20 May 2014

Usah Kau Berlalu Part 1

Assalamualaikum ^_^

It has been a while saya tak menulis and here it is, cerpen baru saya. Hope you guys enjoy reading :)




Inginku pandang wajahmu
Di setiap ketika
Tiada jemu biarpun terluka

Ingin debelai selalu
Bagaikan waktu dulu
Rasa bahagia dalam dakapan mu


Ku rindu
Wajah dan senyumanmu
Memberikan cahaya
Di dalam setiap mimpi-mimpiku

Kau pergi
Membawa hati ini
Tinggalkan ku sendiri
Dalam sepi

Lafazkan cinta dari bibirmu
Inginku dengar sekali lagi
Lafazkan dari hati tulus dan suci
Serahkan cinta abadi

Oh bisikan rindu nada nan syahdu
Pintaku yang terakhir dari mu
Pintaku hanya satu
Usah kau berlalu

‘Aku rindu...’ Bisik Jasmeen perlahan. Kenangan indah bersama Tengku Hazran kembali menerjah fikiran.
“Hey, watch your step young lady...” Tengku Hazran menarik perlahan tangan Jasmeen yang hampir jatuh tersungkur.
“Hey, thank you for helping me young man.” Jasmeen membalas dalam senyuman.
“I love you, remember?” Tengku Hazran bersuara tegas. Sesak nafasnya melihat telatah Jasmeen yang sentiasa cuai.
Senyuman Jasmeen semakin lebar saat terpandangkan raut wajah Tengku Hazran yang serious itu. Tangannya diangkat perlahan lalu pipi Tengku Hazran diusap penuh kelembutan. “I know and I love you too. But I don’t have to worry kalau I jatuh tergolek, terlentang ke hape because you are always by my side right? You will protect me, don’t you?”
“Yeah, but sayang, you still have to take care of yourself jugak. What if I’m not with you at that time? Whose gonna catch you up?”
“Alaaa sayang, don’t be so serious. Careless no more after this, promise!” Jejari runcing diangkat rapat seperti mengangkat sumpah. “smile for me please handsome....” Suara manjanya dileretkan bagi mengembalikan mood ceria di wajah Tengku Hazran.
“Malas.” Jawab Tengku Hazran sambil berjalan perlahan meninggalkan Jasmeen di belakang. Mood marah kini bertukar kepada mood merajuk pula nampaknya.
“Hey handsome, smile for me pleaseeee..... For one minute je. Please handsome....” Tangan Tengku Hazran ditarik dari belakang.
Wajah Jasmeen dipandang sekilas. Sengih-sengih macam orang menang loteri saja, sah lah Jasmeen tahu dia pura-pura merajuk.
Hidung Jasmeen ditekan kuat. “Eeee, geram je I tengok muka you ni tau. Nak marah pun susah. Cium karang...” Ugut Tengku Hazran.
Makin lebar senyuman di wajah Jasmeen. Tengku Hazran memang tak boleh merajuk lama dengan dia. “Cium la, halal apaa....” Jasmeen kenyit mata. Saja nak kasi kacau bilau Tengku Hazran punya perasaan. Tapi berangan je lah, Tengku Hazran buat muka tak ada perasaan.
“Enough talking, lets move...” Lalu tangan Jasmeen digenggam kemas dan kaki mula melangkah pulang ke rumah.

***
Musim percintaan Jasmeen dan Tengku Hazran sangat indah untuk dikenang. Walau tiada kata-kata romantis yang keluar dari mulut Tengku Hazran, bahasa tubuh yang ditunjukkan sudah cukup membuatkan Jasmeen jatuh cinta dan terbuai dalam kasih sayang Tengku Hazran yang melimpah ruah.
Bahu Jasmeen dipeluk kemas. “I sayang you Meen.” Tenang suara Tengku Hazran melafazkan kata sayang. Jasmeen cinta pertamanya. Sekilas mata terpandangkan raut wajah itu, terus hati berdegup kencang.
Jasmeen tersenyum senang. Tangan kiri Tengku Hazran digapai lalu dikucup lembut. Sungguh dia tidak menyesal menyambut huluran salam perkenalan Tengku Hazran suatu ketika dahulu. “I sayang you jugak Haz. Forever and always...” Bisik Jasmeen perlahan.
“I harap suatu hari nanti you boleh ubah cara hidup you.” Dahi licin Jasmeen dikucup perlahan.
“What do you mean sayang?” Soal Jasmeen tenang. Dia tahu lambat laun Tengku Hazran akan membangkitkan juga isu ini.
Tengku Hazran senyum seketika. “Your lifestyle sayang. I hope yo can change it.”
Tiba-tiba Jasmeen ketawa. “What are you laughing at? It’s not a joke sayang, not funny at all...” Wajah Tengku Hazran bertukar serious.
Jasmeen menarik nafas dalam untuk meredakan ketawanya. “Yeah it’s not funny. Tapi sayang,  I tanya apa maksud you tentang ubah cara hidup tu tadi. Bukannya I suruh you translate sayang. Yang you translate bahasa melayu ke bahasa inggeris tu buat apa.” Tangan Jasmeen menepuk perlahan bahu Tengku Hazran.
Wajah Tengku Hazran berubah riak. “Did I?” Laju kepala Jasmeen angguk mengiakan.
Kini Tengku Hazran pula yang ketawa lepas. “Oh my, what’s wrong with me sayang?” Soal Tengku Hazran dengan ketawa yang masih bersisa.
Jasmeen mengangkat bahu cuma, tanda dia pun tak tahu apa masalah suaminya itu. Nak kata tak faham bahas inggeris, belajarnya sampai ke negara orang putih.
“So, apa maksud you yang sebenarnya sayang?” Jasmeen sudah kembali pada topik asal.
Tengku Hazran merenung dalam anak mata Jasmeen. “Kalau boleh, I nak you ubah cara hidup you. Cara pemakaian you, cara you bersosial. I teringin sangat nak tengok you tutup aurat, jaga aurat you hanya untuk I. Ubah cara pergaulan you dengan kawan-kawan. Jaga batas pergaulan dengan kawan-kawan lelaki. I want you to change it all. For you, for me and for Him.”
Jasmeen mengeluh perlahan. “Bukan I tak nak. It’s juat that, I’m not ready... yet.”
“So, bila you akan ready to change?”
“Tak tahu...”
Tengku Hazran pula yang mengeluh. “To change hundred percent is impossible, but you can try it slowly right?”
Jasmeen tunduk perlahan. Entah, dia tak tahu nak cakap apa lagi. Yang dia tahu, dia masih belum bersedia.
Pipi kanan dan kiri Tengku Hazran diusap perlahan. “Doa for me handsome...” Bisik Jasmeen syahdu. Dia tak nak berjanji, takut nanti tak mampu ditepati. Suaminya juga yang akan sakit hati.
Tengku Hazran tersenyum senang. “Always and forever sayang...” Dahi Jasmeen dikucup lama...

***
Air mata disapu perlahan saat terdengar pintu bilik dibuka dari luar. Anne, rakan serumahnya baru pulang dari tempat kerja. Saat terpandangkan wajah Jasmeen yang memerah, Anne mengeluh perlahan.
“Sudah-sudah lah, it’s almost a year Meen kau macam ni. You choose this way, so bear with it babe.”
Jasmeen senyum segaris. Ya betul, dia yang pilih jalan ini, jadi dia juga lah yang harus menanggung rasa ini sendirian tanpa Tengku Hazran disisi.
Anne merenung dalam wajah Jasmeen yang sedang tersenyum hambar. Semakin dipandang, semakin terserlah kesakitan yang cuba disembunyikan Jasmeen. Sungguh dia tidak mengerti. Jalan yang menjanjikan kebahagiaan luas terbentang, namun jalan yang sempit dan menyedihkan ini juga yang dipilih Jasmeen. Mereka berkenalan sejak kali pertama mereka menjejakkan kaki di tanah Edinburgh. Sejak itu mereka mula menjadi kawan rapat walaupun masing-masing mengambil jurusan yang berlainan. Segala kisah hidup Jasmeen telah melekat kemas dalam kepala Anne, termasuklah kisah percintaan Jasmeen dan Tengku Hazran.
Sungguh dia tidak menyangkan, perkenalan singkat antara Jasmeen dan Tengku Hazran telah membawa mereka ke gerbang perkahwinan. Rata-rata teman rapat serta rakan universiti mereka tidak menyagka Jasmeen akan menamatkan zaman bujangnya dengan Tengku Hazran. Jasmeen, seorang yang agak sosial dan keras kepala berkahwin dengan Tengku Hazran, seorang yang serious dan tegas. Memang lah tak boleh nak in.
“Kan kau dah janji nak lupakan dia. Apa masalahnya lagi?” Soal Anne keras. Bukan niatnya mahu berkasar dengan kawan, tapi hati dia lelah melihat Jasmeen yang asyik dirundung kesedihan.
“Aku dah cuba, tapi tak boleh Anne. Kepala ni, asyik ingatkan dia.” Kepala sendiri ditunjalnya. “Hati ni, asyik rindukan dia...” Dadanya pula menjadi sasaran.
“Kau dah lupa apa yang kau katakan pada dia dulu?”
Jasmeen terdiam. Fikiran terus melayang mengimbau kembali pertelingkahan yang terjadi antara dia dan Tengku Hazran.
“I cakap I tak nak, I tak nak la!” Jawab Jasmeen lantang.
“You are my wife Jasmeen, you perlu ikut ke mana saja I pergi. Kenapa susah sangat you nak faham ha?” Soal Tengku Hazran juga dengan lantang.
“I Tak nak ikut you balik. I nak tinggal kat sini, this is my place and I’m not going anywhere.” Jasmeen masih bertegas dengan keputusannya.
Tengku Hazran meramas rambutnya yang sudah agak panjang itu. Dia sudah sedia maklum tentang kedegilan Jasmeen, namun tidak dia sangka Jasmeen masih dengan sifat keras kepalanya disaat-saat begini.
“Degil! Cakap I you tak pernah nak dengar kan?! You nak tinggal dekat sini dengan siapa? Dengan kawan-kawan tak senonoh you tu? You tak sayang family you ke? You tak sayang I?”
“You yang tak sayang I, nak tinggalkan I sorang-sorang kat sini. Family I tiap-tiap tahun datang melawat I kat sini. So, soal I sayang mereka atau tak tidak timbul.” Jasmeen masih mempertahankan egonya.
“Oh jadi, I lah yang salah dalam hal ni?” Rona merah di wajah Tengku Hazran makin terserlah. Saat ini amarah dalam dirinya dirasakan sudah sampai ke tahap maksima. Kalau pertelingkahan ini berterusan, harus segala perabot di dalam rumah mereka hancur berkecai.
Jasmeen diam. Tiada kata-kata yang mampu keluar dari bibirnya yang tadi sangat lantang bersuara.
“Fine, you’ll stay and I’ll leave. Live good Jasmeen.”
Saat kaki Tengku Hazran melangkah keluar meninggalkan rumah mereka, kaki Jasmeen terpasak kukuh. Langsung tidak bergerak mengejar langkah kaki suaminya. Lalu perlahan-lahan tubuh Jasmeen melurut jatuh ke lantai dan tangisan mula kedengaran. Dari esak tangis yang perlahan, ia mula bertukar menjadi tangisan yang membingitkan. Jasmeen akur ditinggalkan sendirian disitu. Namun untuk bangkit mengejar langkah kaki suaminya, ego dalam dirinya masih belum mampu dirobohkan. Pada saat itu...

***
“Aku dah buat keputusan...” Jasmeen terus bangun berdiri.
“Apa dia?” Soal Anne inginkan penjelasan.
“Aku nak balik Malaysia...” Beg pakaian di dalam almari dikeluarkan. Satu persatu pakaianny dimasukkan ke dalam beg trli yang agak besar itu. Dia nekad, disini bukan tempatnya. Tempat dia adalah bersama suami tersayang, disisi Tengku Hazran.
“Are you kidding me?” Soal Anne tak percaya.
“No I’m not...”
“Alhamdulillah...” Ucap Anne gembira.
Tangan Jasmeen yang tadinya tangkas mengisi pakaian terus terhenti saat terdengarkan lafaz alhamdulillah yang keluar dari mulut Anne.
“What?” Soal Anne saat terpandangkan Jasmeen yang kaku berdiri sambil memandang ke arahnya.
Laju Jasmeen melangkah lalu rakannya itu dipeluk erat. “Aku sayang kau Anne. Kau kawan aku dunia akhirat.”
Anne senyum. “Aku sayang kau jugak. Go and find your happiness Meen. You are not belong here anymore.”
Jasmeen tersenyum senang. Namun, ada sesuatu yang masih mengganggu fikirannya. “Tapi, aku tak terlambat ke Anne?” Hati yang tadinya tenang mula gundah gulana.
Bahu Jasmeen dipegang kemas. “Kita tak akan pernah terlambat dalam mencari kebahagiaan Meen. Just go, In shaa Allah kebahagiaan akan menjadi milik kau.”
Keyakinan kembal semula. Bahu Anna didakap kemas. “I love you mucho bestie...” “Me too bestie...”
___________________________________________________________________________
P/s: Sorry for those yang request sambungan cerpen yang sebelum-sebelum ini, I've lost the copies. Tak tau la dah tercampak kat mana cerpen tu semua. Lappy pulak sakit je manjang. Maaf ye semua... Kalau ada jodoh bertemu lah lagi kita dengan mereka ya. Anyway, thanks sudi baca >_<

No comments:

Post a Comment