28 April 2016

Kesayangan Rais Bab 9

RAIS menapak ke arah Andre dan Naqib yang sedang berbaring di hadapan tv. Pulang saja dari tempat kerja dia terus masuk ke dalam bilik untuk membersihkan diri memandangkan jam sudah hampir sepuluh malam. Badan direbahkan di atas sofa panjang dan mata turut tertacap pada skrin tv. Dari tadi kedua rakan serumahnya itu diam tidak bersuara. Khusyuk benar menonton.
“Cerita apa bro?” Soal Rais memecah kesunyian.
“Downton Abbey.” Jawab Naqib sepatah.
Kening Rais bercantum di tengah. Dah tak ada cerita lain ke yang budak berdua ni nak tengok sampaikan cerita zaman perang dunia kedua pun diorang layan. “Sejak bila korang layan cerita macam ni.”
“Baru tadi.” Jawab Naqib lagi tanpa memandang ke arah Rais.
“Baru tadi? Korang ni biar betul. Tukar cerita lain la weh, bosan lah tengok cerita zaman penjajah macam ni.”
“Shhh! Diam la Rais, mengganggu konsentrasi betul lah kau ni.” Marah Andre dengan mata yang masih terpaku pada skrin tv di hadapan.
Rais mencebik. “Kalau tengok tv bukan main lagi korang kan, siap konsentras bagai. Cuba kalau...”
“Rais!” Andre dan Naqib bersuara serentak.
Rais mula mengunci mulut. Faham sangat isyarat yang Andre dan Naqib berikan. Mata mula layu bila menonton rancangan yang dia tak minat. Namun belum sempat mata dia tertutup, Rais teringatkan tentang Cempaka. Andre dan Naqib belum tahu yang dia ajak Cempaka untuk ikut sama panjat Gunung Irau nanti.
“Cempaka join kita nanti tau.” Kata Rais tanpa nada.
“Apa?!” Soal Andre dengan nada terkejut sebelum memandang ke arah Naqib yang turut memandang ke arahnya. “Kau ajak dia ke?” Soal Andre tidak berpuas hati.
“Yup.” Jawab Rais sepatah tanpa mengetahui yang Andre rasa kurang senang dengan tindakan dia itu.
Andre mendengus geram sebelum bangun dan duduk bersila di tempat dia berbaring tadi. “Kau ajak dia kenapa?” Andre berwajah serius. Bengang juga lah bila Rais membuat keputusan tanpa berbincang dengan dia dan Naqib terlebih dahulu.
“Kenapa tak boleh ajak dia pula?” Mata yang layu kembali segar bila mendengar nada tidak puas hati Andre. 
“Bro, kita nak pergi hiking bukan dating.” Marah Andre. 
“Tak ada siapa pun yang cakap kita nak pergi dating la Andre. Memang la kita nak pergi hiking dan Cempaka akan join sama. Itu pun tak faham ke?”
“Itu aku faham tapi yang aku tak faham kenapa kau ajak Cempaka sama?”
“Kenapa aku tak boleh ajak Cempaka?”
“Leceh... Kau tahu tak leceh.” JAwab Andre dengan nada yang sedikit meninggi.
“Leceh apa pula?” 
“Oh come on la Rais, jangan buat-buat tak tahu la. Kau ingat senang ke bawa perempuan panjat gunung. Nak pula kawan tu model popular. Itu tak boleh, ini tak boleh. Tengok itu takut, tengok ini takut. Perjalanan kita jadi tak lancar nanti. Aku serabut la dengan masalah remeh tu semua.” Kali ini Andre cuba menahan marahnya agak tidak terlalu ketara. Dia memang tak suka kalau ada perempuan yang ikut sama dalam aktiviti lasak mereka. Sebab itu lah sejak dulu lagi dia lebih senang melakukan aktiviti lasak bersama Rais dan Naqib sahaja. Langsung tidak berminat untuk mengikuti kumpulan-kumpulan yang lain yang mana bercampur lelaki dengan perempuan.
“Cempaka tak macam tu la.” 
“Mana kau tahu?”
“Aku kawan dia aku tahu la.” Rais mula bengang dengan kata-kata Andre. Perkara kecil perlu ke diperbesarkan. Tak ada isu pun sebenarnya. Andre saja yang sengaja nak bising-bising.
“Aku tak suka kau buat macam ni. Aku tak suka kau buat keputusan tanpa bincang dengan aku dan Naqib terlebih dahulu.”
“Naa... itu sebenarnya kan? Kau tak puas hati dengan aku sebab aku tak minta izin dengan kau dulukan untuk ajak Cempaka join kita.” Teka Rais dan rasanya tekaan dia itu betul.
“Ye! Sebab ini rancangan kita bertiga dan kau tak sepatutnya buat keputusan sesuka hati kau saja.” Meletus juga amarah Andre bila diprovok oleh Rais.
“Hey bro, rileks la.” Naqib bangun dan menepuk bahu Andre. Dia juga tak suka bila Rais buat keputusan melulu macam tu. Tapi dalam masa yang sama dia tak kisah pun kalau Cempaka ikut mereka panjat gunung nanti. Dia pun tak faham kenapa Andre marah sangat dengan tindakan Rais tu.
Rais memandang ke arah Andre dengan dahi yang berlapis. Cuba ditenangkan rasa yang bercampur baur di dalam dada. “Aku tak faham, yang kau anti sangat dengan perempuan ni kenapa?”
Andre menarik nafas dalam. “Aku bukan anti perempuan, aku cuma tak suka je. Perempuan ni menyusahkan kau tahu tak.”
“Kau tak boleh nak judge diorang macam tu la. Kau belum kenal lagi Cem tu macam mana. Dia bukan jenis yang menyusahkan macam yang kau cakapkan tu.” Rais cuba mempertahankan Cempaka. Pada dia tidak adil rasanya Andre terus menghakimi Cempaka begitu. 
Andre diam menahan rasa. Ada betulnya apa yang Rais katakan itu. Tetapi, entah lah... Sungguh dia tak suka bila tiba-tiba Cempaka akan ikut mereka nanti. “Bro, kasi chance la dekat Rais bawa Cempaka sama. Then you will know Cempaka tu macam mana orang nya.” Naqib bersuara. Dari tadi dia hanya diam saja, memerhati pertelingkahan kecil di antara Rais dan Andre.
Andre menoleh ke arah Naqib. “Kau, tak nak ke bawa tunang kau tu nanti?” Soalnya kepada Naqib pula.
Naqib menggeleng sambil tersenyum tawar. “Tunang aku tak minat aktiviti lasak ni semua.” Jawab Naqib tanpa rasa.
Rais dan Andre memandang ke arah Naqib yang kelihatan sedikit muram berbanding tadi. Ada masalah ke kawan mereka ni. “Kau okey tak Qib?” Soal Rais.
Naqib memandang ke arah Rais sebelum menarik senyum. “Aku?” Soalnya sambil menunjukkan ke arah diri sendiri. “Aku okey lah Rais.”
“Nampak macam tak je.” Andre turut mencelah. Persoalan tentang Cempaka terus dilupakan.
“Aku okey lah bro.” Naqib cuba untuk ketawa tetapi rasa kejang seluruh otot muka. Payah betul rasanya nak buat muka ceria.
“Qib, kau kalau ada masalah boleh share dengan kitorang.” Rais menepuk bahu Naqib memberikan semangat.
“Entah kau ni, macam tak biasa pula.” Sambut Andre. 
Naqib mengeluh perlahan. “Masalah kecil je sebenarnya. Aku je yang terlebih fikir.” Kata Naqib dengan kepala yang menunduk. Ingatkan boleh selesai sendiri semuanya, tapi makin lama macam makin susah pula.
“Masalah apa?” Soal Rais dan Andre serentak.
“Tunang aku minta putus.” Kata Naqib perlahan.
Rais dan Andre saling berpandangan. Masalah kecil ke tu?

23 April 2016

Kesayangan Rais Bab 8

“IT’S A WRAP!”
            Masing-masing mengeluh kelegaan. Mula shoot sejak pukul sembilan pagi, pukul tujuh malam baru siap semuanya. Punya lah lama ses fotografi kali ini. Nasib baik buat dekat studio je. Kalau buat dekat luar alamatnya hangus la dia. Bukan main panas lagi cuaca dekat luar sejak dua menjak ni.
            Air mineral di dalam botol diteguk dengan rakus, langsung hilang keayuan. Seketika kemudian dia menyandarkan kepalanya pada Rizqin di sebelah. Penat tak boleh nak cakap dekat orang.
            Elene, salah seorang model yang terlibat dengan photoshoot seketika tadi mendekati Cempaka dan Rizqin. “I saw you last two weeks.” Kata Elene memulakan bicara.
            Cempaka yang keletihan memandang ke arah Elene. “So?” Soalnya dengan malas. Elene, rakan model yang baru dikenali setahun yang lepas. Agak kerek juga orangnya. Bercakap dengan geng model yang famous saja. Setakat bilis macam dia mana lah Elene nak layan. Tapi pelik pula bila tiba-tiba hari ni Elene datang tegur dia dulu.
            “Siapa lelaki yang lepak dengan kau hari tu?” Soal Elene sambil menyilangkan tangan ke badan.
            “Kenapa nak tahu?” Soalan berbalas dengan soalan.
            “Jangan cakap banyak boleh tak? Jawab saja lah soalan aku tu.” Geram betul dia bila Cempaka menyoal dia semula.
            “Aku tak rasa yang perkara ini penting untuk dibicarakan.” Jawab Cempaka tanpa memandang ke arah Elene. Dia dah la penat sekarang, Rais pula sudah dua minggu menyepi. Kenapa entah. Mesej dan panggilan telefon daripada dia langsung tak berjawab. Sibuk sangat agaknya kawan dia tu.
            “Oh come on Cempaka. Aku tak rasa yang soalan aku tu susah untuk kau jawab. Tak boleh ke kau jawab je apa yang aku tanya.”
            “Tak, masalahnya sekarang kenapa kau nak tahu sangat siapa dia? Kau dah berkenan dekat dia ke?” Angin Cempaka mula berubah. Serabut betul bila kena push macam ni.
            “Jawab je lah.” Elene turut bengang dengan soalan Cempaka. Dia cuma nak tahu siapa nama lelaki yang kelihatan bersama dengan Cempaka dua minggu lepas and then she will do the rest.
            “Malas.” Jawab Cempaka yang kembali menyandarkan kepalanya pada bahu Rizqin. Rizqin pula cuba sorok senyum.
            “Hish! Kau ni kan memang perempuan gedik.” Marah Elene sebelum berlalu meninggalkan Cempaka dan Rizqin dengan perasaan marah yang membuak-buak.
            Mulut Cempaka melopong. “What did she called me?” Cempaka menoleh ke arah Rizqin di sisi yang sedang memandang ke arah Elene yang semakin menjauh.
            “Dia cakap kau gedik.” Jawab Rizqin tanpa nada. “By the way Cem, last two weeks yang Elene maksudkan tu minggu yang kau tak boleh join event tu kan?” Soal Rizqin kepada Cempaka pula. Dia dapat rasakan yang Cempaka sedang menyorok sesuatu dari dia.
            Cempaka mengusap pelipis. “Urm... ya..” Jawab Cempaka perlahan.
            “Kau keluar dengan siapa Cem?” Soal Rizqin lagi. Rasa ingin tahu dia turut membuak-buak.
            Cempaka mengeluh perlahan. Ingatkan boleh la dia bertenang bila sudah lepas soal jawab dengan Elene. Rupa-rupanya tersangkut dengan Rizqin la pula. “Aku bukan pergi tempat bukan-bukan pun Riz.”
            “Ye aku tahu. Kau dah bertutup macam ni tak kan nak pergi tempat bukan-bukan pula dan aku percayakan kau Cem. Cuma aku nak tahu kau ke mana? Kau jumpa dengan siapa?” Soal Rizqin dengan lembut. Takut pula budak Cempaka ni nak jawab, dia bukan nak telan pun kalau Cempaka cakap yang betul.
            “Riz... Yang sebenarnya aku keluar dengan kawan aku hari tu. Kawan sekolah aku dulu to be precise.” Cempaka mula membuka cerita.
            “Lelaki?” Perlahan-lahan Cempaka tunduk mengiakan. “Cem, kau jangan...” Rizqin cuba memberi amaran.
            “Ish kau ni Riz, rileks la. Aku tahu la batasan-batasan aku.” Pantas Cempaka memotong.
            Rizqin menarik nafas dalam. “Korang pergi mana sebenarnya? Yang Elene nampak kau dengan kawan kau tu dekat mana?”
            Cempaka tarik senyum. “Aku ikut kawan aku pergi jumpa geng buku dia dekat Shah Alam. Elene nampak aku dengan dia dekat situ la kut.”
            “Geng buku? Geng buku apa pula Cem?” Soal Rizqin keliru.
            “Rais ada join kelab buku, so hari tu aku ikut dia jumpa dengan geng kelab tu la.” Jelas Cempaka lagi.
            “So his name is Rais?” Cempaka angguk. “And he’s the member of book’s club?” Sekali lagi Cempaka angguk. Kemudian kedengaran Riziqin ketawa. “Tak pernah aku dengar orang lelaki join kelab buku macam yang kau cakap tu. Tapi Cem, is it really exist?”
            “Apa?”
            “Kelab buku yang kau cakap tu la.”
            Cempaka turut ketawa. “Mesti la... Aku pun dah join diorang kut. You know what Riz, tak rugi pun aku join kelab tu tau.”
            “Apa aktiviti diorang?” Soal Rizqin penuh minat.
            “Book review. Bila diorang ada masa free diorang akan jumpa dan buat review tentang buku yang diorang baca. Selain daripada tu diorang ada juga exchange books. So, jimat lah kan kalau yang tak ada buku tu boleh pinjam atau tukar buku among members.”
            Rizqin angguk. “Sounds interesting though...”
            “Sangat... Next time kalau kau nak join aku bagi tahu la. Nanti aku boleh kenalkan kau dengan Rais juga.” Kata Cempaka dengan penuh teruja. Kalau Rizqin join dia pun best juga kan, tak ada lah dia terkial-kial seorang diri bila berkumpul dengan geng Rais walaupun diorang okey saja dengan dia.
            “Well speaking about Rais, dia ni kawan kau yang mana satu? Tak pernah aku dengar kau sebut nama dia sebelum ni.” Memang dia tak pernah dengar pun nama Rais meniti di bibir Cempaka. Dia kan PA Cempaka dan mostly kawan Cempaka dia kenal. But Rais, never heard his name before.
            “Rais tu exclassmate aku masa dekat Johor. Aku pun dah tak ingat di tu siapa Riz. But surprisingly he’s still remember me. Aku jumpa dengan dia masa dekat KL Sentral. Dia yang tegur aku dulu. Aku ingatkan dia tegur aku sebab dia tahu aku model, rupanya dia tegur aku sebagai kawan babe and he never know that I am a model. Kelakar gila bila teringat balik tentang hal tu. Perasan betul aku ni kan.” Cempaka ketawa mengenangkan apa yang terjadi pada awal pertemuan semula dia dengan Rais.
            “Agak la...” Jawab Rizqin yang turut ketawa. “Tapi kau ni macam happy semacam je aku tengok bila jumpa balik dengan Rais tu.”
            “Of course aku happy. Jumpa kawan lama kut.” Cempaka senyum ke arah Rizqin sebelum memandang ke hadapan. “Kau tahu tak Riz, Rais ni dulu pendam je orangnya. Aku suka usik dia. Aku suka juga berkawan dengan dia sebab dia lebih suka mendengar daripada bercakap. So, dia layan je tiap kali aku pot pet pot pet depan dia. Tapi itu lah, sekejap saja dia dekat sekolah tu lepas tu dia pindah.”
            “Pindah ke mana? Kenapa?”
            “Ayah dia meninggal so dia ikut mak dia balik kampung nenek dekat Perak. Aku langsung tak sangka yang dia masih ingat aku Riz.”
            “Entah-entah dia minat dekat kau tak.” Teka Rizqin.
            Cempaka hanya ketawa mendengar tekaan Rizqin tanpa mengetahui sememangnya apa yang Rizqin katakan itu benar belaka. “Tak mungkin lah. Dia pun dah ada girlfriend agaknya. Ouh snap!” Cempaka menutup mulut dengan kedua belah tangan.
            “Kenapa Cem?”
            Cempaka menoleh ke arah Rizqin. “Aku lupa nak tanya yang dia dah ada girlfriend ke belum. Kalau girlfriend dia tahu aku keluar dengan dia mesti girlfriend dia cemburu kan Riz. Ouh huru hara la hidup aku nanti.”

            “Beringat sebelum kena Cem.” Kata Rizqin sambil mengusap bahu Cempaka sebelum bangun dan berlalu meninggalkan Cempaka sendirian. 

19 April 2016

Kesayangan Rais Bab 7

RAIS bersandar pada dinding di tepi pintu masuk restoran dengan kedua tangan dimasukkan ke dalam poket jeans. Hujung minggu yang dinanti, Cempaka telah bersetuju untuk ikut serta dalam perjumpaan kelab buku bersama Rais. Jam dijeling sekilas, ahli yang lain sudah menunggu di dalam cuma dia saja yang belum masuk. Mahu tunggu Cempaka di luar.
            “Oh my Rais... Sorry lambat.” Cempaka yang baru tiba tergesa-gesa berjalan ke arah Rais dengan kedua belah tangan dirapatkan tanda memohon maaf.
            Cepat saja terbit senyuman pada hujung bibir Rais mendengar kata-kata yang meniti di bibir Rais. Oh my Rais? Really Cem? Hati Rais berbisik nakal. “It’s okay Cem. Kami pun baru je sampai. Jom masuk.” Pelawa Rais.
            “Wait... Kenapa awak tunggu dekat sini? Kan panas ni. Kenapa tak tunggu dekat dalam je?” Semakin bertambah rasa bersalah Cempaka bila melihat Rais tercegat berdiri di luar restoran.
            “Ramai sangat dekat dalam, takut awak tak nampak pula saya duduk dekat mana.” Alasan... Bukan tak ada telefon pun nak call tanya duduk dekat mana.
            “Sorry again Rais.” Ucap Cempaka sambil mengikut Rais dari belakang untuk masuk ke dalam restoran. Dia betul-betul rasa bersalah sekarang.
            “Don’t mention it Cem. Come, saya kenalkan awak dengan ahli yang lain.” Rais terus melangkah ke arah ahli kelab bukunya yang sedang duduk sambil berbual di hujung restoran. “Guys, kenalkan ini Cempaka Inara. What do you want them to call you?” Soal Rais kepada Cempaka.
            Cempaka menoleh ke arah Rais seketika sebelum kembali memandang ke arah rakan-rakan kelab yang lain. Ada enam orang semuanya, empat perempuan dua lelaki. “Assalamualaikum semua, you guys can call me Cempaka or Cem. Nak panggil Inara pun boleh, no hal.” Cempaka bersuara dengan ramah.
            Semua yang ada tersenyum menjawab salam Cempaka dengan senyuman. “Panggil Cem saja lah, pendek dan senang nak ingat.” Kata  Fikri, salah seorang daripada ahli kelab. Cempaka tersenyum dengan kata-kata Fikri. Memang kebanyakan mereka yang dia kenal lebih suka panggil dia dengan nama Cem. Ringkas katanya.
            “Jemput duduk Cem.” Pelawa Rose yang duduk berdekatan dengan tempat Cempaka berdiri.
            Cempaka memandang ke arah Rais seperti meminta keizinan pula. “Come, sit here.” Rais menarik kerusi di sebelahnya.
            “Tak pernah tahu pula yang Rais ada kawan model cantik macam ni.” Puji Anne. Dari tadi dia dah perasan yang berdiri dekat sebelah Rais tu model busana muslimah yang agak popular juga sekarang. Followers dekat Instagram pun dah dekat seratus ribu lebih.
            “Aku pun baru tahu yang dia ni model Anne.”
            “Seriously Rais? Jangan tipu la...”
            “Dia mana tengok tv Anne, baca majalah pun tak. Mana nak tahu yang kita ni model.” Cempaka menjeling ke arah Rais yang sedang tersenyum.
            “Ada member cantik tak bagi tahu aku pun kau kan.” Mizan pula mencelah. Suka betul dia tengok Cempaka yang berwajah manis itu. Sejuk rasa hati memandang.
            “Bagi tahu kau buat apa, baik simpan sorang-sorang.” Balas Rais bersahaja membuatkan Cempaka menggeleng tidak percaya dengan kata-kata Rais. Nampak sopan tapi sekali dia buka mulut boleh tahan juga.
            “Oh enough guys! We came here to talk about our latest reading, not about her.” Kata Mimie kurang senang. Dari tadi asyik cakap pasal Cempaka saja, naik menyampah pula dia rasa.
            Semua yang sedang ketawa terus terdiam. Cempaka pula memandang ke arah Rais dan Mimie silih berganti. Hurm... I can smell something fishy here. “Okay, lets start.” Kata Ayu bagi membuang rasa kekok bila semua terdiam.
            “I have no current reading, tak sempat nak belek buku pun. So, aku dengar yang korang je lah ye.” Kata Rais. Memang sejak dua menjak ni dia langsung tak sempat nak baca buku yang tersusun dekat rak dalam bilik dia tu. Buku baru pun dah lama tak beli. Betul-betul sibuk dengan soal kerja. Bila tak kerja dia sibuk ikut kawan-kawan dia pergi hiking pula.
            “Kalau macam tu buat apa datang.” Kata Mimie tanpa riak. Siap bawa minah ni pula. Buat semak saja.
            “Mimie...” Tegur Fikri yang kurang senang dengan kata-kata Mimie. Rais dan Cempaka hanya diam memandang. “Okey ni buku yang aku baru habis baca. Dah lama beli tapi baru sempat nak baca. Movie dia pun dah siap tayang dekat HBO dah.” Fikri mengeluarkan buku yang bertajuk Gone Girl tulisan Gillian Flynn.
            “Aku pernah baca buku ni.” Anne mencelah.
            “Best tak?” Soal Mizan.
Rais mengambil buku di tangan Fikri. “Aku dah tengok movie ni.” Semangat betul dia dengan Andre dan Naqib masuk panggung semata-mata nak tengok cerita ni. Bagi dia yang belum baca novel Gone Girl ni, movie tu pun dah best dah. Tak tahu la novel dia macam mana pula.
“Well macam biasa lah, bagi aku novel lagi best daripada movie walaupun mat saleh ni semua memang hebat bab mengadaptasi novel ke filem. Novel dia lagi padat dan lagi feel kut kalau baca. Tapi lakonan Rosamund Pike dalam movie ni memang terbaik.” Jelas Fikri.
Rais angguk setuju manakala Cempaka di sebelah pula dari tadi asyik menempel di sisi Rais untuk melihat buku yang dipegang Rais itu. “Aku setuju dengan kau. Dia punya acting memang superb.”
“Serious aku tak boleh nak tengok scene yang Amy Dunne bunuh Desi Collings tu, ngeri dowh. Kembang tekak tengok darah banyak sangat.” Rose buat muka loya. Dia ni dah la jenis yang takutkan darah. Tengok pula scene bunuh macam tu, tak ke berpusing kepala. Semua yang mendengar terus ketawa.
“Memang scene tu agak ngeri sikit kan.” Tambah Ayu pula dan yang lain angguk setuju.
“Tak sangka seorang isteri sanggup buat macam tu sekali demi untuk memastikan yang suami dia tak tinggalkan dia.” Anne bersuara perlahan. Kalau orang kita tak ada rasanya sanggup buat sampai macam tu sekali.
“Tapi yang sedihnya dia macam live in denial kan. Bukan dia tak tahu yang suami dia dah tak cintakan dia.” Tambah Ayu lagi.
“Kalau dah cinta...” Kata Fikri pula.
“Pernah baca tak buku ni?” Bisik Rais kepada Cempaka yang dari tadi hanya diam mendengar. Kemudian buku di tanganya diserahkan kepada Cempaka.
Cempaka menggeleng. “Me and books, we’re not bestfriend.” Jawab Cempaka bersahaja membuatkan yang lain tersenyum.
“Then kenapa you join kitorang?” Soal Mimie dengan nada tidak puas hati. Sungguh mata dia sakit melihat Cempaka yang menempel di sisi Rais.
“Sebab aku yang ajak.” Jawab Rais bagi pihak Cempaka.
“Dan saya memang nak ikut Rais sebab apa yang korang lakukan ni sounds interesting to me. Maybe lepas ni saya akan ada minat baru rasanya and you have to take responsibility for my new interest Rais.” Cempaka memandang Rais dengan senyuman.
“My pleasure Cem.” Jawab Rais dengan senang hati.
“Oh please la korang, jangan nak main mata boleh tak. Ada orang tengah panas tu.” Kata Mizan sambil mengerling ke arah Mimie yang sedang memuncung menahan geram. Sakit hati melihat kemesraan Rais dengan Cempaka angaknya.
Anne, Rose, Ayu dan Fikri cuba sorok senyum. Bukan mereka tak tahu yang Mimie memang menaruh hati dekat Rais. “Okay lets move to another book.” Ayu mengeluarkan buku dari beg galasnya. “Buku adik aku ni, aku pinjam dengan dia minggu lepas.” Dan perbincangan mereka berlarutan sehingga ke tengah hari. 

18 April 2016

Kesayangan Rais Bab 6

ANDRE dan Naqib memandang ke arah Rais yang sedang berbaring di hadapan tv dengan lengan kiri menjadi alas kepala dan tangan kanan sibuk menari di skrin telefon. Sekejap senyum lepas tu serius. Tak lama lepas tu ketawa pula. Macam orang tengah bercinta pun ye, macam orang tengah angau pun ye juga. Ke kena sampuk?
            Masing-masing mengambil tempat di atas sofa kiri dan kanan Rais yang sedang berbaring. Andre dan Naqib saling berpandangan sebelum kembali memandang ke arah Rais yang masih hanyut di dalam dunianya sendiri.
            “Kau buat apa Rais?” Soal Naqib. Malas dah dia nak berteka-teki dalam diam macam tu. Rais diam tidak menjawab. Naqib memandang ke arah Andre pula, memberi isyarat kepada Andre untuk menegur Rais.
            “Kau Whatsapp dengan siapa Rais?” Soal Andre pula tetapi Rais tetap diam tidak menjawab. Masih hanyut dalam duniannya sendiri. Tanpa sebarang isyarat Andre terus membaling bantal kecil ke arah Rais. “Bercinta ke weh?!” Andre menyoal lantang.
            “Kau dah kenapa?” Soal Rais dengan nada tidak puas hati. Bantal kecil yang elok landing di atas dada dia ditolak ke tepi.
            Kedengaran Andre dan Naqib ketawa. “Marah ke bang?” Soal Andre dengan suara halus lagak seperti seorang perempuan. Naqib yang ketawa sopan pun dah bertukar ketawa macam naga. Tak tahan dengar suara gedik Andre.
            “Siot je kau...” Rais menjeling dan akhirnya dia turut ketawa bersama rakan-rakannya yang lain.
            “Kau bercinta dengan siapa tu Rais?” Naqib kembali menyoal.
            “Mana ada aku bercinta lah...”
            “Tak payah nak tipu la. Duk pandang telefon sambil sengih macam tu pun aku dah tahu yang kau tengah bercinta. Kalau aku tanya tv dekat depan ni tengah siarkan rancangan apa mesti kau tak boleh nak jawab kan?”
            Rais angkat kepala memandang ke arah skrin tv di hadapan untuk melihat rancangan yang sedang ditayangkan. Tetapi dengan pantas tangan Na            qib bergerak menukar chanel lain. “Kenapa kau tukar?” Soal Rais kepada Naqib.
            “Aku nak kau jawab tanpa tengok pada skrin. Kau tak boleh jawab kan?” Soal Naqib nakal. Andre sudah ketawa melihat gelagat Naqib. Bijak juga kawan dia ni.
            Kerana rasa tidak puas hati melihat Naqib dan Andre mentertawakan dia, Rais mencapai bantal kecil yang bersepah di hadapan dia lalu dibaling ke arah kedua rakannya itu. “Ambik kau. Suka sangat kan kacau aku.”
            “Abam Rais marah la...” Usik Andre lagi dengan suara halus dia tu. Sekali lagi Naqib ketawa dan kali ini diikuti oleh Rais yang sudah tidak tahan melihat aksi kelakar Andre.
            “Serius la Rais, kau tengah bercinta ke?” Naqib sudah kembali serius.
            “Aku serius la ni Qib, aku tak bercinta pun.” Laju Rais menggelengkan kepala.
            “Habis tu kau tengah Whatsapp dengan siapa tu? Gaya macam orang tengah bercinta je, sengih sana sengih sini.” Kata Andre pula.
            Rais kembali tersenyum. “Kau ingatkan apa yang aku cerita dekat korang berdua dua minggu lepas?”
            Andre angguk. “Yang kau frust tu ke?” Soal Naqib.
            “Dia called aku tadi.”
            “Say what?!”
            “Seriously Rais?”
            Soal Naqiba dan Andre serentak.
            “Korang dengar.” Jawab Rais malas. Tahu la terkejut tapi tak payah la buat muka terkejut macam tu. “Aku baru je keluar dari ofis tadi masa dia called.”
            “Kenapa dia call kau?”
            “Dia ajak aku jumpa. Dia cakap yang dia dah ingat aku. Kau ingat tak dua hari lepas aku pergi jumpa client dekat Shah Alam?” Soal Rais kepada Andre. “Client aku tu kawan dia. Lepas tu boleh pula dia tanya aku tak ingat dia ke.” Rais menggeleng sambil ketawa. Lucu betul mimik muka Cempaka waktu tu. Tahu pula galabah bila orang buat-buat tak ingat dia.
            Andre dan Naqib saling berpandangan. “Bahagia sungguh kawan kita ni Qib.”
            “Itu lah Andre, tengah duk bercerita dekat kita boleh pula dia tersengih sorang-sorang macam tu.” Naqib turun ke bawah dan menarik wajah Rais supaya memandang ke arah dia. “Kau okey ke tak ni Rais? Kau sedar ke tidak ni?”
            “Kenapa?” Soal Rais dengan kerutan di dahi.
            “Kau sengih sorang-sorang macam tu aku risau. Jangan la kau buat perangai malam-malam macam ni Rais. Wad sakit jiwa tutup kut.”
            “Choii!!! Bongok lah kau, aku tak gila lah wei...” Rais menolak wajah Naqib yang dekat dengan wajah dia. Andre pula sudah bantai ketawa. Selamba badak je Naqib cakap macam tu, memang potong stim betul la. Kawan tu tengah bahagia kut.
            “Kalau kau tak gila, tolong jangan buat muka macam tu. Kalau tidak aku sanggup pergi goncang pintu pagar wad sakit jiwa supaya terima kau malam ni juga.”
            “Aku sokong!” Sampuk Andre.
            “Ah...” Rais menolak Naqib ke belakang membuatkan Naqib tersandar pada kaki sofa sambil ketawa. “Korang jangan nak mengarut lah.”
            “Okey, okey... sambung cerita.” Naqib duduk bersandar sambil memeluk lutut. Cuba untuk serius mendengar cerit Rais.
            “Malas dah aku nak cerita.”
            “Duh! Sentap ke bro?” Andre turut turun ke bawah dan duduk bersandar pada kaki sofa sama seperti yang Naqib lakukan.
            “Tak lalu ah nak sentap dengan korang...” Jawab Rais dengan mata yang memandang ke arah tv di hadapan.
            Andre mencebik dan Naqib hanya tersenyum. “Rais, jom hiking weekend nanti. Kawan aku ada bagi tahu few spots yang menarik untuk hiking la.” Ajak Naqib. Dari hari tu dia duk dengar kawan-kawan dia bercerita pasal Gunung Irau dekat cameron Highland buat dia tak sabar nak mendaki semula. Dah lama kut dia, Andre dan Rais tak panjat gunung. Kalau dah ketagih sangat nak mendaki sampai la diorang dekat Broga sana tu. Nak gerak jauh sikit asyik sibuk manjang.
            “Hiking dekat mana?” Soal Andre penuh minat.
            “Gunung Irau jom. Member aku cakap best gila pergi sana. View tak payah cakap lah, macam dalam filem Lord of The Ring.”
            “Kau serious Qib?” Soal Andre dengan mata membulat.
            “Aku serius Re.” Jawab Naqib dengan riak wajah yang sama.
            “Aku tak dapat join la, dah ada plan lain.” Kata Rais. Serentak Naqib dan Andre memandang ke arah Rais.
            “Plan apa?”
            “Dating?”
            Soal mereka berdua serentak dengan mata yang tunak memandang ke arah Rais.
            “Aku dah janji dengan kelab buku aku lah nak join diorang weekend nanti.” Memang dia dah janji dengan Anne dan Fikri yang dia akan join mereka hujung minggu nanti.
            “Ada lagi kelab buku kau tu rupanya. Aku ingat dah bubar dah, ye lah kau pun dah lama tak join diorang kan.” Kata Andre. Dia memang sudah sedia maklum tentang minat Rais kepada buku dan dia juga sudah sedia maklum tentang kelab buku yang Rais ikuti. Bila Rais ajak dia join sama, memang sekeras-kerasnya dia menolak. Walaupun orang cakap peguam selalunya suka membaca, tetapi bukan dia.
            “Haah, aku pun ingat kelab tu dah lama lupus.” Tambah Naqib yang juga sudah sedia maklum tentang minat Rais itu.
            “Memang aku dah lama tak join, sebab itu lah aku plan nak join diorang hujung minggu nanti. Postpone boleh tak plan hiking korang tu? Aku pun nak join juga, tapi tunggu aku free dulu lah.” Dia pun jenis yang gila hiking juga. Setakat Broga dengan Bukit Gasing tu apa ada hal. Cuma dia belum sampai Gunung Urai yang Naqib cakapkan tu. Gunung Kinabalu pun tak pernah sampai juga.
            “No hal, boleh je postpone. Tapi kalau kau free bagi tahu awal-awal lah, sebab nak daki Urai kena minta permit dengan jabatan hutan dulu sebab situ hutan simpan la bro.” Jelas Naqib. Hutan simpan, sebab tu lah kut tempat dia bukan main cantik.
            “Okey nanti aku inform kau.” Rais angguk setuju.
            “Habis tu kita nak buat apa weekend nanti Qib? Bosan dowh lepak rumah je.” Ingatkan dapat lah cuci mata tengok hutan hujung minggu nanti. Tak jadi la pula.
            “Main dota.”
            Rais tergelak mendengar jawapan Naqib. Sejak bila entah kawan dia ni suka main game. Setahu dia Naqib lebih rela layan tidur daripada main game. Dah memang bukan kaki game pun kan.
            “Dota mende kau nih. Tahu ke dota tu apa?” Soal Andre dengan wajah menyampah. Naqib menggeleng dan tak lama kemudian ketawa dia dan Rais bergabung. “Malu la kalau lelaki dekat luar sana tahu yang kau tak tahu dota tu apa Qib.”
            “Nak malu apa. Tak tahu jadi imam lagi malu Re, bukan setakat malu dengan manusia je malu dengan tuhan lebih lagi woii...” Naa... setepek kena dekat muka Andre.
            Terus Andre merebahkan badannya dengan tangan yang melekap pada pipi. “Sampai terguling aku kau smash Qib.”

            “Padan la dengan muka kau tu.” Kata Naqib tanpa rasa dan sekali lagi ketawa dia dan Rais bergabung. 

17 April 2016

Kesayangan Rais Bab 5

PINTU lif terbuka dan Rais memberi ruang kepada mereka yang berada di hadapan untuk keluar terlebih dahulu. Dah memang begitu caranya bila keluar masuk lif, bukan main redah tanpa memikirkan tentang orang lain je. Setelah keluar dari perut lif Rais mula menapak ke kawasan tempat letak kereta. Hari ni kepala dia asyik pusing saja, tak lalu rasanya nak stay lama-lama dekat ofis tu. Tengok fail yang bertimbun pun dah rasa nak muntah.
            Sedang dia berjalan ke arah kereta yang diparkir tidak jauh dari pintu keluar, telefon di dalam poket seluar berbunyi menandakan ada panggilan yang masuk. Menggagau dia menarik keluar telefon daripada poket seluarnya itu. Nombor yang tidak dikenali terpampang pada skrin. Mungkin client yang baru, siapa tahu kan. Tanpa lengah panggilan tersebut dijawab.
            “Ye saya Rais. Boleh saya tahu siapa yang bercakap?” Soal Rais dengan hemah. Jelas kelihatan aura seorang seorang peguam di situ.
            “Cempaka... Cempaka Inara. Kenal ke tidak?”
            Rais terdiam, skrin telefon dipandang lagi. Out of nowhere tiba-tiba Cempaka call dia dah kenapa? “I tought you’ve lost my number.”
            “Rais! Serious tau saya betul-betul tak ingat awak hari tu. Sorry.” Cempaka yang ceria macam selalu. Orang tu bukan main lagi merajuk sebab dia tak call, dia boleh pula bersuara dengan gembiranya.
            Hujung bibir mula tercuit senyuman tetapi cuba ditahan. “Ada apa awak call saya?” Soal Rais dengan nada biasa. Padahal dalam hati bukan main teruja.
            “I wanna say sorry.”
            “It’s okay lah, saya dah lupa dah pasal tu.”
            “Okay lets meet.” Ajak Cempaka dengan nada yang sama.
            Sekali lagi Rais terdiam. Cempaka ajak dia jumpa? Betul ke ni? “Orang famous ajak saya jumpa? Macam tak percaya.” Tak ada niat nak perli ke apa, dah memang itu yang terlintas dekat fikiran dia.
            “Ouh tak payah nak perli sangat please. Jom la jumpa, tak sabar nak jumpa dengan ex classmate saya ni tau.”
            Rais menjeling jam di tangan. Dah hampir ke pukul enam? Rasanya masa dia keluar tadi jam baru masuk ke pukul lima petang. Bila dia tengah teruja macam ni cepat betul masa berlalu. “Awak dekat mana sekarang? Saya baru keluar dari ofis ni.”
            “Ouh awak baru habis kerja ke? Sorry sebab ganggu awak Rais, mesti awak penat kan? Tak apa lah, kita jumpa lain kali saja ye.”
            “No!” Pantas Rais menjawab sebelum tangan kanan naik mengusap dahi. Ah, beria pula dia menjawab. “Tak, maksud saya lets meet today. Dah alang-alang saya ada dekat luar sekarang kan. Kalau dah balik rumah nantii serious malas dah nak keluar. Next time tu tak tau bila la awak, saya sibuk sikit lately.” Panjang lebar Rais memberikan penjelasan.
            Terdengar Cempaka ketawa di sebelah sana. “Okay lets meet now. Nak jumpa dekat mana?”
            “Wanderlust dekat Solaris Mont Kiara?” Rasanya sesuai dah kut dia pilih restoran tu, malas dah nak drive jauh-jauh.
            “Okay, see you there.”
            Rais yang seperti masih dibuai mimpi merenung skrin telefon bagaikan nak telan. Sungguh dia tak percaya yang akhirnya Cempaka akan menghubungi dia. “Dah ingat yang aku ni suami olok-olok dia agaknya.” Kata Rais dengan senyuman yang melebar. Kaki kembali melangkah ke arah kereta. Alarm ditekan dan beg kerjanya dicampak ke tempat duduk belakang sebelum dia masuk ke tempat duduk pemandu. “Tak sabar nak jumpa awak Cem!”

CEMPAKA berjalan ke arah meja yang diduduki Rais dengan senyuman yang menghiasi bibir. Hari ini dia ada meeting dekat rumah designer baru, jadi pemakaian dia juga bebas daripada segala jenis baju yang glamour. Cempaka yang sedang berjalan sekarang adalah Cempaka yang biasa, bukan model busana muslimah yang terpampang pada dada majalah.
            Dari tadi kepala Rais tegak memandang Cempaka yang sedang berjalan ke arahnya. Dengan berseluar jeans dan berkemeja putih labuh serta flat shoe di kaki, Cempaka nampak lebih santai daripada biasa. Ditambah pula dengan shawl yang dililit ala kadar dan wajah yang bersih tanpa make up tebal, menambahkan lagi keaslian wajah Cempaka. Sungguh Rais terpaku melihat wajah Cempaka saat ini.
            “Maaf, dah lama ke awak tunggu?” Soal Cempaka yang menarik kerusi dan duduk berhadapan dengan Rais. Hari tu ada juga rasa awkward tapi hari ni tak rasa awkward langsung. Mungkin sebab dia dah kenal siapa yang duduk dekat depan dia hari ni.
            Rais menggeleng. “Awak dari mana?” Lihat pada penampilan Cempaka mungkin saja dia datang dari rumah tadi.
            “Baru habis meeting dekat Shah Alam. You looks tired Rais. Tak apa ke lepak dengan saya ni?” Rasa bersalah pula bila tengok muka penat Rais.
            “Saya okey Cem, cuma lapar je. Lets order and eat first, okay? Lepas tu kita sambung sembang.” Cempaka angguk setuju dengan kata-kata Rais.
            Licin pinggan Cempaka mengalahkan Rais yang kelaparan. Rais merenung pinggan Cempaka yang sudah kosong. Kalau tak silap dia makanan yang Cempaka order tadi dalam portion yang besar juga. Siapa yang lapar sebenarnya, dia ke Cempaka? Cempaka mengelap mulut dengan napkin kemudian dia tersengih memandang ke arah Rais yang sedang memandang ke aranya dengan wajah terkejut.
            “Sorry Rais, selera besar sikit lately. Itu yang pinggan macam ni besar pun licin saya makan.”
            Dari wajah terkejut terus bertukar kepada wajah yang sedang menahan ketawa. “Awak sejak dulu memang tak pernah berubah kan Cem. Terlalu bersahaja tak kira depan siapa.” Kata Rais yang sedang memandang tepar ke wajah Cempaka.
            “Well, this is me Rais. Dulu, kini dan selamanya ini lah Cempaka Inara yang awak kenal. Ouh ya, speaking of this kenal thinggy, awak masih ingat saya ye? Padahal dah berapa tahun kita tak jumpa. Saya sendiri pun dah tak ingat dekat awak.”
            Spontan Rais meletakkan tangan ke dada kirinya. “Truth hurt, reality bites. Jangan lah jujur sangat part yang awak tak ingat saya tu Cem.”
            “Whoops!” Tangan Cempaka naik menutup mulut yang suka sangat bercakap tanpa berfikir panjang. “I’m really sorry Rais. Apa yang dah jadi dekat awak sebenarnya? You left us just like that without any words. Awak masuk sekolah tu tak sampai sebulan lepas tu awak terus hilang. Mungkin sebab tu lah kut saya susah nak ingat awak. I’m sorry ya?!”
            Rais tersenyum seraya menggelengkan kepala. Mungkin betul juga apa yang Cempaka cakapkan tu, dia saja yang mudah sentap nampaknya. “Ayah saya meninggal dan mak saya terus decided untuk balik ke kampung dekat Perak, tinggal dengan nenek dekat sana. Tak mampu nak teruskan hidup dakat situ lagi.”
            “Ayah awak meninggal? I’m sorry to heard that Rais. Habis tu kenapa awak pergi macam tu saja? Say something to us, at least.” Sungguh dia langsung tak tahu apa yang jadi dengan Rais sejak Rais hilang dari sekolah dia dulu. Kawan-kawan yang lain juga sama, tiada info tentang Rais langsung.
Rais masuk ke sekolah mereka sebaik sesi persekolah tahun 2005 bermula dan Rais ditempatkan di dalam kelas mereka iaitu kelas 5Sains1. Tetapi baru sebulan Rais di situ, tiba-tiba dia hilang tanpa khabar berita. Cikgu sendiri tidak tahu ke mana Rais menghilang dan hanya mendapat khabar berita daripada jiran-jiran Rais bahawa mereka sekeluarga sudah berpindah tetapi tidak tahu ke mana.
Rais menyandarkan badannya ke kerusi dengan senyuman tawar. “What past is past Cem, kalau boleh saya tak nak ungkit lagi cerita lama tu.” Jawab Rais cuba mengelak daripada menceritakan tentang apa yang telah terjadi terhadap dia sekeluarga. Cerita sedih, buat apa dikenang. Ye tak?
Cempaka angguk faham. “So, sekarang ni awak dah jadi lawyer lah ye.”
“As you can see. Awak tu, macam mana boleh jadi model? Honestly Cem, waktu kita jumpa dekat KL Sentral hari tu, saya tak tahu pun yang awak ni model.”
“Seriously?!” Soal Cempaka dengan mata yang membuntang dan kemudian dia ketawa. Beria-ria dia ketawa membuatkan Rais kebingungan.
“Kenapa Cem?”
“Ya Allah, Rais... Saya betul-betul syok sendiri rupanya. Ingatkan awak tegur saya sebab saya model dekat majalah tu.” Cempaka kembali menyambung ketawa. Setepek kena dekat muka. Memang di jenis yang mudah perasan rupanya.
Rais turut ketawa kemudiannya. “Maaf lah Cem, saya betul-betul tak tahu yang awak ni model. Ye lah, saya mana baca majalah ni semua. Tengok tv pun jarang, sibuk manjang kan.”
“Maknanya, first time tengok saya awak dah cam saya ye Rais. Kuat betul ingatan awak kan.”
“Mana boleh lupa isteri olok-olok saya....”
“Eh, yang tu pun awak ingat juga?!” Soal Cempaka dengan nada teruja. Pecah lagi ketawa dia. Memori singkat yang dia dan Rais waktu sekolah dulu.
“Mana boleh lupa awak minta nafkah lima puluh sen. Nafkah paling murah yang pernah saya dengar.” Jawab Rais yang turut ketawa mengenangkan kenangan zaman persekolahan.
“Alaaa... jangan la cakap macam tu, buat malu saya saja.” Cempaka menggelengkan kepala. “Nakal betul saya dulu kan?”
“Sangat... Dalam kelas tu awak je kut yang paling nakal. Yang lain semuanya skema je.” Dalam ramai-ramai budak perempuan dalam kelas 5Sains1 memang Cempaka lah yang paling nakal. Suka buat hal ikut kepala dia je. Budak perempuan yang lain lebih sopan kalau nak dibandingkan dengan Cempaka. Cempaka ni juga suka berkawan dengan budak lelaki. Tak kira kelas depan atau belakang, yang mana boleh dibuat kawan memang dia akan terima sebagai kawan. Pendek kata, Cempaka ni seorang yang mudah mesra dan peramah dengan sesiapa saja.
“Uish, malu betul bila ingat balik. Jangan la cerita dekat anak cucu nanti, karang terikut pula perangai tak senonoh saya tu.” Cempaka memegang kedua belah pipi yang sudah mula kebas, malu betul dengan Rais ni. Dalam banyak-banyak perkara yang jadi, yang itu pula la yang Rais ingat.
Semakin galak Rais ketawa mendengar kata-kata Cempaka. “Cem... Cem... Awak memang tak pernah berubah.” Rais menyisip minuman yang masih berbaki. Kuat sangat gelak sampaikan kering anak tekak. “Cem, nanti boleh tak kalau saya nak jumpa dengan awak lagi?”
“Oh mesti lah boleh.” Jawab Cempaka tanpa berfikir panjang. “Nanti kalau free lets lepak again, okay?”
Rais angguk setuju. Berbunga rasa hati bila Cempaka masih mahu berhubung dengan dia. “Boleh ikut saya buat aktiviti hujung minggu nanti?”
“Aktiviti apa ye?” Soal Cempaka yang turut menyisip minuman yang masih berbaki.
Rais angkat bahu. “Kalau saya free, macam-macam aktiviti yang saya buat. Pergi gym is a must. Then pergi wall climbing, hiking. Tapi saya dah lama tak join saya punya book’s club, ingat hujung minggu nanti nak pergi sana kejap.”
“Book’s club? Seriously Rais?” Soal Cempaka tidak percaya. Jarang dia jumpa lelaki yang join book’s club ni semua.
“Ya! Kenapa? Tak percaya?”
Laju Cempaka menggeleng membuatkan Rai ketawa. “Saya join book’s club ni tahun lepas. Colleague yang ajak bila dia tahu saya suka membaca. Then I said, why not kan. Bila pergi rasa seronok pula. So, saya terus join diorang sampai ke hari ni. Tapi lately asyik tak sempat je nak join diorang. Itu yang kalau sempat nak pergi kejap hujung minggu nanti.”
“Diorang buat dekat mana gathering tu semua?”
“Our vanue merata. Kadang dekat area KL, kadang dekat area Shah Alam. Nanti diorang akan update.”
“So, weekend ni dekat mana?”
“Maybe somewhere around Shah Alam. Nak join tak?”
“Sounds interesting. Tapi kalau tak silap saya ada event weekend nanti. Saya update awak later boleh?” Teringin juga rasanya nak join Rais dengan book’s club dia tu. Macam best pula.
“Okay, anything just call me.”

“Alright!” Cempaka angkat ibu jari tanda okey dan Rais tersenyum senang. One step closer Rais!