6 October 2015

Cinta Han & Nadia Bab 13

BAB 13

TASIK terbentang luas, saujana mata memandang. Matahari terik memancar menyerlahkan warna biru langit. Awan langsung tidak kelihatan. Farhan dan Nadia berdiri di bawah pokok besar, berlindung dari panas terik mentari. Sudah hampir lima belas minit mereka tiba dan hanya berdiri tanpa berkata-kata. Nadia memandang Farhan. Farhan pula meluruskan pandangan ke tengah tasik.
            Setelah puas berfikir, akhirnya dia membuat keputusan untuk mencari Nadia di butik. Namun hampa, Nadia tiada. Tetapi belum sempat dia melangkah ke kereta, dia ternampak susuk tubuh yang dicari sedang melangkah keluar dari sebuah kereta. Nadia tiba juga akhirnya dan hati dia lega.
            Memandang wajah Farhan yang beriak biasa membuatkan hati Nadia gundah gulana. Entah kenapa mudah saja dia bersetuju ketika Farhan mengajaknya untuk naik kereta bersama. Bila di dalam kereta, rasa menyesal pula. Farhan diam langsung tidak mahu berbicara dengan dia.
            “Sihat Nad?”
Suara Farhan memecah sepi. Sudah tidak tahan dengan kebisuan mereka dan juga sudah tidak tahan dengan cuaca yang panas terik. Itu lah, siapa suruh datang tasik tengah-tengah hari buta. Langsung tidak sesuai untuk dijadikan tempat perbincangan.
“As you can see. Awak? Tak kerja ke hari ni?” Soal Nadia pula.
Farhan geleng. “As you can see juga.” Jawab Farhan. Main copy and paste pula.
“So, kita nak buat apa kat sini?” Soal Nadia ceria. Lemas pula rasa kalau dua-dua asyik senyap saja.
“Berbincang...”
“About?”
“You and me...” Farhan memandang Nadia di sebelah.
Raut wajah Nadia diteliti. Kulit yang putih sudah bertukar merah. Orang yang berkulit putih memang macam tu. Cepat betul berubah merah kalau terkena panas matahari. Dia yang berkulit sawo matang ni tak apa lah, tak nampak sangat. Ah silap betul pilih untuk datang ke tasik waktu macam ni. Tak pasal Nadia terpaksa berpanas kerana kesilapan dia.
“I need your answer Nad.”
“About what?” Soal Nadia selamba. Saja buat-buat tahu. Padahal hati dah pum pang pum pang dah. Berdebar tak ingat dunia.
“About my proposal.” Jawab Farhan tenang. Dia sedar yang Nadia cuba bermain tarik tali dengannya.
Hampir lima minit Nadia terdiam. Farhan mendengus bosan.
“Okay lets go...” Farhan mula melangkah.
“Ke mana?” Nadia pula cuba mengejar dari belakang. Kaki panjang, langkah besar. Memang semput juga lah dia nak mengejar.
“Hospital.” Jawab Farhan ringkas. Langkahnya di berhentikan di tengah ruang parkir kereta yang agak lengang.
“Buat apa? Tadi cakap tak kerja.”
“Sebab awak tak nak bagi saya jawapan jadi saya tak nak cuti. Nak pergi hospital tawarkan diri untuk buat oncall.” Jawab Farhan dengan riak wajah yang kosong. Tangan disilangkan ke badan.
Erk! Farhan tengah buat lawak ke apa ni? Nak tergelak juga dengar...
“Baiklah, saya akan bagi awak jawapan. Tapi dengan satu syarat.”
“Apa dia?” Soal Farhan pantas. Tiba-tiba hatinya berdebar.
“Tolong bawa saya ke tempat yang lebih selesa. Kat sini panas sangat lah.” Nadia mengelap peluh di dahi dengan hujung tudung. Sungguh dia tak tahan, membahang rasanya. Haila Nadia, ini baru panas dunia...
Farhan senyum. Ingatkan syarat apa lah tadi. Bagus juga Nadia buat syarat macam tu. Dia sendiri pun sudah tidak tahan untuk berdiri dan meneruskan perbincangan mereka di situ. “Okay jom.”
Melihat wajah Farhan yang sudah kembali tersenyum, hati Nadia terasa lega. Dengan senang hati dia mengekori langkah Farhan ke kereta.

RESTORAN makanan segera menjadi pilihan Farhan. Bukan tak mampu nak bawa Nadia ke tempat yang lebih selesa, tetapi dia kesuntukan masa. Kalau nak ke sana terpasksa meredah kesesakan lalu lintas pula. Cuti satu hari untuk hari ini memang diperuntukkan untuk berjumpa dengan Nadia bagi menyelesaikan masalah yang tergantung antara mereka. Kalau dia tak buat macam ni, entah bila baru ada kesempatan untuk berjumpa. Sibuk luar biasa pula dia sejak dua menjak ni.
            Tray minuman diletakkan di atas meja, Farhan hanya memesan dua gelas minuman sahaja. Nadia sudah kenyang kerana sudah dua kali dia bersarapan hari ini. Farhan pula tak rasa nak makan langsung. Lagi pula dia datang ke sini untuk berbincang, bukan untuk makan-makan.
            “Maaf sebab bawa awak ke sana tadi. Saya tahu awak tak selesa.” Farhan memulakan bicara. Gelas minuman disuakan ke arah Nadia.
            Nadia senyum. Wajah lelaki di hadapannya ini dipandang sepuas hati. Oh tuhan, sungguh dia rindu.
            “Kenapa pandang saya macam tu?” Soal Farhan.
            “Lama tak jumpa, rindu.” Balas Nadia spontan. Farhan tercengang. Nadia ni dah kenapa? Dia pula yang terasa segan.
            “Nad, awak sedar tak apa yang awak cakap tadi?” Tanya Farhan untuk kepastian. Mana lah tahu kot Nadia tersalah cakap. Tak pasal dia syok sendiri pula nanti.
            Nadia angguk. “Yes and I meant it. Dua minggu tak jumpa awak rasa lain macam betul.” Memang dia sedar dan dia hanya luahkan apa yang dia rasa. Malas dah nak main sorok-sorok. Biar lah orang nak cakap dia tak malu ke apa. Yang penting, dia ingin berterus terang kerana apa yang dia mahukan adalah Farhan.
            Farhan berdehem seketika. “Jadi, jawapan untuk lamaran saya tu?” Farhan sudah mula masuk ke topik asal.
            Nadia tunduk. Kedua belah tangan saling menggenggam kemas. This is the time Nad. Just go for it or you will miss it missy! Nafas ditarik perlahan. Apa-apa pun dia kena beri jawapan sekarang. Yang lain belakang cerita.
            “The answer is yes.” Dengan yakin Nadia menjawab.
            Farhan meraup muka perlahan. Senyuman mula terukir dan riak kepuasaan jelas terpancar di wajahnya.
            “Alhamdulillah... It is worth to wait I think.” Bahagia... Rasa bahagia sungguh dia sekarang.
            Nadia turut mengukir senyuman manis. Lega rasa hati, seperti baru melepaskan satu beban yang berat.
            “What take you so long to give me the answer Nad?”
            Nadia angkat bahu. “I don’t know Han. But one thing for sure...”
            “Apa dia?”
            “I already have the answer since the day you left me. And of course the answer is yes.” Nadia sengih.
            Mata Farhan membulat. “Ouh Nad, sampai nya hati awak buat saya macam ni. Dua minggu saya lost tau fikirkan pasal ni. Haziq cakap saya dah macam orang hilang bini.”
            “Sorry!” Nadia buat tanda peace. Farhan geleng kepala melihat gelagat Nadia. Nakal! Tapi dia senyum juga.
            “Kenapa tak datang cari saya dekat hospital?”
            “Entah lah, tak pernah terfikir pun. In fact, Kirah baru saja suggest tadi.”
            “Kirah who?” Soal Farhan. Tak pernah dengar nama Kirah. Yang dia tahu Kak Yus, Hawa dengan Yuni saja lah. Dey... Nadia pun baru je dia nak kenal rapat.
            “Hah, elok sangat lah. Tadi Kirah yang tanya Farhan who? Sekarang awak pula. Kirah tu kawan saya. Kawan thorbaik saya. Tapi kan Han, saya ada satu kemusykilan.”
            “Apa dia?”
            “Kenapa awak terus pergi macam tu saja hari tu? Tak sempat saya nak jelaskan semuanya. Awak merajuk eh?” Nadia buat muka nakal lagi. Saja nak usik Farhan.
            Farhan ketawa. Rasa malu pula bila teringat balik kejadian hari tu, emosi terlebih. Buat malu dengan Nadia saja.
            “Frankly speaking, apa yang awak rasa kalau awak dengan bersungguhnya meluahkan perasaan dekat orang yang awak sayang tapi orang tu hanya diam dan menangis dan terus menangis. Tak ke awak terfikir yang orang tu tak suka awak?”
            Nadia diam seketika. “Itu ke apa yang awak rasa Han?”
            Farhan angguk. “Saya rasa malu sangat Nad. Jujur cakap saya tak pernah jatuh cinta jadi saya tak tahu macam mana orang meluahkan rasa cinta mereka. Hari tu, bila Hawa cakap ada seorang lelaki datang ke butik awak dan mood awak terus berubah selepas bergaduh dengan dia hati saya jadi risau. Risau kalau-kalau awak sebenarnya sudah dimiliki. Sebab itu lah saya nekad untuk meluahkan segalanya dekat awak Nad. Sebab hati saya sudah tidak mampu untuk melepaskan awak pergi. Two years of waiting, two years of searching makes me feel like I’m drowning.”
            Mata Nadia mula berkaca dan dengan perlahan-lahan air mata yang cuba dibendung mula pecah membasahi pipi. Nadia yang cengeng. Entah kenapa kalau dengan Farhan mudah benar air matanya gugur. Sedih ke, gembira ke, asyik nak menangis saja.
            “Hei, kenapa nangis ni?” Soal Farhan resah. Hari tu dah nangis, hari ini pun nangis juga. Dia ada tersalah cakap ke. Ke memang dia fail bab meluahkan perasaan.
            “Your words...”
            “Stop crying awak.” Lembut Farhan bersuara. Hujung lengan baju Nadia ditarik-tarik seperti anak kecil menarik hujung baju ibunya.
            Cepat-cepat Nadia menyapu sisa air mata di pipi. Sendu yang masih berbaki cuba ditahan.
            “Saya tak sangka yang awak sukakan saya sampai macam tu sekali. Padahal kita mana pernah kenal rapat pun. Setakat terserempak macam tu saja. Itu pun dua tahun lepas.”
            Farhan senyum. “Kuasa tuhan Nad. Dia yang menitipkan rasa cinta, kasih dan sayang ke dalam diri kita. Cepat atau lambat hanya Dia yang berhak tentukan. Kalau tidak, tak akan ada yang bercinta selapas nikah kan. Berkahwin dengan pilihan keluarga. Bernikah dengan orang yang tidak pernah jumpa. Baru berjumpa dan terus berkahwin. Namun tetap hidup bahagia seperti pasangan lain yang sudah lama kenal antara satu sama lain. Kita sepatutnya bersyukur sebab dianugerahkan dengan rasa ini Nad.” Panjang lebar Farhan menerangkan.
Nadia angguk. Air mata sudah kering saat mendengarkan penerngan Farhan itu tadi.
“Wanna know something Han?”
“Apa?”
“Saya pun sama. Mula sukakan awak sejak kita terserempak dua tahun lepas.” Jelas Nadia.
Farhan nampak terkejut tetapi cuba dineutralkan riak muka. Subhanallah, mereka berkongsi rasa yang sama rupanya.
“Kenapa tak datang cari saya dekat hospital. Agaknya kalau kita takl terserempak dekat mall hari tu, memang sampai bila-bila lah kita tak akan jumpa Nad.” Farhan mengeluh perlahan.
“If I go to your place and meet you, what should I say then? Tak kan lah tiba-tiba pergi sana cakap nak jumpa dengan awak sebab saya sudah jatuh cinta dengan awak. Sementelah masa tu we didn’t close with each other. Awak pun, bukan nak pandang sangat muka saya ni tiap kali kita terserempak. So, what do you expect? I’m not that random. Saya perempuan Han. Walaupun saya ni seorang yang agak outspoken, rasa malu itu tetap ada. Lebih-lebih lagi kalau melibatkan soal hati dan perasaan. Dan mungkin juga tuhan tidak menggerakkan hati saya untuk mencari awak dekat sana kerana Dia ada perancangan yang lebih baik untuk kita. Don’t you think so?”
            Farhan memandang wajah Nadia dalam-dalam. Pemikiran yang matang seiring dengan usia. Petah berbicara dan semuanya yang bernas saja. Sentiasa meletakkan malu di hadapan bersesuaian dengan keadaan. Nadia...
            “I am so lucky to have you Nad.”
            “Why?” Soal Nadia polos.
            “Tak boleh cakap sebab ada unsur-unsur. Nanti orang tu riak pula.” Usik Farhan dengan senyuman.
            Nadia gelak. “Okay faham. Just keep it for yourself then. Jadi, apa plan kita yang seterusnya?” Mulai sekarang mereka harus merancang. Just follow the flow term is not valid anymore. Kalau tak merancang, satu apa pun tak jadi.
            “Apa lagi, bercinta lah.” Jawab Farhan seronok.
            Nadia mencebik. “We’re just too old for that Han.”
            “Awak rasa dah tua ke Nad? Saya rasa macam masih muda lagi ni. Baru lepas SPM.” Farhan bercanda.
            “Eee... gediknya dia ni.”
            Farhan ketawa lepas. “Just joking. Saya ingat nak jumpa mama awak dulu. Nak minta izin bawa awak jumpa dengan keluarga saya. Then baru kita bincang pasal tunang. Okay tak? Ke awak nak nikah terus?”
            “Sounds good to me. Tak nak lah nikah terus, ada banyak benda lagi yang belum ready. Kursus kahwin pun saya tak pergi lagi.”
            “Tak pergi lagi?”
            Nadia geleng.
            “Okay tak apa, nanti kita pergi sama-sama.”
            “Tak pergi lagi juga ke?”
            “Dah pernah pergi dulu. Tapi tak salah kan kalau nak renew balik sijil tu. Dapat ilmu, tak rugi apa pun.”
            “Tapi awak kan sibuk.”
            “I’ll make time for that, jangan risau. Jadi, bila saya boleh jumpa dengan mama awak?” Tak sabar bercampur takut sebenarnya ni. Takut tak lulus nak jadi menantu.
            “Let me tell mama about us first. Karang kalau awak terus terjah ke rumah terkejut pula mama. Sudah lah dia baru saja tanya saya bila nak bawa balik calon suami pagi tadi.”
            “Haa sedang elok lah tu. Pagi tanya, petang terus bawa balik. Bagus kan.”
            “Banyak la awak punya bagus. Keluarga awak macam mana? Sudah tahu tentang kita?”
            Farhan geleng. “Will let mom know soon. Mommy pun dah tak sabar nak terima menantu lagi.”
            “Lagi? Your siblings ada yang dah kahwin ke?”
            “Yup, angah dah kahwin since three years ago.”
            “Your brother?”
            “My little brother. Saya anak yang sulung. Bawah saya ada lagi tiga orang. Amri Shah, Daniel Shah dan Nabila Iman. Tiga lelaki seorang perempuan.”
            Nadia angguk. “So, I’m gonna be Kak Long soon.”
            Farhan senyum mendengar kata-kata Nadia. “Yeah. Excited?”
            “Kind of. Saya tak ada adik lelaki, rasa macam excited pula nak dapat adik lelaki instant ni. Dah besar pula tu.”
            “Haa, jangan nak lebih-lebih ye.” Warning Farhan.
            “Eh, jealous ke along?”
            “Nad!!!”
            Nadia ketawa. Kalut betul nak jealous bagai. “Eh kejap. Seri macam mana?”
            Kening Farhan bercantum. Apa kaitan dengan Seri pula ni. “Kenapa dengan Seri?”
            “Ya Allah, macam mana saya boleh lupa pasal Seri pula ni.” Nadia menggelabah. Telefon dikeluarkan dan nombor telefon Seri dicari.
            “Nad wait. What’s wrong?”
            Soalan Farhan tidak diendahkan. Jari masih sibuk mencari nombor telefon Seri. Masa macam ni lah susah nak jumpa nombor telefon ni pun ha. Ish macam mana dia boleh lupa ni. Kalau Seri tahu mesti dia kecewa. Lepas tu kalau dia buat benda yang bukan-bukan macam mana? Ish tak sanggup Nadia nak bayangkan.
            “Awak, kenapa kalut semacam saja ni?” Farhan masih belum berpuas hati. “Tu nak call siapa pula tu?” Nadia masih belum mengendahkan soalannya.
            “Nadia, I’m talking to you!” Telefon di tangan Nadai dirampas. “Nak call siapa?” Soal Farhan lagi.
            “Nak call Seri...” Jelas Nadai dengan suara yang meleret. Dia tengah risau ni, boleh pula Farhan main rampas telefon macam tu.
            “Nak buat apa call Seri?” Farhan pelik Tiba-tiba nak telefon Seri kenapa?
            “I want to explain to her about us, abou everything. Tak patut betul kita plan macam-macam about our life tapi Serii langsung tak tahu pasal ni. Nanti mesti Seri kecewa. Kalau dia bunuh diri macam mana?” Soal Nadia resah. Minta jauh la perkara pelik-pelik macam tu. Semoga tuhan sentiasa melindungi Seri dari berbuat perkara yang mungkar.
            “Kenapa nak kena explain dekat Seri? Kenapa dai nak bunuh diri pula?” Sungguh Farhan tak faham apa yang Nadia cakapkan sekarang. Tiba-tiba saja muncul perihal Seri. Penting sangat ke Seri tu bagi Nadia. Mereka rapat sampai macam tu sekali ke? Kalau tak silap baru beberapa kali saja mereka berjumpa. Siap nak bunuh diri segala ni dah kenapa?
            “Han, she’s your girlfriend. Memang patut pun kita jelaskan semua ini dekat dia supaya dia dapat terima hubungan kita ni, supaya dia serahkan awak kepada saya dengan rela dan supaya dia tidak buat perkara yang bukan-bukan bila hubungan awak dengan dia putus nanti. Bak sini telefon, saya nak call Seri sekarang.” Nadia menghulurkan tangan, meminta supaya telefonnya dikembalikan.
            Farhan menghantukkan dahinya ke meja. Sekarang dia sudah faham. Nadia salah sangka tentang hubungan dia dengan Seri rupanya. Kenapa lah awak tak tanya saya directly Nadia oiii... Tak pasal dah salah faham.
            “Nad, saya dengan Seri kawan SAHAJA. We’re just friend that’s all. Nothing special between us.” Sengaja ditekankan perkataan sahaja, supaya Nadia faham dan tidak salah sangka lagi.
            “You what?!”
            “You heard me.”
            “Han! Kenapa tak cakap awal-awal?” Soal Nadia geram.
            “Nak cakap macam mana, I don’t even know what is this all about. Awak pun saya tanya bukannya nak jawab. Sibuk nak cari nombor telefon Seri. If you tell me what is going on then I can explain everything.”
            Nadia mengeluh. Salah sangka rupanya. Jadi, hubungan dia dengan Farhan memang tak akan ada halangan daripada orang ketiga lah kan? Tiba-tiba Nadia senyum. Hai senangnya dalam hati. Eh tapi, penerimaan keluarga Farhan macam mana pula nanti.
            “You don’t have to worry Nad. Seri bukan siapa-siapa pun dalam hati saya. Yang ada dalam hati saya sekarang hanya lah Nadi Aliff. Dia seorang je yang muat duduk kat dalam hati ni.”
            Naa, dah keluar dah ayat manis bergula dia. Tak tahan betul lah, bibir ni automatik nak tersenyum. Tiba-tiba telefon dia berbunyi. Kak Yus yang telefon.
            “Hah, alamak Han Kak Yus call. Saya dah lewat ni. Tolong hantar saya balik butik sekarang.” Cepat-cepat Nadia bangun sambil menjawab panggilan dari Kak Yus. Kaki mula melangkah keluar dari restoran menuju ke arah kereta Farhan yang diparkir berdekatan.
            Farhan menggeleng sambil tersenyum. Nadia... Miss clumsy pun ya juga.


8 comments:

  1. Yeaayy!! Finally!! Tp mesti ada dugaan kan pasnih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeay xsabar nk kawenkan diorg ekekeke

      Delete
  2. cepat kawin kan diaorang.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita tak sabar dh nib nk kawen kan diorg hehehe

      Delete