “Tak puas lagi ke tengok bilik ni darl? Ke nak stay sini terus?” Armand mengusik bila Cempaka langsung tidak keluar dari bilik utama ini.
            Spontan langkah kaki Rais terhenti. Senyuman yang terukir pada bibir Cempaka juga turut pudar bila terpandangkan Rais yang sedang berdiri di belakang Armand. “I dah minta tolong Rais untuk carikan interior designer. Nanti you boleh share your ideas on how to decorate our house darl.” Armand berjalan merapati Cempaka yang masih pegun berhampiran cermin tingkap.
            Cempaka yang membisu membuatkan Armand merasa pelik. Selalunya Cempaka tak macam ni, buah hati dia ni boleh tahan banyak mulut juga orangnya. “Hey, what’s wrong? You okey tak Inara? Kenapa macam terkejut je ni?” Hujung selendang Cempaka ditarik bagi menyedarkan kekasihnya itu yang kelihatan seperti sedang hanyut di dalam dunianya sendiri.
“Ya.. ya... I’m okay.” Jawab Cempaka perlahan sambil menunduk. Rais pula dari tadi hanya diam memerhati, langsung tiada keinginan untuk bersuara.
“Ke you dah lapar sangat darl? Sorry biar you tunggu lama sangat. Lepas discuss dengan Mister Alex tadi I sambung discuss dengan Rais pula. Well...” Telefon di dalam poket seluar Armand berbunyi minta di angkat. “Hold on a second...” Kata Armand sambil melangkah keluar dari bilik utama itu untuk menjawab panggilan telefon tersebut.
Melihat Armand yang berlalu keluar, Rais turut berpusing untuk keluar dari bilik tersebut. Berada di dalam ruang yang sama bersama Cempaka membuat dia lemas. Namun belum sempat da menjauh, suara Cempaka yang memanggil namanya telah menghentikan langkah kaki Rais.
“Why didn’t you reply me? Kenapa senyap? Kenapa diam? Why did you ignored me? Why Rais? Why?” Soal Cempaka bertalu-talu. Kesempatan yang ada langsung tidak dibiarkan berlalu begitu saja.
Rais memejam mata rapat saat mendengar soalan yang keluar dari mulut Cempaka. Why? Kenapa? Kerana saya kecewa Cem. Saya kecewa bila orang yang saya cinta sudah menjadi milik orang lain. Bisik hati kecil Rais. Sesaat kemudian Rais kembali menghayun langkah untuk keluar.
“Stop! Don’t move!” Cempaka bergerak menghampiri Rais yang tegak berdiri tanpa memandang ke arahnya. “Kenapa nak lari dari saya? Nak lari sampai bila? What’s your problem Rais? Kenapa dengan awak sebenarnya ni?” Cempaka kembali menyerang Rais dengan soalan. Nada suaranya juga sedikit kuat berbanding tadi namun masih terkawal. Bimbang kalau Armand dengar.
Rais menarik nafas perlahan sebelum menghembu dengan lemah. “Nothing.” Jawab Rais sepatah. Tak mungkin dia luahkan tentang perasaan dia terhadap Cempaka sekarang. Lagi pun Cempaka dan Armand juga nampaknya sudah merancang untuk berkahwin. Dia belum nak jadi jahat, menghuru-harakan perasaan orang lain demi kepentingan diri sendiri.
“No! Tak mungkin tak ada apa-apa. Stop fooling around Rais. Saya penat tahu tak.” Cempaka menarik lengan Rais yang berlapik kemeja.
“Penat kenapa?”
“Penat nak layan perangai awak yang macam ni.”
“So, don’t.” Jawab Rais malas dan sekali lagi langkah kaki diatur untuk keluar dari bilik tersebut.
“Rais!”
“Apa lagi Cempaka?!” Rais berpusing memandang Cempaka dengan wajah yang mencuka.
“Awak suka kan saya kan?”
“What?”
“You like me, don’t you?” Kalau tidak tak kan lah awak lari dari saya macam ni.
Rais meraup wajah dengan tangan kanan, cuba menghilangkan rasa cuak. “No!” Jawab Rais dengan tegas. Segala kegugupan cuba diselindungi.
“Ouh really?” Tangan disilangkan ke badan. Dia cuma teka saja memandangkan apa yang Opie katakan semalam sama dengan apa yang terjadi hari ni. Obviously, Rais cuba mengelak daripada memandang wajah dia.
“Yes Cempaka. I don’t like you, fullstop!”
“Then prove it.”
Bibir Rais membulat untuk membalas kata-kata Cempaka namun niatnya terhenti bila kelihatan Armand sudah kembali dengan telefon yang dimasukkan ke dalam poket seluar. “Prove what?” Soal Armand. Itu saja yang sempat didengarinya tadi.
Cempaka dan Rais saling berpandangan sebelum Rais menggeleng dengan senyuman. “Nothing. So Armand, I better go now. I gerak dulu okey. About the agreement I’ll prepare it as soon as possible.”
“Lets have a lunch first Rais. Hari tu pun you tak sempat makan dengan kami kan.” Kata Armand. Dah alang-alang dia dengan Cempaka nak keluar makan tengah hari sekejap lagi, rasanya tak salah kalau dia ajak Rais ikut sama.
“I...” Mata Rais terpandangkan wajah Cempaka yang berdiri di sebelah Armand. Gerak bibir Cempaka diperhatikan dengan pandangan mata yang tajam. Prove it! Cempaka mengucapkannya tanpa suara. “Okay lets go.” Putus Rais. Geram sungguh dia dengan mimik muka Cempaka yang mencabarnya dalam diam.
“Great! Jom.”  Armand tersenyum ke arah Cempaka dan kekasihnya itu membalas dengan senyuman yang tersagat lah manis. Puas hati bila Rais rasa tercabar dengan kata-kata dia.

MASING-MASING hanya diam menghabiskan sisa makanan yang masih berbaki. Walaupun hidangan di depan mata agak menyelerakan, tetapi nafsu makan Rais langsung tidak terangkat. Boleh dikatakan tidak ada selera juga nak makan bila berhadapan dengan pasangan kekasih ni.
            “So Rais, dah ada girlfriend ke belum?” Soal Armand memecah kesunyian. Pinggan yang telah kosong ditolak ke tengah.
            Hampir tersedak Rais bila mendengar soalan random daripada Armand. Mata Rais memandang anak mata Cempaka yang turut memandang ke arahnya. Cempaka turut berminat untuk mendengar jawapan Rais. Sejak mereka bertemu semula belum pernah rasanya dia menyoal Rais tentang hal-hal peribadi seperti ini. Perlahan-lahan Rais menggeleng.
            “Seriously? Macam tak percaya je lawyer kacak macam tu tak ada girlfriend.” Tercuit senyuman di hujung bibir Armand. Kalau tengok pada luaran Rais memang mempunyai pakej yang lengkap dan tidak hairan lah kalau Rais menjadi pujaan hati gadis-gadis di luar sana.
            “Dulu ada, sekarang tak ada.”
            “Putus kenapa?” Soal Armand penuh minat. Selalunya dia tak macam ni, suka mengambil tahu hal peribadi orang lain. Mungkin kerana Rais adalah kawan Cempaka maka dia merasa lebih selesa untuk bercakap tentang hal personal dengan Rais.
            “She’s taken.”
            “Ouch!” Terluah kata-kata itu dari bibir Cempaka.
            Armand menoleh ke sebelah. “Kenapa darl?” Laju Cempaka menggeleng dengan senyman yang melebar. Rais hanya memandang mimik wajah Cempaka itu.
            “Awak tak pernah cerita pun pasal ni.” Kata Cempaka kepada Rais. Tak tahu pula yang Rais ada pengalaman pahit tentang percintaan.
            “You never asked.” Jawab Rais ringkas. Seperti membalas semula kata-kata Cempaka kepadanya semalam.
            “You putus dengan dia before or after she’s taken?” Soal Armand pula.
            Rais menolak pinggan di hadapannya ke tepi sebelum meletakkan kedua belah tangannya di atas meja. “Sebenarnya I dengan dia tak pernah declare apa-apa pun. Yes, I do like her and she never knew. I tak pernah luahkan pun perasaan I dekat dia. And now she’s taken, melepas lah I.” Jelas Rais tanpa riak.
            Cempaka terdiam mendengar penjelasan Rais. Kenapa hati dia rasa tidak enak tiba-tiba ni. Macam berdebar pun ye juga.
            “It is such a waste Rais bila kita pendam perasaan macam tu.”
            “Yeah I know, tapi nak buat macam mana kan. Memang dah bukan jodoh I dengan dia agaknya.” Rais tarik senyum, cuba menghilangkan rasa sedih yang mula bermukim. Dia memang tak boleh kalau bercakap tentang soal hati dan perasaan, mata mula la nak panas. Call him a loser then, he don’t even care. Pencinta yang setia macam dia memang mudah touching apa.
            “Such a nice guy. Kalau I...” Armand menggeleng. “I will get what I want, no matter what. Right darl?” Armand mengenyitkan mata ke arah Cempaka.

            “Ya right!” Cempaka layankan saja. Dan Rais hanya tersenyum mendengar kata-kata Armand.

7 comments:

  1. Sian Rais..luahan ni br menyedarkan cem

    ReplyDelete
    Replies
    1. But Armand also nice n cool... prefer Armand... Rais too slow... ;D hehehe

      Delete
    2. tapi Cem belum betul2 faham maksud Rais tu heheee...hahaha ramai suka Armand. Confuse dah sape yang hero sebenarnya ekeke...neway terima kasih sudi baca :)

      Delete
  2. Looking for another cem?? Can he? Mayb not

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe yup...maybe not ekeke terima kasih sudi baca :)

      Delete
  3. Akak,cuba akak buat kat whattpad.Lagi ramai nak baca akaknya cerita ni.Hehe...lagi lagi adik.Adik selalu layan kat whattpad selalu.Kalau akak ada wat kat situ,inform kat adik lu.Adik nak org paling first baca.Peminat crt akak. Hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaaa lama dh xbukak whattpad tu dik...mcm xdan jea nak handle byk2. kat blog ni pon akak jarang update hehee

      Delete