12 May 2016

Kesayangan Rais Bab 12

HAMPIR separuh meja di bilik mesyuarat dilitupi oleh fail-fail Rais yang bertaburan. Tangan kiri naik mengusap rambut manakala tangan kanan memegang sebatang pen. Sejak pulang dari Cameron Higland, Rais kembali sibuk dengan segala kes yang baru dan lama. Seminggu sebelum dia ke Cameron Highland, Dato’ Razlan pernah memberitahunya tentang anak Tan Sri Rafael. Ingatkan bulan depan baru anak tan sri balik, tapi bila masuk pejabat dua hari lepas, Dato’ Razlan terus masuk ke bilik dia dan menyerahkan fail jual beli penthouse anak Tan Sri Rafeal. Urgent case katanya.
Nafas dihela perlahan. Kes lama sudah hampir selesai jadi sekarang tiada masalah untuk dia meneruskan dengan kes yang baru. Harapnya lepas ini, tak ada lagi lah urgent case macam ni yang masuk. Semput nak bernafas rasanya.
Hasnida yang kebetulan lalu di depan pintu bilik mesyuarat mengetuk pintu sebelum masuk dengan sebiji mug di tangan. “Dah sempit sangat ke bilik kau tu sampaikan bilik mesyuarat pun kau redah Rais.” Mug diletakkan di atas meja lalu duduknya di labuhkan di sebelah kanan Rais.
“Aku ingat nak request bilik besar sikit lah dengan Dato’ Razlan.” Kata Rais tanpa memandang ke arah Hasnida.
“Berani kau?”
Rais tergelak mendengar soalan rakan pejabatnya itu. “Memang tak lah.” Jawab Rais dengan ketawa yang masih bersisa.
Hasnida turut ketawa. “Tahu takut. Kamal yang senior tu pun tak berani, ini kan pula kau. Kan?” Rais hanya angguk mengiakan. “Aku dengar dato’ bagi dekat kau fail anak Tan Sri Rafeal tu eh.”
“Yup... Yang aku tengah buat ni lah.”
“Frust betul aku?”
“Kenapa?” Kepala diangkat lalu wajah Hasnida dipandang dengan kerutan di dahi.
“Tak ada chance nak jumpa dengan anak Tan Sri Rafael yang super duper handsome tu.”
“Duh! Ini lah masalah orang perempuan, memilih betul. Client pun nak pilih-pilih kau nih.” Rais menggeleng, tetapi tetap tercalit senyuman di hujung bibir. Kedengaran lucu saja kata-kata Hasnida di telinganya.
“Weh, kena la memilih especially kalau yang handsome. Kau tahu tak wajah yang handsome itu adalah sumber inspirasi untuk kami kaum wanita supaya bekerja dengan lebih tekun. Haa, contohnya macam kau lah. Untung aku dapat collegue kacak macam kau. At least bersemangat la juga aku nak datang kerja tiap-tiap hari.” Jawab Hasnida dengan selamba.
“Aku kacak?” Tangan kiri Rais melekap ke dada. Rasa bangga tiba-tiba.
“Urm...” Mulut Hasnida sedikit memuncung dengan kening yang terangkat sebelah. “Boleh la... Buat segarkan mata yang mengantuk.” Jawab Hasnida sambil bangun dari kerusi.
“Ceh kau, puji tak ikhlas rupanya.”
Hasnida terus ketawa. “Aku nak ke pantri ni, kau nak apa-apa tak?”
Rais menggeleng. “Sekejap lagi aku nak keluar, ada appointment dengan anak tan sri yang kacak tu kononnya.”
“Haip! Bukan konon okey, memang kacak. Nanti kau tolong ambilkan gambar dia untuk aku eh.” Hasnida sempat mengenyitkan mata sebelum berlalu meninggalkan Rais sendirian dan Rais hanya mampu menggelengkan kepala dengan gelagat rakan pejabatnya itu.
JAM TANGAN dikerling lagi. Client dia tak lambat pun, cuma dia saja yang sampai awal tadi. Bosan menunggu, Rais membelek fail yang diletakkan di atas meja. Semuanya sudah lengkap, saja dia belek sekali lagi bagi menghilangkan rasa bosan yang melanda.
“Encik Rais?” Tegur satu suara dari belakang.
Pantas Rais bangun dan kelihatan seorang lelaki yang berjalan menghampirinya dengan wajah yang agak serious. “Ye, saya Rais.” Jawab Rais sambil menghulurkan tangan untuk bersalam.
Salam bersambut sebelum masing-masing melabuhkan duduk berhadapan di antara satu sama lain. “Sorry if I am late.” Kata Armand yang sedang membuka butang pada kot yang tersarung di badan.
“Eh tak, saya yang awal.” Jawab Rais dengan senyuman.
“So, can we proceed?” Armand masih dengan wajah yang serious. Sekali pandang macam sombong pun ada.
“Yes, sure. This is the details about the penthouse that you want to buy. Kalau Encik Armand free, esok boleh la kita ke sana tengok sendiri macam mana keadaan penthouse tu.” Sebuah fail yang sedikit nipis dihulurkan kepada Armand.
Fail di tangan diteliti dengan mata yang tajam. Seketika kemudian kepala diangkat, memandang ke arah Rais yang diam di hadapan. “Just drop that ‘encik’, Rais. Esok pukul berapa ye? Cause I have meeting with my clients tomorrow morning.”
“After lunch is fine I think. Kalau tak boleh, lepas ofis hour pun boleh.”
“No no no...” Pantas Armand menggeleng. “After office hour is for my personal life. Lets go after lunch. Lepas melawat penthouse tu kena buat apa pula?”
“Kalau you puas hati dengan penthouse tu, kita boleh proceed dengan S&P agreement.”
“That fast?”
“Yup. If everything is on track, cepat lah settle proses ni semua. Lagi pun tan sri ada cakap yang you nak masuk rumah tu as soon as possible. Kan?”
Armand angguk. “I nak kahwin.” Kata Armand dengan yakin dan kini baru lah nampak sedikit perubahan pada wajah serius itu. Tercalit sedikit senyuman pada hujung bibir bila dia menyebut perkataan kahwin.
“Oh I see...”
“Armand!” Panggil satu suara.
Armand terus bangun dengan senyuman yang semakin melebar. “Hye darl! Come...” Tangan kiri dihulur ke hadapan memanggil si gadis supaya mendekat.
Rais pula hanya diam tanpa kata. Langsung tidak menoleh ke belakang kerana suara yang kedengaran seperti sangat familiar pada pendengaran dia.
“Eh you ada client ke?” Soal si gadis setelah hampir dengan meja yang diduduki oleh Armand dan Rais.
“Come, have a sit.” Kerusi di sebelahnya ditarik, memberi ruang kepada kekasih hati untuk duduk. “Nope darl, he’s my lawyer. Rais, she’s my girl. You don’t mind if she sit with us right?” Soal Armand kepada Rais.
“Rais?!” Mata Cempaka membulat.
Rais memandang Cempaka yang duduk di sebelah Armand dengan perasaan yang huru hara. Hati dia kalau boleh nampak, sudah berkecai menjadi cebisan kaca yang halus. Jantung juga sudah mula mengepam darah dengan tidak sekata. Tangan ditarik ke bawah meja dan digenggam kemas bagi menghilangkan rasa sejuk pada jari-jemari. Tapi entah kenapa, dahinya mula dibasahi dengan peluh-peluh halus. Bagaikan dilanda tsunami, Rais pohon dalam hati semua ini hanyalah mimpi. Mimpi ngeeri di siang hari.
“You kenal Rais darl?” Soal Armand dengan serius. Tangan kirinya di letakkan di belakang kerusi Cempaka sebelum kerusinya ditarik mendekati kekasih hati.
“Of course I kenal dia. He’s my ex kot.”
“Your ex?” Wajah Armand mula bertukar warna.
Seketika kemudian kedengaran suara Cempaka ketawa. “Chill sayang. He’s my exclassmate. Duhh! Jealous je tahu.” Cempaka menjeling manja.
Armand turut menjeling Cempaka dengan wajah yang serious. “Of course I jealous, you are my girl. Remember that!” Kata Armand berbaur amaran.
Cempaka mencemik manja. Sudah biasa dengan amaran-amaran daripada Armand. Kekasih hatinya ini luaran saja yang serious, tapi yang sebenarnya romantik tahap giga. “Hei Rais, kenapa diam je?” Soal Cempaka kepada Rais. Baru perasan yang Rais hanya diam dari tadi. Rais menggeleng dengan wajah tanpa riak. “Awak lawyer Armand? Untuk apa?” Cempaka cuba memancing Rais untuk bercakap.
“I nak beli penthouse dekat Riana Green darl and he’ll handle it for me.” Armand terlebih dahulu menjawab. “He must be one of the great lawyer at the firm, sebab tu Dato’ Razlan bagi kawan you yang uruskan untuk I. Kan darl?”
Cempaka tersenyum mendengar kata-kata Armand. “Of course! Kawan I kan, mestilah bagus. Right Rais?” Kini dua pasang mata memandang ke arah Rais. Dengan teragak-agak Rais senyum dan angguk perlahan. Seketika kemudian telefon Armand berbunyi minta dijawab.
“Hold on a second darl. Excuse me Rais.” Armand bangun dan bergerak sedikit menjauh bagi menjawab panggilan yang baru diterimanya.
Setelah bayangan Armand menjauh, Cempaka kembali menoleh ke arah Rais dengan senyuman yang masih tidak lekang dari bibirnya. “Rais, okey tak ni? Diam je.” Kata Cempaka. Langsung tidak perasan perubahan pada wajah Rais.
“Kenapa tak bagi tahu?” Soal Rais semula. Dari tadi dia menahan mulutnya daripada mengeluarkan suara.
Dahi Cempaka mula berkerut. “Bagi tahu apa?”
“Awak dah ada boyfriend.”
“Ouhh...” Cempaka menyandarkan badannya ke belakang. “Awak tak pernah tanya.” Jawab Cempaka mudah.
Rais memejam mata rapat sebelum meraup mukanya dengan kedua belah tangan. “You should have tell me Cem.” Kata Rais dengan nada tertahan. Bertambah sakit hatinya bila Cempaka seperti tidak kisah dengan apa yang terjadi.
Kening Cempaka kembali bertaut. “You never ask me bout it Rais, tak kan lah tiba-tiba saja saya nak bagi tahu awak yang saya dah ada kekasih. Lagi pun penting sangat ke semua tu?”
“Of course penting!” Tanpa sedar suara Rais sedikit meninggi membuatkan Cempaka rasa kurang senang dengan nadanya itu.
“Kenapa dengan awak ni?” Cempaka menyoal dengan nada tidak puas hati.
Rais mendengus geram. Matanya mula menangkap figura Armand yang kembali ke meja mereka. Lalu tangannya mula bergerak mengemas fail yang terbuka di atas meja. “Okey lah Armand, that’s all for today. Kalau tak ada apa-apa I minta diri dulu.” Kata Rais saat Armand kembali melabuhkan duduk di sisi Cempaka. Fail disumbat ke dalam briefcase dengan rasa yang berbuku.
“Okay Rais. See you after lunch tomorrow.” Tangan dihulur untuk bersalam dan Rais menyambut salam Armand dengan senyuman kelat. Wajah Cempaka langsung tidak di pandang walaupun waktu itu Cempaka sedang memerhati segala gerak lakunya.
Baru beberapa langkah Rais bergerak meninggalkan meja, kedengaran suara Cempaka berbicara dengan Armand.
"Kenapa pandang macam tu?" Soal Cempaka dengan wajah yang memerah. Malu barangkali.
"Dua bulan tak jumpa, rindu..."
"Ingatkan tak rindu."
"I miss you to death darl!" Senyuman yang sudah sedia terbit pada bibir Cempaka semakin melebar. "Lets get married..."
Dan hati Rais kembali berkecai sehingga menjadi debu. Mata dipejam rapat dan tanpa sedar tangan kanan naik melekap di kiri dada. Oh tuhan, hanya engkau yang tahu betapa remuknya hati aku ni. Langkah kaki kembali diatur dan semakin lama semakin laju meninggalkan restoran tempat pertemuan dia dengan kekasih Cempaka.

2 comments: