18 January 2013

Kopi Final

Assalamualaikum ^_^

Hai semua... Ini adalah bahagian terakhir cerpen Kopi. I'm just too excited nak siapkan cerpen nih sampaikan gaya pengolahan dah jadi tersangatlah caucincau iaitu sangat kacau bilau. Booo Asma booo...I'm sorry for that. :(

Pape pun, happy reading guys!

_______________________________________________________________________





Setelah melalui beberapa prosedur dan ujian, maka, embrio Sofea dan sperma Faiz sudah selamat disenyawakan di dalam rahim Zara. Walaupun peratusan kehamilan adalah sangat rendah, mereka tetap dengan keputusan untuk mencuba walau apa cara sekalipun. Dan alhamdulillah, usia kandungan Zara kini sudah melepasi trimester yang pertama.
Untuk mencapai ke tahap ini bukanlah senang. Banyak halangan dan kekangan yang perlu mereka hadapi terutama halangan dari kedua ibu bapa Zara. Masih tebayang-bayang amarah Puan Syarifah yang bergema di hadapannya beberapa bulan yang lalu.
“Kamu nih dah kenapa Zara? Mama izinkan kamu berkahwin dengan Faiz bukan untuk menjadi tukan melahirkan anak dia dengan Sofea!” Marah Puan Syarifah lagi.
“Mama I’m sorry, ini semua salah Faiz. Tolong jangan marah Zara ma, please...” Faiz yang tadinya duduk menenangkan Zara sudah mula berdiri. Tidak sanggup lagi rasanya melihat wajah muram isterinya yang dimarahi oleh ibu mertuanya itu.
Wajah mendung Faiz dipandang tajam. Tidak dia sangka Faiz sanggup mengambil kesempatan di atas kebaikan anaknya. Puan Syarifah merengus geram.
“Syarifah, cuba bawak bersabar sikit. Anak kita bukan buat benda bukan-bukan pun, niat dia baik, nak membantu mereka yang tak mampu.” Tuan Lukman mula mencelah. Kesian rasanya melihat wajah sugul anak dan menantunya itu.
Dan seperti biasa, Puan Syarifah akan terus berdiam diri. Walau marah macam mana sekali pun, rasa hormat terhadap suaminya tetap dijaga.
“Dah lah Faiz, kamu balik lah dulu. Soal mama, biar papa yang uruskan.”
Faiz mengangguk cuma. Zara lantas berdiri dan mendekati Tuan Lukman.
“Papa, kakak minta maaf sangat-sangat. Tak terdetik langsung di hati kakak untuk menyakiti hati papa dengan mama sampai macam ini sekali... Niat kakak ikhlas papa, nak membantu sahabat yang paling kakak sayang dan menolong seorang wanita yang mempunyai naluri keibuan namun tidak mampu untuk melahirkan zuriatnya sendiri...tsk..tsk...kakak minta ampun papa...” Tangisan Zara pecah lagi. Tangan Tuan Lukman yang kemas di dalam genggaman dicium perlahan.
Bahu Zara dipeluk erat. Esak tangis puteri tunggalnya itu menghadirkan rasa yang sangat sayu di dalam diri.
“Kakak jangan risau, walaupun orang sekeliling tidak mengerti tentang niat sebenar kakak, it’s okay sayang. Yang penting, Allah tahu apa niat sebenar kakak dan apa yang ada di dalam hati kakak.” Bahu Zara digosok perlahan, cuba menyalurkan kekuatan di dalam anaknya itu.
“Papa... Faiz pun nak minta ampun papa. Ini semua salah Faiz. Kalau lah Faiz tidak terlalu mengikut kemahuan Sofea, semua ini tak akan terjadi pa. Maafkan Faiz ye...”
Tangan Tuan Lukman disalami dengan penuh santun. Sungguh dia kesal dengan apa yang terjadi. Kalaulah dia tidak terlalu mengikut kemahuan Sofea...
“Faiz jangan risau, papa tak salahkan Faiz nak. Papa faham situasi kamu. Apa yang penting sekarang, papa nak kamu jaga Zara sebaik mungkin. Jangan pernah abaikan amanah yang telah papa serahkan kepada kamu, faham?”
“Insya Allah pa, saya akan jaga dan sayangkan Zara seperti nyawa saya sendiri...”
Tuan Lukman mengangguk sambil menepuk perlahan bahu anak menantunya itu.
“Mama, kakak balik dulu. Ampunkan kakak ye mama...” Tangan Puan Syarifah diraih perlahan.
Walau sekeras mana pun hati Puan syarifah, tidak tergamak rasanya untuk melukai hati anak kesayangannya itu. Tangan di dalam gengaman Zara dibiarkan begitu saja. Faiz turut menyalami tangan ibu mertuanya itu. Lalu, tangan Zara ditarik perlahan dan mereka terus meninggalkan rumah Tuan Lukman dan Puan Syarifah.
Tanpa siapa sedari, air mata mengalir perlahan menuruni pipi wanita tua itu.

***
“Zara...termenung lagi?” Sofea turut melabuhkan punggung di sisi Zara yang sedang termenung jauh di atas buaian.
Senyuman kecil terukir di wajah Zara. “Tak lah, Zara tengah menikmati ciptaan Allah ni ha...”
Hummm...Sofea mengeluh kecil. Kekeruhan di wajah Zara tidak dapat melindungi rasa hatinya yang sedang gundah gulana, itu Sofea tahu. Tangan Zara digenggam kemas.
“Zara... Sofea nak minta maaf...” Air mata mula memenuhi tubir mata Sofea.
Zara mengerutkan kening. “Eh Sofea, kenapa ni?” Pelik juga rasanya, tiba-tiba sahaja Sofea meminta maaf.
“Sofea nak minta maaf sebab Sofea dah menyusahkan Zara...” Tangisan Sofea sudah mula kedengaran. Tangan Zara masih kemas di dalam genggaman tangan Sofea.
“Hei, syhhh... Sofea, kenapa ni? Jangan la menangis macam ni, Sofea tak salah pun.”
Tangisan Sofea menjadi semakin kuat saat mendengarkan kata-kata Zara itu. Ya Allah, mulia sungguh hati sahabat suamiku ini. Zalimnya aku kerana sanggup mengambil kesempatan di atas kebaikannya. Aku minta ampun ya Allah....
“Sofea salah Zara, salah sebab mengambil kesempatan di atas kebaikan Zara. Sofea salah sebab terlalu pentingkan diri sendiri. Hanya kerana inginkan anak dari darah daging Sofea sendiri, Sofea sanggup mempermainkan takdir hidup Zara sehingga menimbulkan masalah di antara Zara dengan auntie Syarifah. Sofea zalim Zara...tsk...tsk...”
Bahu Sofea dipeluk kemas. “Sofea jangan macam ni, Sofea tak salah. Zara yang pilih takdir ini dan sedikit pun Zara tak menyesal. Kita tak tahu takdir hidup kita di masa hadapan Sofea dan Zara tidak tahu sama ada Zara masih mempunyai peluang untuk mengandungkan zuriat insan yang Zara cintai. Jadi, kenapa Zara harus menolak peluang yang ada di depan mata Zara sekarang.”
“Tapi itu benih Sofea dan Abang Faiz...”
Zara senyum. “Zara tak kisah Sofea, asalkan Zara dapat merasa benih Abang Faiz di dalam rahim Zara, itu sudah cukup.”
Ya Allah, mulia sungguh hati wanita ini...
“Zara, tentang Auntie Syarifah, nanti kita sama-sama pujuk dia ya.”
“Iya lah... Sofea jangan la nangis-nangis macam ni. Dah tak cantik dah ha... Baby, tengok mummy baby ni dari tadi asyik nangis je. Cengeng betul...” Zara mengusap perlahan perutnya yang kelihatan semakin membesar itu.
Sofea tergelak melihat telatah Zara. “Baby, bila besar nanti jadi macam mama ya. Jadi manusia yang mulia hatinya, taat pada perintah Allah dan rasul. Mummy doakan semoga baby mummy dengan mama ni menjadi seorang mujahid atau mujahidah yang berguna okay...” Sofea turut mengusap perut Zara.
Seronoknya kalau dapat mengandung. Sangat beruntung lah seseorang wanita itu jika dia dikurniakan nikmat mengandung dan melahirkan. Malangnya, kenikmatan itu telah dipersia-siakan oleh golongan remaja masa kini yang mana sanggup membuang serta membunuh anak-anak yang tidak berdosa.
“Bila besar nanti, baby jadi macam mummy juga tau. Jadi manusia yang kuat dan tabah dalam menhadapi segala ujian Allah dan percaya semua yang terjadi ada hikmah yang lebih besar disebaliknya. Okay...” Kata Zara pula.
Akhirnya mereka sama-sama ketawa. Betul, bermadu itu pahit kerana kita sendiri yang menjadikan ianya pahit. Namun, manisnya tetap ada jika kita ikhlas dalam setiap perhubungan serta sentiasa bersangka baik diantara satu sama lain.

***
Zara tersandar keletihan di bahu sofa. Setelah seharian mengemas rumah, baru kini terasa letih serta lenguh-lenguh badan. Perutnya digosok perlahan bila merasakan ada pergerakan dari dalam. Baby mama dah lapar ya. Hurm, tiba-tiba rasa teringin nak makan bubur la. Telefon di sisi meja dicapai lalu dengan pantas jari-jemarinya menaip mesej untuk suami tersayang. Faiz mungkin tengah meeting sekarang, malas pula nak mengganggu suaminya itu dengan panggilan telefon.
‘Salam abg, tlg belikan Zara bubur pulut hitam boleh?’ – Zara
Send! 15 minit kemudian...
‘Okay syg...ada nak kirim pape lg x?’ – Faiz
Sambil tersenyum senang Zara membalas...
‘Erm nak nasi goreng ayam kunyit. Nasi kurang, ayam lebih. Lepas tu abg tlg belikan tomyam campur sekali tau tp xmo pedas. Air nak hot choc je.’ – Zara
‘Okay syg...’ – Faiz
‘Baby yg nak...’ – Zara
‘Iyeee syg.... J’ – Faiz
Zara senyum lagi. Alhamdulillah...walaupun dia hanyalah isteri yang kedua, Faiz tetap melayannya seperti isteri yang pertama. Syukur dia dikurniakan suami yang baik seperti Faiz. Segala kebajikannya terjaga. Semua kerenahnya Faiz ikut saja. Kadang kesian juga dengan suaminya itu, tapi nak buat macam mana, ragam ibu mengandung memang macam tu. Perasaan kasih dan cinta Faiz terhadap Zara mula bertukar secara perlahan-lahan sebelum Zara mengandungkan anaknya dengan Sofea. Kebaikan dan kelembutan Zara lah yang telah menghadirkan rasa kasih dan cinta di hati Faiz itu.
“Abang rasa abang dah jatuh cinta dengan Zara.” Kata Faiz pada suatu petang sewaktu mereka sedang menanam pokok bunga kesayangan Zara di halaman rumah.
Mata Zara tebuka luas. Salah dengarkah aku? Faiz pusing ke kanan, pelik pula rasanya bila tiada suara yang keluar dari mulut becok isterinya itu.
“Sayang! Hahaha...kenapa buat bunny eyes macam tu. Kelakar la...” Faiz dah gelak tak hengat dah.
Zara mencebik, apanya yang lucu entah. Eh, eh, dia panggil aku sayang?! Zara pusing 360°. Eh tak, tipu je.
“Abang panggil Zara apa tadi?”
Faiz senyum. Ingatkan tak perasan... “Abang panggil Zara sayang la, sayang...” Hidung Zara dicuit perlahan.
“Tapi kenapa?” Opps! Pantas Zara menutup mulutnya dengan kedua-dua belah tangan. Ada ke patut tanya soalan cenggitu.
“Kenapa? Zara ni buat kelakar ke apa... Sebab abang sayang Zara la.” Hidung Zara dipicit lagi.
Mata sudah berubah merah, sesaat dua lagi turunlah air mengalir dari takungan kelopak mata. Akhirnya, Zara mengangis jua...
“Lorh Zara sayang, kenapa menangis ni?” Air mata di pipi dikesat perlahan.
“I love you abang... I  love sooo much!” Leher Faiz dirangkul kemas. Sungguh dia bersyukur, akhirnya cinta dan sayang Faiz menjadi miliknya juga walaupun terpaksa berkongsi dengan Sofea.
“I love you more sayang...more than you can imagine my love...”
Syukur juga Sofea sangat memahami keadaan yang dialaminya kini. Kadang kala madunya itu akan datang dengan ke rumahnya dengan barang makanan penuh ditangan. Bekal untuk Zara katanya. Bila ada masa terluang pula, Zara akan diangkut keluar jalan-jalan membeli barang keperluan bayi atau Zara sendiri. Setelah penat membeli belah, dibawa pula Zara ke tempat makan yang sedap-sedap. Mahunya tak gemuk Zara sekarang. Perhubungannya dengan Puan Syarifah juga sudah pulih seperti sedia kala. Masih dia tidak lupa pertemuan yang mengundang air mata itu...
“Sayang tunggu kat sini kejap, abang pergi ambil kereta.”
“Abang cepat sikit tau, kaki dah lenguh-lenguh dah nih ha...”
“Iyeee sayang...”
Zara tersenyum senang. Suka sangat cakap macam tu... Telefon di dalam beg tangannya berbunyi menandakan satu mesej diterima.
‘Zara dah jumpa doktor? So how? Can’t wait to see you dear... J - Sofea
Zara senyum lagi. Tangan yang sedang ligat membalas mesej Sofea terhenti bila terdengar namanya dipanggil dari belakang.
“Zara anak mama...” Puan Syarifah yang sedang berdiri tegak hampir menitiskan air mata bila terpandangkan susuk tubuh anak yang dirindui.
“Mam...ma?”
“Kakak...” Lantas Zara dirangkul kemas. Zara turut membalas rangkulan Puan Syarifah sambil menghamburkan tangisan yang telah sekian lama tersimpan di dada. Sungguh dia merindui kehadiran mamanya di sisi.
“Mama rindu kakak sangat-sangat... Mama menyesal sebab marahkan kakak hari tu. Mama minta maaf ye sayang...”
“Mama jangan cakap macam tu, mama tak salah pun. Kakak yang salah mama...”
“No, kakak tak salah. it’s my fault dear...”
“No ma...kakak yang...”
Belum sempat Zara menghabiskan ayatnya, tiba-tiba ada yang memotong...
“Okay dua-dua salah...” Celah Tuan Lukman.
“Papa....” Tuan Lukman turut dirangkul kemas. Melepaskan rindu yang sekian lama bermukim di hati.

***
Saat melahirkan telah tiba. Bermula jam 7 pagi, Zara sudah mengalami sakit-sakit belakang dan rasa tidak selesa di bahagian bawah kandungan. Dan sekarang, Zara sedang bertarung nyawa untuk melahirkan anak Faiz dan Sofea.
“Ab....bang... saa.....sas...sakit bang!” Jerit Zara.
“Zara sabar ye sayang, ingat tuhan...mengucap ye.” Faiz di sisi sudah resah.
Melihat keadaan Zara yang seperti tidak cukup nafas dengan peluh sana sini membuatkan dia semakin risau.
“Puan, sabar ye. Kepala baby dah nampak dah... Bila saya cakap push, puan push ye...” Kata Doktor Lily.
“Sakitnya ya Allah... abang tolong...” Tangan Faiz digenggam kemas seperti tidak mahu dilepaskan. Sesungguhnya dia sangat memerlukan kekuatan dan semangat Faiz bagi meneruskan perjuangannya ini.
“Abang ada kat sini sayang, abang ada... Sayang sabar ye, sikit je lagi. Ingat tuhan ye sayang...” Tangan kiri menggenggam kemas tangan Zara manakal tangan kanannya pula mengusap-usap kepala Zara bagi menenangkan hati isterinya.
“Okay puan... Push!”
“Arghhhhhh!!!!”
“Sikit lagi puan... One, two, three....Push!!!”
“Arghhhhhhhh!!!!” Jerit Zara untuk kesekian kalinya.
“Alhamdulillah....”
Kedengaran suara tangisan bayi memenuhi ruang bilik bersalin itu.
“Tahniah puan, baby girl...”
Zara yang masih keletihan tersenyum cuma. Tiada daya untuk berkata-kata, hanya cahay di mata yang menggambarkan betapa gembiranya dia menerima kehadiran bayi perempuannya itu.
“Alhamdulillah sayang...” Dahi Zara dicium berkali-kali bagi menzahirkan rasa gembira di hati.
Zara mendakap kemas bayi yang baru diletakkan di dadanya. Perlahan dia mencium pipi puteri sulungnya itu. Air mata lelaki Faiz mengalir juga akhirnya. Terharu melihat limpahan kasih sayang Zara terhadap anaknya dan Sofea yang baru dilahirkan itu.
Setelah selesai memindahkan Zara ke bilik yang disediakan, Faiz melangkah keluar untuk membuat panggilan. Nombor telefon Sofea didail. Beberapa saat kemudian...
“Assalamualaikum abang...”
“Waalaikumussalam, Sofea kat mana ni? Dah banyak kali abang call tapi tak dapat...”
“Sorry abang, Sofea ada meeting dengan client tadi, lupa nak on telefon. So macam mana dengan Zara?” Tanya Sofea tidak sabar.
“Zara dah selamat bersalin dah dear...” Faiz senyum gembira. Kalaulah Sofea berada di depannya sekarang, sudah dipeluk-peluk tubuh kecil itu.
“Really?!” Sofea sudah terjerit-jerit. “So how’s the baby? Boy or girl?”
“We got a princess dear... A beautiful princess.”
“Really abang?! Ya Allah tak sabarnya nak tengok baby and Zara too... I wanna hug her and thank her sangat-sangat for giving us the wonderful harta in the world. I’m sooo excited abang...”
“Hahaha... you sabar okay dear. Come cepat, we’ll wait for you.”
“Okay abang, wait for me okay. I’m on my way now....”
“Okay you take....”
Dummm!!!
Faiz terdiam. Bunyi yang dentuman yang kuat telah membuatkan jantungnya berdetak hebat.
“Sofea?!”
“Encik Faiz, your wife, she’s bleeding...” Suara nurse kedengaran dari arah bilik Zara.
“What???”
Telefon terlepas dari genggaman dan Faiz terkaku sendirian.

***
Nur Sofea Azzahra, satu-satunya permata hati Ammar Faiz dan arwah kedua isterinya, Sofea dan Zara. Menerima kelahiran puterinya itu adalah satu rahmat yang tidak terhingga, namun dia terpaksa menghadapi permergian dua insan yang tersayang dalam satu masa. Sofea meninggal dunia akibat kemalangan manakala Zara pula meninggal dunia akibat pendarahan yang teruk selepas bersalin. Sesungguhnya segala yang terjadi adalah takdir yang maha Esa. Kita sebagai hambanya harus menerima segala ketentuan Nya dengan penuh sabar dan redha.

TAMAT

________________________________________________________________________
First time buat cerpen serious mious jadi saya nak mintak maaf again...again...and again kalau ada yang tak suka, tak puas hati atau menyampah wekwek dengan idea dan gaya penceritaan saya. My bad okay my bad...Anyway, terima kasih sudi baca! >_<




8 comments:

  1. sadisnya...minta sorang jeee....sekali dua dua takde hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak minta sikit saya kasi lebih haha :)

      terima kasih sudi baca :)

      Delete
  2. Replies
    1. nape kiki? tak suka ek? huhu

      anyway, terima kasih sudi baca :)

      Delete
  3. haha..dua2 hilang..x yah share ngan sape2 da..dpt kat baby semua

    >>k<<

    ReplyDelete
    Replies
    1. baby dpt lebih hehe :)

      thanks sudi baca >_<

      Delete
  4. segala kejadian adelh milik yg maha ESA,ketentuan nyer adelh sebuah takdir buat kite..ajal dan jodoh adelh hak yg maha ESA sebagai hamba nye redha lh..ade hikmah di sebalik kejadian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. percaya kepada tuhan kerana Dia pemilik seluruh alam :)

      terima kasih sudi baca kak >_<

      Delete