29 April 2013

Cinta Adelia Part2

Assalamualaikum ^_^

Terajin pulak update cerpen nih ha ngehngeh... Jemput baca ye semua. Oh ya, sorry in advance lah ye kalau ada banyak sangat grammatical error ke, tersalah medical term ke. Ampun ye semua... :)
___________________________________________________________________________

Ruang dapur ibu yang luas kelihatan sempit dengan barangan cupcake aku. Adelia kan, macam biasa la. Kalau buat kerja tak bersepah macam tongkang pecah memang tak sah. Tapi ibu tak kisah pun sebab yang bersepah ini lah yang bawa rezeki kat kami. Itu kata ibu lah, aku copy paste saja.
“Ciksu! Wanginya... bau apa ni?”
Aidan si kecik montel sudah berlari anak ke arah aku. Itu tak ada lain, nak paw cupcake aku lah tu.
“Kalau yang wangi, bau ciksu la Aidan sayang. Tak kan bau Aidan pula hehehe.”
“A’a ciksu memang wangi pun, macam cupcake ciksu ni juga...”
Pap! Tangan kecil itu aku pukul perlahan. Amboi si kecik ni, selamba saja tangan dia menjalar kat atas meja tu ye, nak rembat cupcake ciksu ye. Padan la mulut manis berkata-kata, ada udang di sebalik batu rupanya.
“Aidan jangan kacau la, penat ciksu buat semua ni tau.”
“Alaaa, Aidan nak satu je. Tak kan tak boleh?”
“Okay, nah ambil yang nih. Yang kat dalam kotak tu jangan kacau. Itu semua ciksu punya.”
“Alaaa... tak nak yang gondol macam ni. Nak yang ada krim pusing-pusing macam yang kat dalam kotak tu.”
“Ish Aidan ni bising la, yela-yela nah ambil satu je, okay?”
“Okay, thanks ciksu. Saaayanggg ciksu...muahh!” Aidan kiss pipi aku kiri dan kanan. Hiks, comel betul budak montel rambut kerinting nih la.
“Amboi, sayang sangat kat ciksu dia. Ciksu bagi apa kat Aidan sampaikan bagi kiss macam tu sekali?”
Kakakku sudah datang. Ni kejap lagi mesti riuh dengan soalan dia yang macam-macam tu ha.
“Eh cantiknya. Siapa punya cupcakes ni? Wow, siap ada gloves, stetoskop, picagari semua ni. Siapa yang tempah ni dik? Ke adik ada nak bagi kat sesiapa? Eh, jangan cakap yang adik nak bagi kat Izz. Betul ke? Betul tak akak teka ni? Eh, jawab la, senyap pula dia.”
Kan aku dah cakap...
“Erm adik nak bagi kat Izz...”
“Really?”
Wah muka Kak Elina surprise giler. Excited pun ye. Eee, aku lagi excited wewewe...
“Yup... Hari ni birthday dia. Petang ni kami janji nak jumpa dan adik nak bagi cupcakes ni as a present. Cantik tak kak?” Werk, asal macam gedik je suara aku ni?
“Giler tak cantik. Dah adik buat dengan penuh kasih sayang, harus lah cantik adik oiii...”
“Hei, tak ada maknanya dengan penuh kasih sayang.”
“Eleh, malu pula nak mengaku.”
“Yela, dengan penuh kasih sayang as a friend je tau. Not more than that.”
“Hello, akak tak cakap apa-apa pun tau. Akak cakap dengan penuh kasih sayang je. Over pula dia nak explain bagai. ahahaha...”
“Akak!!!”
Laju Kak Elina lari meninggalkan aku sendirian di dapur. Aidan memang dah selamat dah dengan cup cake dia kat luar sana. Oh ya, lupa pula nak bagi tahu. Empat bulan selepas kejadian aku terlanggar Izz Al-Hafiz di hospital, aku dengan dia menjadi semakin rapat. Telefon lah yang menjadi medium penghubung utama kami. Jika ada kelapangan, kami akan keluar makan bersama-sama. Dia juga sering datang ke rumah aku, melawat abah dan ibu katanya. Same goes to me, selalu juga aku ikut dia balik jumpa mama dan papa dia. Dia cakap, mak ayah kita kena tahu kita kawan dengan siapa, keluar dengan siapa. Tu yang dia bawa aku jumpa mama dan papa dia. Namun hubungan kami hanyalah sebagai kawan sahaja. Kawan rapat mungkin.
Tapi jujur aku katakan, aku senang bila bersama dengan dia. Dia seorang yang penyabar namun tegas. Nampak macam nerd, but he’s totally not okay. Very independent, tough, mature dan yang penting, tak pandai memujuk. Itulah Izz Al-Hafiz yang aku kenal.

***
Dip n dip, our favourite restaurant. Dia gila coklat, aku pula double triple gila coklat. Sesuai sangat lah kan? Eh, sesuai pula.
“Cupcakes?”
“Ya, as your birthday present teheee...”
“Buat sendiri ke?”
“Hei, mesti la...”
Hehehe Izz Al-Hafiz tersengih panjang. Entah sebab gembira dapat hadiah atau gembira sebab aku sendiri yang buat cupcakes untuk dia. Tapi bukan dia tak tahu yang aku ni tukang buat cupcake. Ah, mengada betul.
“Comel... Siap dengan stetoskop segala, it was so me hahah.”
“Kan hahah... Nasib baik I tak lukis muka you kat atas cupcakes tu, kalau tidak mesti lagi ‘comel’ kan hahah.”
“Ha, jangan nak memandai ye...”
“Hehehe...”
Isu cupcake letak tepi. It’s makan time! Hurm, nikmat betul makan sambil berebut macam ni. Habis merah muka dia sebab gelak kuat sangat. Dia gembira di hari jadinya dan aku gembira melihat dia gembira. Eh?
“Del...” Seru Izz perlahan.
Ice lemon tea aku hirup perlahan. Wajah di hadapanku kini berubah serious, “yes, anything wrong?” Soalku perlahan.
“I sayang you...”
Erk! “Pardon?”
“I sayang you Del.”
Dia sayang aku? Meaning? Okay Adelia, tarik nafas dalam-dalam, jangan nak kalut sangat.
“Owh, you sayang I? I pun sayang you juga hehehe.”
“Seriously Del, I sayang you. Sayang sangat-sangat...”
“Ya I know, I pun sayang you juga. Sayang you sangat-sangat. Tapi, muka tu jangan la serious sangat. You buat I nervous je lah hahaha.” Aku buat-buat gelak. Tak kelakar pun okay.
“I tengah serious la, that’s why muka I serious macam ni.” Kening dia dah berkerut-kerut dah ha. Bengang kut tengok aku gelak tak ikhlas macam tu.
“Ehem... Okay, you cakap you sayang I dan you serious sayangkan I. So, what you want me to do now?”
“I nak you sayang I macam I sayang you...”
Okay, kedengaran agak childish di situ. Tapi tak apa, dah memang perangai dia macam tu kan nak buat macam mana.
“Well, I did Mr. Izz Al-Hafiz.”
“I nak you sayang I lebih dari seorang kawan macam I sayang you lebih dari seorang kawan.”
“Tongue twister ke apa nih?”
Hahaha Izz gelak. Orang meja sebelah dah jeling-jeling. Tak agak-agak tau pak cik ni.
“Del, I tahu you sayang I as a friend. Tapi, kalau boleh I nak you sayang I lebih dari seorang kawan seperti mana I sayang you. I sayang you sabagai seorang wanita Del. You are my special one.”
Erk, aku speechless. Soal hati dan perasaan ni aku memang fail sejak aku mula sedar tentang perasaan aku terhadap Safuan tak lama dulu. Aku jadi keliru antara kasih, sayang, cinta atau obsesi. Aku tak nak jadi macam dulu. Tak nak!
“Okay no pressure, no pressure. Kalau hati you belum terbuka untuk I, it’s okay. But I want you to know that, my heart is always for you and I hope it will be yours soon.” Izz menarik senyuman mesra.
Tak paksa, tak paksa, tapi berharap giler. Haila Encik Doktor, kenapa ini semua harus terjadi. Cewahhh...
“Izz, I sayang you and I don’t wanna lose you. I belum betul-betul pasti tentang rasa hati I terhadap you, but one thing for sure, I will give you a good news. Don’t ask me when because I don’t know about His plan. Just pray for good okay.” Nah, pelik kan. Aku pun dah cakap belit-belit macam apa entah. This is me anyway, sangat tak lulus bab susun ayat segala.
“I’ll wait for you sayang, I will...”
Hah? Sayang?!

***
Aku memang sayangkan Izz Al-Hafiz, sayang sangat. Kadang-kadang, timbul juga rasa ingin memiliki. Aku tak tahu sama ada aku sudah jatuh cinta atau tidak, cuma yang pasti, hati aku tidak senang jika ada yang cuba ingin mendekati dirinya. Adakah perasaan ini juga adalah sebahagian daripada obsesi? Seperti apa yang aku rasakan terhadap Safuan dahulu.
Aku sangka aku cintakan Safuan. Aku ingin memilikinya, aku ingin sentiasa dengannya. Hati aku sakit bila melihat dia bersama orang lain. Tetapi, bila aku tidak melihat dia atau mendengar apa-apa berita tentang dirinya, aku biasa sahaja. Langsung tidak wujud rasa rindu seperti mana seorang kekasih yang merindui kekasih hatinya. Pelik bukan. Bila difikirkan kembali, baru aku sedar, ia hanyalah obsesiku semata-mata. Obsesi terhadap seorang lelaki yang bernama Safuan.
Mungkinkah situasi itu akan berulang kembali di antar aku dan Izz?
“Adik, kawan adik datang.” Suara ibu kedengaran dari bawah.
“Siapa bu?”
“Safuan.”
Hah, Safuan? Ada apa dia datang ke mari? Setelah berkurun lama kami tidak berjumpa, tiba-tiba sahaja dia muncul kembali. Lupakah dia bahawa aku sedang melarikan diri darinya? Dengan pantas aku menukar seluar pendek ku kepada trek bottom lalu ikatan rambut aku kemaskan.
“Safuan, masuklah...” Macam pelik bila aku bersuara mesra begitu dengan lelaki yang paling aku tak mahu jumpa.
“Cakap kat luar je Del.”
Langkah kaki kami hayun ke arah kerusi batu di tengah laman. Arnab abah yang sedang elok melpak di atas rumput berhampiran berkeliaran lari bila melihat kami mendekat. Lucu betul.
“Ada apa datang sini?”
“Nak jumpa kau.”
“Kenapa nak jumpa aku?”
“Nak selesaikan perkara yang tak selesai.”
“Tentang apa?”
“Tentang kau yang cuba melarikan diri dari aku.”
“Kenapa baru sekarang?”
“Sebab aku baru sedar.”
Huh... Aku mendengus perlahan. Sesi berbalas soalan di antara kami terhenti juga. Kenapa baru sekarang Safuan...
“Kenapa kau selalu larikan diri dari aku?”
“Sebab aku tak suka kau?”
“Kenapa kau tak suka aku?”
“Sebab aku tak suka la...”
Sesi berbalas soalan di antara kami terhenti sekali lagi saat ibu melangkah sambil menatang dulang berisi minuman ke arah kami.
“Minum Safuan. Dah lama benar kamu tak datang kan, mak cik pun dah ingat-ingat lupa nama kamu tadi.” Tegur ibu mesra.
“Terima kasih mak cik. A’a dah lama tak datang sini, sibuk sikit mak cik.”
“Ooo biasa lah tu, orang dah kerja memang macam tu. Jemput la minum ye, mak cik masuk dulu.”
Safuan senyum sementara aku pula hanya memandang kosong ke arah ibu yang semakin jauh meninggalkan kami sendirian di tengah laman.
“So, kenapa kau tak suka aku?”
Wajah Safuan yang masih di hiasi kerutan itu aku pandang tanpa perasaan. Wajah ini lah yang aku puja suatu ketika dahulu sehinggakan aku sanggup mengejar dirinya ke hulu dan ke hilir tanpa mengenal erti lelah. Perasaan malu aku letak ke tepi, yang pasti, dia harus aku miliki. Namun, itu semua hanyalah sejarah dalam hidupku. Sejarah yang amat memalukan dan aku ingin campak jauh ke tengah lautan. Itu pun kalau boleh la. Tapi, dah tentu-tentu tak boleh kan. Mana boleh nak campak sejarah macam tu saja. Lain lah kalau sejarah bertulis ke apa kan. Okay, Adelia dah melalut-lalut dah ha.
“Kau suka aku kan?”
“What?!”
“Kau suka aku sebanarnya kan Del. Kau jauhkan diri dari aku sebab kau rasa aku tak suka kat kau kan.”
“What the... Apa yang kau merepek ni Safuan?”
“Aku tak merepek Del, itu adalah kenyataan. Kenyataan yang kau tak dapat nak terima.”
Wah, dengan bangganya Safuan berkata-kata. Hilang sudah imejnya yang suci bersih di mata aku sebelum ini. Cuma, muka tu... muka tu, memang tak berubah, muka tak ada perasaan.
“ Aku rasa, kau yang merepek kut. Frankly speaking, memang aku suka kat kau dulu, DULU okay! But then, aku dah sedar yang rasa suka aku tu memang hanya sekadar suka dan beransur-ansur berubah menjadi obses. You know what obsession is, right? Obsesi adalah sangat tidak bagus dan aku tak nak hidup aku hancur semata-mata kerana terlalu obses dekat kau. I want to move on Safuan. That’s why aku buat keputusan untuk mengelak dari bercakap atau berjumpa dengan kau. Is that clear?”
Safuan merenung aku sedalam-dalamnya, lalu mendengus perlahan. Seram pula aku rasa.
“Aku balik dulu...” Dengan pantas Safuan berlalu meninggalkan aku sendirian di bangku batu ibu.
Eh, dia blah macam tu je? Aku garang sangat ke apa nih? Hey, aku tak garang pun la, aku cakap biasa-biasa je tadi. Dah tu, kenapa dia pergi macam tu je? Eh pelik la mamat seorang nih.
_________________________________________________________________________

Eh, eh, macam pendek je. Anyway, terima kasih sudi baca >_< 

p/s: speech pendek je malam ni sbb kalut nak p tgk masterchef hee



27 April 2013

Cinta Adelia Part1


 Assalamualaikum ^_^

Uhuk...uhuk...hai guys! Long time no see wuwuwu... Otak beku, tangan beku, hati beku, eh? Anyway, ini cerpen terbaru dari saya. Macam biasa ye tuan-tuan dan puan-puan, bajet nak buat cerpen yang pendek, tepat dan padat sahaja namun hajat tidak kesampaian. Dah terpanjang berjela-jela jugak. Pape pun, happy reading guys! :)
________________________________________________________________________

Kawasan pejalan kaki kelihatan agak lengang. Pukul 12 tengah hari kut, siapa pula yang rajin sangat nak jalan tengah-tengah panas macam nih. Agaknya aku seorang saja yang cekal berwibawa berjalan tetengah panas tanpa pelindung di atas kepala. Ini semua karnival entah pape tu la punya pasal, sesuka hati saja merampas port parking aku. Buat karnival jauh sikit dari hospital nih tak boleh ke, nak juga menyendeng dekat sini kan. Dah lah hospital kesayangan aku nih sangat ‘mewah’ dengan parking. Menyusahkan!
Akhirnya... sampai juga kat wad abah.
“Assalamualaikum abah...”
“Haa mak cik, baru sampai. Letih orang tunggu tau.” Kak Elina di hujung katil pula yang bersuara.
“Ala akak ni kecoh la, abah tak bising pun. Kan abah kan...”
Abah senyum cuma. “Kenapa lambat dik? Kesian akak tunggu lama sangat, dah letih dah tu ha.” Opps! Abah pun dah pandai membebel ye sekarang. Ni mesti berjangkit dengan kakakku sayang nih.  Kak Elina sengih sumbing, tu takde lain perli aku la tu.
“Adik sampai awal lagi la abah, tapi tak ada parking. 3 kali pusing baru jumpa, itu pun jauh giler. Penat adik jalan tau.”
“Alaaa, dah tu akak kena jalan jauh juga la ni?”
“Heee... macam tu la nampaknya. Sorry!”
Kak Elina tarik muncung. Nak buek camno eh, tak dapek den nak nolong.
“Denda, teman akak turun sampai bawah...” Erk! “Adik penat la akak, turun bawah tu pun nak kena teman ke.”
Tangan aku ditarik perlahan, “ah takde-takde, teman akak turun sekarang juga. Kat bawah ni je, bukan sampai parking sana tu ha.” Rayu Kak Elina sambil menarik-narik tangan aku yang dah sedia panjang ni.
“Pergi la dik, kejap je. Kesian akak dah letih sangat dah tu.” Abah menyokong dari belakang.
Eeee, ni yang aku malas ni. Naik, turun, naik, turun, dah macam pak cik guard round level dah ha. Hurmm...
“Yela-yela, dengan syarat akak belanja adik minum kat bawah jap.”
“Pape je...” Jawab Kak Elina senang.
***
Butang lif aku tekan lapanplohnamjuta kali. Haiyark, lif nih pun la, lembab betul. Okay tipu, aku tekan dua kali je. Itu pun sebab Kak Elina dah jeling-jeling, kalau tidak mahu lunyai butang lif tu aku tumbuk. Ah, poyo betul statement itu. Kak Elina di sebelah kiri tiba-tiba saja menyiku lenganku dengan agak... ganas mungkin!
“Apa kak?” Tanyaku perlahan.
Kak Elina menjungkit keningnya ke arah sebelah kananku. “Cuba adik tengok doktor kat sebelah tu.”
“Kenapa?”
“He looks nice...”
Doktor di sebelah aku jeling sekilas. Hurmm... pakai kaca mata, rambut pula... still standing! Macam dalam iklan tu. Well, typical doctor.
“Skema la kak. Macam bookworm sangat.” Bisik aku perlahan. Takut juga si bookworm itu bertelinga lintah, dengar aku kutuk-kutuk dia. Tak pasal.
Kak Elina mengekek ketawa, entah pape la kakakku yang seorang ini, itu pun nak gelak ke.
Ting! Lif sudah tiba. Menonong saja aku melangkah masuk ke dalam lif lalu berdiri hampir dengan butang-butang lif di sebelah kanan. Tu tak lain, nak menonyoh butang lif lah tu. Selepas semua selamat melangkah masuk ke dalam lif, butang close aku tekan. Semua, macam ramai je kan, padahal hanya aku, Kak Elina dan doktor bookworm itu saja yang tekun berdiri tegak di dalam lif itu sekarang. Pintu lif yang hampir tertutup itu, terbuka kembali. Dengan pantas aku menjenguk keluar, kut la ada lagi manusia yang ingin melangkah masuk meyertai kami, tapi tak ada pula. Dah kenapa pintu lif nih main buka tutup macam nih pulak?
Zapp, satu tangan menerjah di hadapanku lalu menekan butang close.
“Kena tekan lama sikit.”
Suara lelaki yang sedang berbisik tiba-tiba menerjah pendengaranku. Mataku kaku melihat tangan yang masih lagi melekat di butang close dan ye, mata aku sedang terpaku ke arah tangan doktor bookworm itu. Tiba-tiba terasa seperti dunia berhenti bergerak dan hanya ada kami berdua sahaja di dalam lif itu. Kenapa aku merasa begini? Mungkinkah kerana doktor bookworm itu berada terlalu dekat dengan diri aku? Ye, mungkin... Ah, drama sangat kau nih Adelia.
Ting! Butang G sudah menyala. Bila saja pintu terbuka, doktor bookworm itu bergegas keluar tanpa memandang kiri dan kanan.
Ekekeke... Kedengaran suara Kak Elina mengekek ketawa dari arah belakang.
“Love at the first sight ke dik?” Tanya Kak Elina bila melihat keadaanku yang seperti orang kena pukau. Bahu aku ditepuk perlahan. Senyuman di bibirnya masih tidak lekang.
“Ah, mengada lah akak nih...” Langkah kaki aku lajukan meninggalkan kakakku yang masih lagi dengan gelak ketawanya sendiri di belakang.
***
Suasana majlis perkahwinan Yusri dan pasangannya sangat meriah. Ramai juga rakan-rakan sekolah aku yang dulu datang. Ada yang datang berteman, ada yang datang berseorangan dan ada juga yang datang dengan suami serta anak-anak. Seronok betul aku tengok. Aku? Aku datang dengan budak-budak aku la, Intan, Rose dan Fara.
“Del, kau menung apa weh?” Jari aku yang elok terletak di atas meja dijentik perlahan. Kurang asam betul Si Rose ni tau, suka main jentik-jentik macam budak-budak.
“Aku jealous tengok Yusri kahwin...”
“Apa?! Kau syok kat Yusri tu ke? Asal kau tak cakap awal-awal, kalau tidak boleh aku kenenkan kau dengan dia. Tengok, sekarang tak pasal-pasal melepas. Sepatutnya kau yang berdiri kat sebelah dia sekarang tau. Dah jadi pelamin anganmu musnah la pulak...” Pot pet pot pet Fara bercakap tanpa noktah.
Intan dengan Rose dah merah muka asyik gelak dari tadi. Mana tak gelak, Si Fara tu bercakap macam orang tak cukup nafas.
“Dah?”
“Apa yang dah?” Soal Fara pula.
“Dah habis merepek meraban yang bukan-bukan?” Tanya aku lagi.
Erk! Fara terdiam sambil menggaru perlahan pelipis kirinya. Lalu sengihan berserta gigi yang putih melepak ditayangkan kepadaku. Dah sedar lah tu.
“Kau tak payah nak kalut sangatlah Fara, aku cakap aku jealous tengok dia dah kahwin je, bukan aku jealous tengok dia dah kahwin sebab aku suka dia. Ada pahaammmm?”
Fara sengih lagi. Minah ni memang kalut. Kalau bab bercakap bagi kat dia la. Sebab tu la kut dia selalu menang pertandingan pidato masa zaman sekolah dulu-dulu, sebab suka sangat bercakap walaupun apa yang dia cakap tu tak logik langsung. Eh, boleh ke macam tu?
“Del...” Tiba-tiba Intan mencuit lenganku.
“Apa?”
“Tuuu...” Mulutnya memuncung ke arah tiga orang lelaki yang segak bergaya yang sedang berjalan ke arah kami. Dan salah seorang dari mereka adalah...
“Hai girls...” Tegur Fitri ramah.
“Hai Fitri!” Dengan pantas aku menjawab sambil lambai-lambai tangan gitu.
Fitri adalah budak kelas sebelah yang tak ada lah rapat sangat dengan kami, cuma tegur-tegur macam tu je. Tapi yang aku salute, walaupun dah habis sekolah dan masing-masing membawa haluan masing-masing, dia tetap juga peramah dan sentiasa bertegur sapa setiap kali berjumpa. Baik kan dia.
“Eh, Joe pun ada. Hai Joe...” Terlebih ramah pula aku kan. Namun lelaki di sebelah Joe aku buat-buat tak nampak saja.
Fara, Intan dan Rose sudah beriak curiga. Mungkin pelik bila aku langsung tidak menegur mahupun memandang ke arah lelaki di sebelah Joe yang dari tadi asyik memandang ke arah kami.
“Weh Safuan pun ada...” Sapa Intan mesra.
Dan lelaki itu aku lihat hanya tersenyum senang. Gembira agaknya bila ada juga yang sudi menyapa.
“Weh korang dah makan belum? Kalau belum, jom la join kami.” Dengan ramahnya Fara mengajak mereka duduk semeja dengan kami.
Lengan Fara aku cubit perlahan sambil menjengilkan mataku yang agak sepet ini sebagai amaran, KAU JANGAN NAK MENGADA...
“It’s okay, kami makan kat sana je...” Safuan bersuara perlahan sambil menepuk bahu rakannya agar bergerak ke arah meja yang terletak di bahagian tengah dewan.
“Kau kenapa?” Soal Rose.
“Entah kau ni, sakit tau tak kau cubit aku tadi...” Marah Fara pula.
“Tak baik kau buat Safuan macam tu Del.” Intan turut serta dalam sesi merungut terhadap aku.
“Aku buat apa?” Sengal, dah tau buat-buat tanya pula kan.
Mereka diam, tanda protes dengan sikap aku yang ego tak kena tempat itu. Ego? Aku ego? Mana ada! Ha, tengok, tak mengaku juga kan... Sah, aku ego!
“Kenapa kau buat Safuan macam tu?” Soal Intan perlahan.
“Sebab aku tak suka dia.” Mudahkan jawapan aku.
“Kau tipu.” Kata Rose pula.
“Aku tak tipu okay...” Aku rimas, sangat rimas...
“Bukan ke kau sangat, sangat, sangat dan sangat sukakan dia ke?” Soal Fara pula.
“Used to...”
“So, sekarang dah tak suka dia?” Fara terus menyerang dengan soalan yang macam-macam.
Aku menarik nafas dan dihembus perlahan. Penat, sungguh aku penat bila bercakap soal Safuan.
“Aku dah tak suka dia sebab aku dah sedar yang aku bukan suka dia pun, it was just an obsession. Suka dan obsesi adalah two different things which is totally have a different meaning and obsession is not good for me especially for my mind.” Fuh, akhirnya....
Mereka terdiam, namun riak kurang senang masih jelas kelihatan di wajah masing-masing.
“Tapi, kau tetap tak patut buat dia macam tu...” Intan masih belum berpuas hati nampaknya.
“Intan, aku buat macam tu bersebab. Sebab, I want to clear up my mind dan aku tak nak fikir langsung tentang dia, not a single thing pun. Is that clear?”
“Tapi tak kan korang tak boleh berkawan?”
“Girl, we can’t be friend...”
“But why?”
“I just can’t, okay. Intan, kau tak gembira ke tengok aku berusaha keras macam ni untuk move on. Ke kau lagi suka tengok aku berangankan Safuan dan tunggu dia cakap dia suka aku sampai bila-bila walaupun kau tahu yang itu semua impossible. Tersangat impossible.”
“Tapi...”
Aku mengeluh perlahan. Kenapa payah benar untuk Intan faham keadaan aku sekarang? Nasib baik Rose dan Fara hanya berdiam diri saja, kalau tidak masak aku nak menjawab semua soalan mereka yang entah apa-apa itu.
“Dah lah korang, aku nak balik. Lagi pun malam ni turn aku teman abah kat hospital.”
Sebelum pulang sempat aku bertemu muka dengan Yusri dan isterinya untuk mengucapkan tahniah. Semoga pernikahan mereka sentiasa di dalam redha Nya.
***
Hari ini genap tujuh hari abah masuk hospital dan insya Allah kalau tak ada aral, esok abah dah boleh keluar. Alhamdulillah segala prosedur rawatan jangkitan kuman di bahagian usus abah berjalan dengan lancar. Cuma, abah masih perlu datang mengambil ubat antibiotik setiap minggu. Hari ini giliran aku mengambil alih tugas Kak Elina menemani abah di hospital. Kesian kakakku itu, terpaksa meninggalkan suaminya dan Si kecil Aidan di rumah bersama ibu demi menjaga abah di hospital.
“Adik, bisnes cup cake adik tu macam mana? Dah buka tempahan semula ke?”
Owh abah, waktu macam ni pun masih ingat tentang bisnes lagi. Aku sudah hampir terlupa dengan bisnes aku yang satu itu. Mana tidaknya, tiap-tiap hari berulang alik ke hospital saja, mana sempat nak buat cup cake tu semua. Sebab itu aku ambil keputusan berhenti ambil tempahan buat sementara waktu, sekurang-kurangnya sehingga semua aktiviti harianku sudah kembali normal.
“Belum abah. Kenapa?”
“Tak ada lah, abah cuma risau kalau nanti susah pula adik nak dapat tempahan kalau dah lama sangat adik stop ambil tempahan tu semua.”
“Tak apa lah abah, kalau ada rezeki insya Allah tak ke mana...”
Belum sempat aku menghabiskan ayatku itu, tiba-tiba kedengaran pintu bilik abah diketuk dari luar.
“Assalamualaikum pak cik...”
“Waalaikumussalam doktor...”
Eh, macam... Ini ke doktor yang Kak Elina cakap kat aku tadi?
‘Adik tau tak, doktor yang kita jumpa kat lif hari tu, nama dia Doktor Al-Hafiz.’
‘Mana akak tau?’
‘Dia datang kat katil abah semalam, tengok apa entah kat dalam fail abah tu.’
Tengok tag nama sikit... Erk! Betul la, nama doktor bookworm nih Al-Hafiz rupanya. Ala baiknya nama dia, macam tuan dia jugak. Eh?
“Pak cik macam mana hari ni? Okay tak? Ada sakit-sakit lagi tak?” Banyak betul soalan dia.
“Alhamdulillah dah makin sihat doktor, sakit pun dah hilang doktor.”
Wah, yakin betul abah menjawab. Tu tak lain dah tak sabar nak balik la tu. Hurm, serious saja muka Doktor Al-Hafiz ni, sikit pun dia tak senyum. Asyik belek fail tu je, tak boring ke?
“Okay pak cik, saya tengok tekanan darah pak cik okay, kuantiti gula dalam darah pun dah kurang berbanding semalam. Semalam agak tinggi jugak kan pak cik?”
Abah dari tadi terangguk-angguk saja.
“Jadi, insya Allah esok pak cik dah boleh discharge. Tapi kena confirmkan dengan doktor pakar dulu lah. Tapi saya pasti esok pak cik dah boleh keluar.”
“Kenapa tak keluar hari ni je?” Wah mulut, cepat betul bertindak. Aku pula yang tak sabar kan, abah rileks je.
“Tak boleh keluar hari ni sebab kita kena masukkan lagi dua botol antibiotik, satu untuk malam ni dan lagi satu pagi esok, lepas subuh.”
Eh, cakap tak pandang muka aku pun. Pandang muka abah buat apa, aku yang tanya tadi kan, bukan abah. Tak sudi pandang muka aku ke apa Doktor Al-Hafiz nih. Ala sedih la kalau macam nih! Wah gediknya Adelia oiii...
“Ooo, macam tu. Tak apa lah doktor, pak cik tak kisah keluar bila-bila pun, asalkan dapat balik, sudah.” Abah tersenyum senang memandang ke arah Doktor Al-Hafiz.
“Erm kalau macam tu saya keluar dulu lah ye pak cik. Assalamualaikum...”
“Waalaikumussalam...”
Sampai ke sudah dia tak pandang muka aku. Apa masalah entah doktor yang seorang nih!
“Abah, sejak bila dia jadi doktor abah? Adik tak pernah nampak pun dia sebelum ni.”
Tipu. Yang kat lif tu apa? Hei, tak pernah nampak dia kat bed abah okay!
“Semalam. Doktor Al-Hafiz tu doktor pelatih sebenarnya.”
“Ooo, macam tu ke...”
***
‘I have a chance, but I choose to run.’
Rutin mingguan aku sejak dua minggu lepas, ambil ubat abah kat hospital. Hurm, sudah tentu bukan perkara yang menyeronokkan juga bukan perkara yang menyusahkan. Demi kesihatan orang yang aku sayang, apa saja aku sanggup lakukan. Termasuk lah berebut parking di kawasan hospital yang sangat ‘kaya’ dengan parking ini.
Sedang aku melangkah laju ke arah farmasi di bahagian tengah hospital, tiba-tiba badan aku dilanggar dari belakang. Bukk, tak pasal-pasal jatuh terduduk kat tengah orang ramai lalu lalang.
“Eh, sorry...”
Erk, Safuan?!
“Tak apa...” Jawab aku ringkas lalu dengan pantas aku melangkah pergi meninggalkan dia sendirian di situ.
Aku harus cepat berlalu, jika tidak aku akan terus terperangkap dalam dunia Safuan yang mana hanya aku yang akan tersiksa. Namun malang sungguh nasib aku hari ini, sekali lagi aku terjatuh. Kali ini aku yang salah, aku yang melanggar bahu lelaki yang tercegat berdiri di depan aku sekarang ini.
“Eh, sorry...”
Hah, skrip yang sama. Adakah orangnya juga orang yang sama? Ah mengarut kau Adelia, mana mungkin Safuan sempat mengejar aku sampai ke sini.
“You okay tak?” Tanya suara itu lagi.
Okay suara tak sama, maksudnya orang nya juga bukan orang yang sama. Wake up Adelia, angkat kepala tu, tengok siapa yang berdiri di depan kau sekarang.
“Eh, doktor...” Haila, doktor bookworm tu rupanya. Opps! Doktor Al-Hafiz la...
“You okay tak?”
“Eh I okay, kenapa?”
“Tak la, dari tadi you duduk macam tu. Tak boleh bangun ke? Nak I tolong?”
“Hah?” Ya Allah, aku lupa nak bangun rupanya. Ish, memalukan betul la. Boleh pulak cakap dengan doktor sambil duduk tercongok macam tu. Hurm, manusia sekeliling pun dah mula tersenyum sumbing. Haish...
“Hee, I okay je doktor.”
“Bagus lah. Oh ya, kalau tak silap I, tiap-tiap minggu you datang sini kan? Ambil ubat pak cik Luqman ke?”
“Eh, doktor ingat I lagi? Eh salah, doktor ingat abah I lagi? Eh, apa yang aku cakap nih?” Waaa ayat aku dah berterabur okay. Nih mesti sebab terkejut dengan doktor ni yang tiba-tiba banyak cakap pula.
Doktor Al-Hafiz tersenyum senang. Wow, pertama kali aku tengok dia senyum macam tu. Patut la payah sangat dia nak senyum, nak sorok kemanisan senyuman dia rupanya. Ish comel pula aku tengok. Haip, aku dah melalut dah...
“Erm tak apa lah, I dah nak kena gerak dah nih. Nice meeting you. By the way, boleh I tahu nama you? We can be friend...”
Hey, dia nak kawan dengan aku? Terkejut I. Okay grab the chance Adelia, bukan senang nak dapat kawan doktor nih. Mana lah tau kut nanti senang nak minta tolong ke apa kan.
“I, Adelia bt Luqman. Kawan I panggil I Del je. Nak panggil I Adel yang penyanyi tu pon boleh hehehe...”
“Hahah kelakar la you ni. I, Izz Al-Hafiz b Hamzah. Panggil Izz je.”
“Eh, kenapa Izz? Yang kat name tag you tu bukan ke Al-Hafiz.”
“Ooo, itu untuk yang formal je, meaning, kat hospital je lah, waktu I bertugas. Kalau dengan kawan-kawan, I lagi selesa guna nama Izz.”
“Owh gitu...”
“Erm, if you don’t mind, can I have your number?”
Erk, nak bagi ke tidak? Tapi, kalau tak bagi karang macam mana nak contact? Kalau tak boleh contact, macam mana nak kawan kan.
“Boleh, 0174597688.”
“Oraittt thanks Del, nanti I misscall you ye.”
“Okay doc...”
“Bye...”
Akhirnya Doktor Izz Al-Hafiz melangkah pergi meninggalkan aku sendiri. Waaa, macam tak percaya  je aku dapat kawan dengan doktor. Weee seronoknya.... Ni kalau aku cerita kat Kak Elina mesti dia tak percaya. Nak pula kawan dengan doktor bookworm tu. Haruslah kakakku itu susah untuk menerima kenyataan ini. keh keh keh...
__________________________________________________
Oh ya, tajuk tu...tajuk tu...urm simple yang amat. Serious tak tau nak buat tajuk apa. Ampun kalau tak best. Terima kasih sudi baca... >_<