15 December 2012

Accidentally On Purpose Final

Assalamualaikum ^_^

Okay ini yang final part. Again, sorry in advance kalau tak best hewhewhew... Pape pun, terima kasih sudi baca. >_<
_______________________________________________________________________

Aku pandang dia, dia pandang aku. Kak Maria di sebelah sudah menongkat dagu. Letih agaknya melihat gelagat kami yang macam patung bernyawa ini. Semalam, aku tidur lewat gara-gara nak siapkan soalan yang aku nak tanya kat encik yang kat depan aku nih. Banyak jugak lah soalannya, semua aku tulis ikut turutan. Tapi sekarang aku rasa semua soalan yang aku nak tanyakan itu sudah hilang. Yang mana nombor dua, yang mana nombor satu pun aku dah tak tahu.
“Awak nak tanya apa?” Suara Encik Zill kedengaran perlahan.
“Kenapa encik tanya saya soalan macam tu sewaktu interview dulu?” Ohoi, Hanis dah mengungkit apa yang terjadi lapan bulan lepas la.
Encik Zill senyum saja. Ish senyum mengejek ke apa ni?
“Sebab saya tengah cari calon isteri.” Jawabnya ringkas.
“Jadi, encik tanya soalan tu kat semua candidate la?” Tiba-tiba hati aku panas ni kenapa?
“Tak, saya tanya kat awak sorang je.” Dia senyum lagi. Berbeza sungguh dengan karakternya sewaktu interview aku dulu.
“Encik tak sepatutnya tanya soalan macam tu sewaktu menemuduga calon tau tak. Tak beretika namanya.”
“Owh just drop the subject Hanis. This is not what we’re going to talk about, right?”
Okay muka aku dah blushing. Entah kenapa mudah sangat muka aku bertukar warna bila berdepan dengan Encik Zill Qayyim ini. Kak Maria di sebelah masih menyepi.
“Fine, kenapa encik lamar saya? Kenapa encik lamar saya melalui Kak Maria? Kenapa encik tak cakap directly kat saya? Kenapa encik siap beli cincin segala? Kenapa encik tak gentleman macam orang lain? Kenapa encik suka saya? Kenapa encik?”
“Wowowo...nih dah kenapa banyak sangat soalan ni? Dah macam nak gaduh pula.”
Kak Maria tergelak kecil. Seronok la dia boleh tengok drama free hari ini. Aku berdiam diri. Protes sebab dia tak nak jawab soalan aku yang meletup pom pang pom pang tadi.
“Okay let me answer it one by one okay. Love at the first sight, tak semua orang dapat peluang itu tapi percayalah itu yang terjadi sewaktu kali pertama saya melihat awak pada hari awak melangkah ke bilik saya dulu. Saya lamar awak sebab saya nak awak jadi isteri saya, seorang yang halal bagi saya dan saya beli cincin tu just to show you how serious I am. Saya sampaikan hajat saya melalui Maria sebab saya takut awak tidak sudi untuk berjumpa dengan saya dan mendengar apa yang ingin saya sampaikan. Puas hati?”
Aku terdiam. Memang la encik nih serious, serious nak kahwin dengan aku. Aku pula? Serious aku confius. Nak tolak tapi hati tak rela, nak terima tapi hati belum bersedia.
“Tak cepat sangat ke?”
“Benda baik, buat apa dilambat-lambat kan.”
“Tapi saya bukan kenal sangat dengan encik.”
“Kita boleh berkenalan lepas kahwin.”
“Tak takut nanti dah kahwin kalut pula nak bercerai sebab tak serasi ke apa.”
“Kita doakan yang baik-baik saja nanti.”
“Macam mana encik boleh yakin sangat nak kahwin dengan saya?”
“Saya tidak pernah meragui petunjuk Allah.”
Okay faham!
“Tapi saya baru 23, encik dah 34 dah.”
“Kita semakin tua Hanis, bukannya semakin muda. Perbezaan umur tidak menjadi masalah kepada saya.”
“Tapi encik bagi cincin maknanya kita dah bertunang lah ye.”
“Itu cuma cincin tanda. Cincin tunang nanti saya beli yang lain.”
“Tapi saya tak nak tunang.”
“Okay kita kahwin terus.”
Erk! Salah cakap ke?
“Eh tak nak! Erm macam ni la, kita declare dulu.”
“Declare apa? Couple?”
Aku angguk perlahan sambil tersengih-sengih macam orang tak betul.
“Tiada istilah couple dalam islam Hanis.”
Bukk! Kena sebijik atas muka.
“Baik lah encik, saya ikut saja apa yang encik mahu.” Aku tunduk perlahan. Rasa tersindir sangat.
“Saya minta maaf. Saya tak bermaksud nak buat Hanis terasa ke apa. Maafkan saya ye.”
Ohoiii suara, awat lembut sangat ni Encik Zill oiii. Ala ni yang rasa nak nangis ni. Touching mak!
Senyuman manis aku berikan tanda maaf diterima. Cewah, mengada sungguh. Bukannya nak cakap ‘Eh tak apa encik, saya tak terasa sikit pun dengan kata-kata encik tadi.’
“Macam ni la, lagi dua minggu umi dengan baba saya akan ke rumah parents awak untuk bincang tentang perkahwinan kita. Before that, awak bagi tahu la sikit sebanyak tentang kita kat parents awak ye, takut nanti mereka terkejut pula bila tiba-tiba umi dengan baba datang rumah awak nanti. Kalau boleh dalam masa empat bulan lagi kita kahwin.”
“Hah! Empat bulan?!” Sungguh la encik nih tak menyempat tau. Empat bulan nak prepare semua benda tu nanti sempat ke? Mama dengan papa pun belum tentu lagi nak terima dia sebagai menantu, dah cakap soal nikah kahwin segala. Apa la yang dia kejarkan sangat? Dah lah tak romantik.
“Hanis, awak okay tak?”
“Encik bagi saya masa untuk bernafas boleh tak? Rasa macam tengah buat larian 400 meter je, semua benda nak cepat. It’s just too sudden la encik.”
“Okay I’m sorry if it seems like I’m pushing you too much.” Jelas kelihatan riak kecewa di wajahnya.
“Encik jangan risau, saya tak akan tolak lamaran encik. Cuma, tolong bagi saya masa untuk mencerna segala apa yang telah terjadi. Beri saya ruang untuk bernafas dan beri saya peluang untuk menerima encik perlahan-lahan ke dalam hidup saya. Boleh?”
Aku senyum bagi menghilangkan gundah di hati Encik Zill Qayyim. Akhirnya dia turut tersenyum. Mungkin sudah menerima segala apa yang aku katakan.
“Jadi, boleh kita balik sekarang?” Tiba-tiba Kak Maria mencelah.

***
“What?! Kau nak kahwin dengan dia? Kau biar betul Hanis.” Kesian Malin, terkejut yang amat sangat.
“Betul la, aku nak kahwin dengan dia.”
“Kau gila ke Hanis? Kau baru je kerja kat hotel tu, tak sampai setahun pun kan. Dengan dia tu pulak, kau bercakap pun tak, apa tah lagi bercinta. Kau fikir secara waras sikit boleh tak? Aku tak nak kau menyesal nanti.”
Malin mendengus kecil. Marah benar dia dengan aku. Ya memang aku agak terburu-buru tapi aku rasa ini lah yang terbaik untuk aku. Lagi pula, Encik Zill bukannya orang jahat sampaikan Malin nak marah aku sampai macam ni sekali. Dia orang baik okay, asal dari keturunan baik-baik juga. Macam mana aku tahu? Aku tahu la, bakal suami aku kan. Dua hari lepas aku ke rumah dia dengan Kak Maria. Umi dia jemput aku makan tengah hari kat sana. Secara tidak langsung ingin mengenali aku dengan lebih dekat lagi. Mama pernah cakap, kalau seseorang itu serious sukakan kita, dia mesti bawak kita berjumpa dengan mak ayah dia. Kalau dia buat macam tu, maknanya dia tak main-main la.
Dalam masa dua minggu ini juga, aku ada la sikit sebanyak buat research tentang Encik Zill melalui pekerja-pekerja kat hotel ni. Semua maklumat yang aku dapat, sangat positif. Dan yang lebih meyakinkan aku adalah petunjuk dari Allah S.W.T. Alhamdulillah semuanya baik-baik belaka. Mujurlah aku tidak terus menolak sewaktu Kak Maria menyampaikan hajat Encik Zill hari tu, kalau tidak mesti aku menyesal sebab menolak sesuatu yang sangat berharga.
“Insya Allah aku tak akan menyesal Malin. Kau jangan la macam ni, kau kan kawan baik aku. Sepatutnya kau sokong semua keputusan aku tau.”
Malin menjeling sekilas. Marah lagi lah tu.
“Macam mana aku nak sokong kau, aku kenal pun tidak dengan encik kesayangan kau tu.”
“Hey, dia bukan encik kesayangan aku lah.”
“Kau tak sayang dia? Habis tu buat apa kau nak kahwin dengan dia?”
“Aku mengaku yang rasa sayang, kasih dan cinta belum wujud dalam diriku terhadap dia tapi aku yakin yang semua itu akan hadir selepas kami kahwin nanti.”
“Kau pasti?”
“Pasti!”
“Okay sekarang cerita kat aku macam mana kau boleh seyakin ini untuk terima dia dalam hidup kau.”
Aku senyum. Akhirnya, Malin dah mula sejuk.
“Aku yakin dengan dia sebab dia lamar aku untuk menjadi isteri dia, bukan untuk menjadi kekasih dia. Antara ex aku yang dulu, Hazim dan dia, hanya dia yang mampu mendamaikan hati aku. Aku tahu, this is too soon right? Tapi soal hati dan perasaan Malin, siapa yang boleh tolak.”
Sejujurnya, aku dah tak tahu nak terangkan macam mana lagi dah kenapa aku terus terima lamaran dia. Yang aku tahu, hati aku tidak mahu menolak ditambah pula dengan segala petunjuk yang aku dapat, maka aku yakin dengan keputusan aku.
“Okay, okay, aku terima keputusan kau. Aku akan sokong kau dari belakang. Nanti jangan lupa kenalkan aku dengan encik kesayangan kau tau.”
“Hahaha banyak lah kau punya encik kesayangan. Iya nanti aku kenalkan. Lagi pun aku memang akan bawak kau tiap kali nak jumpa dia sebab dia tak nak kami keluar berdua saja. Nanti akan ada yang ketiga katanya.” Aku tersenyum bila mengingatkan kata-kata Encik Zill itu.
“Wow! Bagusnya dia. Tapi kalau aku tak ada macam mana? Korang tak boleh keluar lah ye?”
“Kalau kau tak ada, aku angkut la Kak Maria tu ha.”
“Kalau dua-dua tak ada?” Malin tersenyum sumbing.
“Aku suruh dia angkut umi dia. Tak pun angkut dengan baba dia sekali, senang.”
Kami gelak sakan. Perkara tak lucu pun boleh jadi lucu bila hati tengah senang.

***
Canopy – Check
Katering – Check
Bunga telur – Check
Tema – Check
Pelamin - ?
Baju pengantin - ?
Hantaran – ?
Doorgift - ?
Kad kahwin - ?
Alaaaa... banyak lagi yang tak siap rupanya. Alahai, macam mana ni. Tinggal dua bulan saja lagi sebelum majlis perkahwinan kami. Tensionnya!!!
“So, awak nak tempah pelamin ke tidak?”
“Nak la encik, tapi saya tak nak sanding.”
Encik Zill sudah menggaru kepala yang tak gatal.
“Tak nak sanding? Habis tu nak tempah pelamin buat apa?”
Heee aku sengih saja. Memang dari dulu lagi aku dah set dalam kepala yang aku tak nak sanding. Aku nak buat majlis akad nikah je.
“Untuk majlis akad nikah la. Kan sekarang ada macam-macam jenis pelamin untuk majlis akad nikah. Just the simple one. Nanti boleh la kawan-kawan saya semua posing kat atas pelamin tu. Tak best la kalau kahwin tapi tak ada pelamin untuk ambil gambar semua.”
Encik Zill menggeleng kepala sambil ketawa. Mesti dia fikir aku macam budak-budak kan. Ala apa nak kisah, aku baru 23 tahun, berjiwa remaja lagi tau.
“Okay fine, kita tempah pelamin untuk akad nikah je. Tapi rasanya kita kena tempah juga pelamin untuk sanding.”
“Hah?! Kan dah cakap tak nak sanding.” Aku dah tarik muncung dah. Amboi, mengada betul kan.
“Itu untuk majlis kat rumah saya la awak. Umi nak kita bersanding juga kat sana nanti.”
“Ooo... okay.”
“Okay nanti kita pergi tempah kat tempat yang awak cakapkan hari tu ye. Barang hantaran semua macam mana? Ada lagi ke yang tak beli? Saya, tinggal kasut je yang tak beli lagi.”
Aku tunduk, hee nak cakap ke tak nak ni. Karang dia mengamuk ke hape siapa yang susah.
“Erm... actually, satu apa pun saya tak beli lagi encik.”
“What?!”
Eee... ngeri... ngeri...
“Awak ni serious ke tidak nak kahwin dengan saya?” Suara dia sudah mula kendur.
“Serious la encik. Cuma, saya tak sempat nak beli itu semua.”
“Apa lagi yang awak tak sempat nak buat?”
“Erm beli barang hantaran, tempah kad kahwin, beli doorgift untuk tetamu. Ha, baju kahwin pun kita tak tempah lagi la encik.”
Encik Zill menepuk perlahan dahinya yang licin itu. Sakit kepala gamaknya melihat telatah aku yang nampak seperti tidak serious dengan majlis perkahwinan kami.
“Okay, kita buat semua tu hari ini.”
“Ha?! Sempat ke encik?”
“Sempat tak sempat belakang kira, yang penting semua settle hari ini juga.”
Lagi sekali aku tarik muncung tanda tidak puas hati. Kedengaran suara Kak Maria dan Malin mengekek ketawa di sebelah. Eh, lupa pula yang aku dah angkut mereka berdua untuk teman aku berjumpa dengan Encik Zill hari ini. Seronok la tu dapat tengok free show!

***
Setelah selesai menempah pelamin dan baju pengantin, kami meneruskan perjalan untuk mencari barang hantaran pula. Pelamin yang aku tempah untuk majlis di rumah aku simple saja, berwarna beige atau earth colour. Biar kecik asalkan cantik dan boleh memuatkan ramai orang untuk sesi bergambar nanti. Memang itulah tujuan utama aku menempah pelamin untuk majlis akad nikah. Baju pengantin yang akan aku pakai sewaktu majlis akad nikah nanti adalah gaun labuh yang ala-ala jubah berwarna peach. Diperbuat daripada kain satin yang mana dibahagian pinggangnya dililit dengan French Lace. Kat belakang pula diikat dengan reben besar yang juga diperbuat daripada kain satin. Bahagian bawah akan kelihatan sedikit beralun manakala di bahagian pergelangan tangan pula akan dikemaskan dengan butang sepanjang 10cm dan ditambah dengan hiasan batu permata. Tak sabar rasanya nak tengok bila dah siap nanti. Baju Encik Zill pula adalah sepasang baju melayu cekak musang juga berwarna peach beserta sampin yang sedondon.
Pada mulanya aku hanya ingin menyewa sahaja baju yang terdapat di butik itu, tetapi Encik Zill tetap berkeras mahu menempah yang baru mengikut citarasa aku. Biar mahal asal aku puas hati. Lagi pun, bukan selalu aku dapat pakai baju macam ini, sekali seumur hidup kot. Untuk majlis penting pula tu.  Pelamin untuk majlis di rumah Encik Zill pula kami memilih konsep moden kontemporari dan baju pengantin pula kami memilih untuk memakai pakaian pengantin yang diperbuat daripada kain songket berwarna light grey. Sesuai dengan pelamin yang berwarna turquoise.
“Encik, saya tak nak letak kasut kat atas dulang hantaran nanti.”
“Kenapa?”
“Tak manis pula rasanya letak kasut di atas dulang yang sama dengan al-Quran. Macam sama level pula kasut dengan al-Quran.”
Encik Zill mengangguk perlahan.
“Okay, kalau macam tu saya pun tak nak lah letak kasut kat atas dulang tu nanti.”
Aku senyum. Bahagia sungguh bila cadangan kita diterima dengan hati yang terbuka.
“Kak Maria dengan Malin okay tak? Senyap saja dari tadi.” Mereka di belakang aku jeling sekilas.
“Akak okay lagi, Malin nih je yang dah lentok.”
“Kesian, belum apa-apa lagi dah lentok dah Si Malin ni.” Aku tergelak kecil melihat muka Malin yang nyenyak tidur di bahu Kak Maria. Comel, macam baby.

***
Tinggal lagi tiga minggu sebelum majlis nikah aku dengan Encik Zill Qayyim. Alhamdulillah segala persiapan sudah hampir selesai. Aku berterima kasih sangat-sangat dengan Malin dan Kak Maria kerana telah banyak membantu aku untuk menyiapkan segala persiapan perkahwinan kami. Panggilan dari mama petang semalam tentang persiapan perkahwinan aku dekat kampung amat melegakan. Semua ditanggung beres katanya. Oh ya, majlis perkahwinan aku nanti akan diadakan di rumah datuk dan nenek belah papa aku. Papa juga sudah mengarahkan adik-beradiknya yang lain untuk pulang ke rumah datuk dan nenek aku di Ipoh bagi bersama-sama bergotong royong untuk majlis aku nanti. Semoga segalanya akan dipermudahkan nanti.
Hari ini, sekali lagi aku keluar dengan Encik Zill ditemani Malin. Setelah selesai membeli beberapa jenis barang keperluan harian, kami singgah makan di HR Steak House di Kampung Baru.
“Hanis, aku pergi toilet kejap ek.” Bisik Malin ke telinga aku lalu bergegas mencari toilet.
“Persiapan kat kampung macam mana, okay?” Tanya Encik Zill perlahan.
Aku angguk cuma.
“So, dah ready ke nak jadi isteri saya?” Tanya dia lagi berserta senyuman manis.
Hurmm... aku mengeluh perlahan.
“Saya risau la encik.” Jawab aku jujur.
“Risau kenapa?”
“Risau kalau-kalau saya tak boleh jadi isteri yang sempurna untuk encik.” Kepala menekur meja di hadapan. Sungguh aku risau yang amat. Nak menggalas tugas yang maha besar, siapa yang tak risau wooo...
“Awak jangan la risau Hanis. Marriage is not about being perfect. Marriage is about sharing, caring, loving and completing each other. If you were perfect, we should call off the wedding then. Sebab saya bukan lah seorang yang sempurna dan saya tidak layak untuk orang yang sempurna seperti awak.”
“Tapi saya tak sempurna encik.”
“So the wedding is on.”
“Okay saya pening, kejap on, kejap off. Pening lah!”
Encik Zill dah ketawa sakan, muka pun dah bertukar warna merah. Lucu sangat ke apa yang aku cakap tadi?
“Eh, apa yang gelak sangat ni?” Naa Malin pun terkejut kut tengok Encik Zill yang dah macam kena sawan gelak.
“Entahnya encik nih, aku cakap sikit je, dia punya gelak mengalahkan penonton Maharaja Lawak tu ha.” Ish tension mak!
“Tak ada la, Hanis nih ha, sibuk sangat pasal nak jadi isteri sempurna semua. Sempurna atau tidak, itu semua tak penting. Yang penting, Hanis tahu apa tanggungjawab Hanis sebagai seorang isteri, Hanis tahu jaga maruah Hanis sebagai isteri, Hanis tahu jaga maruah saya sebagai suami Hanis dan Hanis tahu jaga maruah kita sekeluarga. Betul tak Malin.” Jelas Encik Zill panjang lebar.
“A’a, betul apa yang Encik Zill cakap tu Hanis. Kau nih pun, tak payah la kalut sangat.”
Lengan Malin aku cubit perlahan. Ish makcik ni, tak support kawan langsung. Siap geng dengan Encik Zill pulak tu.
“Adoi! Sakit la makcik.” Malin tarik muncung.
Aku hanya menjeling tajam.
Encik Zill, gelak saja yang dia tahu.
“Seronok ye encik gelakkan saya. Tak apa, tak apa.”
“Apa encik-encik? I’m not your boss la Hanis, I’m your future husband. So, stop calling me encik.”
Aiyarkkk! Stop calling him encik? Habis tu, aku nak panggil dia apa?
“What should I call you then?” Haip Hanis, apa kes tanya-tanya orang pulak nih. Sendiri faham sudah.
“Call me abang. A.B.A.N.G. Abang!”
Okay I’m speechless. Actually, aku malu nak panggil dia abang sebenarnya. Segan dowh! Malin dah tersengih-sengih dah ha tengok drama swasta aku dengan Encik Zill. See, encik lagi. Memang payah la nak tukar panggilan nih semua.
“Saya dah ada abang la, yang kat Johor sana. Buat apa nak panggil encik abang pula.”
“So, awak tak nak panggil saya abang lah ye?”
“Tak nak.” Kepala aku gelengkan. Bersungguh-sungguh nih tau.
“Okay, kalau macam tu, awak boleh panggil saya sayang, kanda, manja, darling, hubby, bie atau apa-apa saja. But not encik. Ha... pilih-pilih.”
“Alaaa perlu ke pilih panggilan nih semua?”
“Perlu la.” Jawabnya ringkas.
“Okay fine, I’ll call you abang then. Yang lain-lain tu tak nak lah, euwww tau tak.” Berdiri bulu roma aku bila teringatkan panggilan manja yang Encik Zill senaraikan tadi.
“Apa euwww pulak, okay apa.”
“No! It’s either abang or encik, you choose. Cepat, sebelum tawaran di tutup.”
“Pulak dah?!”
Hee... aku tayang gigi je.
“Fine, I choose abang.”
Hee...kami sama-sama tayang gigi.
“Okay sekarang aku pulak yang euww tengok engkau dengan Encik Zill macam nih tau tak.”
Kata Malin selamba sambil mengunyah makanan yang terhidang di atas meja. Aku dan Encik Zill ketawa perlahan melihat telatah Malin.
“Hei Malin, makan tak tengok orang kiri kanan ye.” Sapa satu suara.
“Eh Hazim, kau buat apa kat sini? Eh Lisa pun ada.” Suara Malin kedengaran ceria.
Okay, aku dah nak tercekik dah nih ha. Kenapa la dalam ramai-ramai manusia kat Malaysia ni, boleh pulak kami terserempak dengan lelaki yang telah menghancurkan hatiku ini.
“Aku datang sini nak makan la, tak kan nak shopping kot. Eh Hanis, lama tak jumpa kan, sihat? Hanis tak datang wedding Hazim hari tu kan. So, kenalkan wife Hazim, Lisa.”
Erk, muka aku dah kelat semacam. Encik Zill di depan aku pandang sekilas.
“Hanis sihat. Hai Lisa.” Senyuman plastik aku hadiahkan.
Ya Allah, kenapa tiba-tiba rasa sedih sangat ni. Sabarlah wahai hati. Opps! Lupa pula nak kenalkan bakal suami aku yang kat depan ni. Hati tengah kacau, sampaikan bakal suami sendiri pun dah lupa.
“Eh by the way, kenalkan my future husband, Zill Qayyim.” Encik Zill tersenyum senang sambil menghulurkan tangan untuk bersalam dengan Hazim.
“Owh Hanis dah nak kahwin rupanya.”
“Hanis pun nak kahwin juga, bukan kau sorang je.” Tiba-tiba Malin bersuara.
Uik minah ni, selamba je. Aku mencuit perlahan pinggangnya. Malin mengangkat kening tanda tidak faham. Aku bagi isyarat mata kat dia, suruh dia diam. Malin nih bukan boleh harap, kalau dah bercakap, habis semua benda akan diceritakannya nanti. Semua mata memandang ke arah kami.
“Oh, hehehe... sorry guys, just kidding.”
Hazim tergelak perlahan. “Kau ni Malin, macam-macam lah. Eh okay lah, kami pergi dulu ye. Enjoy your lunch guys.” Selesai berkata-kata, Hazim terus menarik tangan isterinya untuk berlalu pergi.
“Hanis tak nak jemput diorang ke majlis kita ke?” Encik Zill bertanya.
“Ha?! Erm... entah.”
Tiba-tiba Encik Zill menghulur sekeping kad perkahwinan kami dan menyuruh aku menjemput Hazim dan isterinya. Nak tak nak, aku gagahkan juga diri ini untuk mengejar langkah kaki mereka.
“Hazim kejap!”
Hazim dan Lisa yang sedang melangkah ke arah parking pantas berpaling ke arah aku.
“Jemput la datang nanti ye. Kalau tak boleh datang yang kat Ipoh, datang la yang kat Shah Alam nanti.” Wajah aku maniskan tanda betapa ikhlasnya aku menjemput mereka untuk ke majlis aku nanti. Bukan macam Hazim tu ha, jemput orang ke majlis kahwin pun main pass-pass saja. Sentap I tau!
“Ingatkan Hanis tak nak invite kami tadi.” Suara Hazim kedengaran sinis saja di telinga aku.
“Insya Allah.” Jawab isterinya pula.
Aku senyum dan terus melangkah pergi. Malas nak layan kata-kata Hazim yang entah apa-apa.

***
Akhirnya, Hanis Lidiya binti Hilmi telah sah menjadi isteri kepada Zill Qayyim bin Johari dengan disaksikan oleh kaum keluarga dan sahabat terdekat. Walaupun jarak umur sangat berbeza, itu semua tidak ketara kerana bentuk fikizikal aku yang kurus dan tinggi serta wajah yang matang membuatkan kami kelihatan sangat sepadan bila bergandingan bersama. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar. Begitu juga dengan majlis di rumah umi dan baba Zill Qayyim, semuanya berjalan dengan lancar seperti yang telah dirancangkan.
“Hanis, umi tanya, pukul berapa kita nak pergi rumah Uncle Rizal.”
Ada lagi? Letihnya... Umi cakap orang kahwin memang macam tu, kena melawat rumah sedara mara yang ada. Apa orang cakap, nak kenal dengan menantu baru. Erk, yeke? Erm macam tu lah lebih kurang.
“Abang, bagi Hanis tidur kejap boleh? Kejap je, erm dalam setengah jam macam tu. Then kita pergi la rumah Uncle Rizal tu. Boleh?”
Ini satu lagi fakta yang anda perlu tahu tentang Hanis Lidiya Hilmi, kalau aku mengantuk, it’s means I’ve to take a nap at least for 30 minutes. Ohooo...take a nap la sangat. Kalau tidak, harus lah migrain nanti.
“Ololololo... kesayangan abang nih letih ye?”
“Sangat...” Aku buat muka comel hihi. Nak raih simpati lah katakan.
“Okay, Hanis tidur lah, nanti abang bagi tahu umi yang kita pergi petang sikit.” Dahiku dicium sekilas.
“Thanks abang.” Pipinya sempat aku cium.
Encik Zill Qayyim tersenyum senang melihat telatah aku yang semakin lepas laku semenjak menjadi isterinya yang sah. Kata tak sayang. Haish, mengada betul kan kau Hanis!

***
Cameron Highland menjadi destinasi bulan madu kami. Common kan, asal bulan madu je mesti pergi sana. Habis tu nak pergi mana lagi? Paris? Milan? London? Memang tak la. Buat penat je lah kerajaan berhabis duit buat iklan Cuti-cuti Malaysia tu semua kalau rakyat Malaysia sendiri sibuk pergi bercuti kat luar negara sana kan. Actually Encik Zill nak pergi pulau, tapi aku tak nak. Tak tahu kenapa tapi aku memang tak suka pergi pulau tu semua. Akhirnya tercampak lah kami kat sini. Macam mana boleh tercampak kat sini, tak payah tanya. Biar aku dengan Encik Zill je yang tahu macam mana keh keh keh...
“Abang, Malin kirim salam.” Aku mengambil tempat di sisi Encik Zill.
Entah kenapa hatiku tiba-tiba terusik mendengar perkhabaran dari Malin tadi. ‘Wife Hazim tengah pregnant sekarang.’ Kata-kata Malin masih terngiang-ngiang di cuping telinga aku. Kenapa aku macam ni, aku dah ada suami lah.Ye, aku dah ada suami dan aku harus fikir tentang suami aku saja kerana dia lah pelindung aku dunia dan akhirat, insya Allah. So, stop thinking about him Hanis!
“Waalaikumussalam. Kenapa Malin call?” Tangannya masih sibuk melakar di dada Galaxy Tab.
“Tak ada apa-apa.”
“Betul ke tak ada apa-apa?”
“Betul.”
Encik Zill pusing mengadap aku, Galaxy Tab diletak tepi.
“Your mouth can lie, but not your eyes sayang. You’re hiding something from me right?”
Hurm, ni yang lemah ni. Memang la aku tak pandai nak menipu. Encik yang sorang ni pulak, bijak betul membaca riak wajah orang la.
“Okay fine, memang ada apa-apa.” Encik Zill senyum.
“So, what’s up?”
“But promise me, you won’t mad at me or merajuk ke apa. Promise?” Nak cerita tentang something yang sensitif kena la tuntut janji dulu. Persediaan awal lah katakan.
“Promise sayang. Now tell me, Malin cakap apa?” Tangan aku digengam erat seolah-olah menyalurkan sedikit kekuatan.
“Malin cakap... Hazim... wife dia, dah mengandung.”
“Really?! It’s a good news then. So, kenapa Hanis nampak sedih? Hanis jealous ye? Nak pregnant jugak?”
Ish dia nih, tak agak-agak tau. Encik Zill berdecit, menahan pedih akibat terkena sengatan jariku yang runcing ini.
“Hanis serious la abang...”
Encik Zill ketawa perlahan. “Okay... okay... serious. So, kenapa Hanis sedih sayang?”
“Hanis tak tahu...” Aku menundukkan kepala. Air mata tiba-tiba saja tanpa segan silu mula bergenang di tubir mata.
Kedengaran Encik Zill mengeluh perlahan.
“Sayang, abang tahu Hanis ada perasaan kat Hazim kan?”
Aku diam, angguk tidak geleng pun tidak.
“Abang tahu Hanis ada perasaan kat Hazim, I can see it. Walaupun pertemuan kita dengan Hazim di restoran hari tu cuma seketika, tapi abang dah boleh agak apa yang Hanis rasa waktu tu.”
Kepala aku diangkat perlahan dan mata kami bertentangan.
“Hazim sedang bahagia dengan isterinya dan anak yang bakal lahir. Hanis pula dah sah menjadi isteri abang. Jadi, Hanis nak abang buat apa sekarang?”
Hanis nak abang buat apa?! Jangan cakap yang Encik Zill nak tinggalkan aku. Oh tidak! Hanis, jangan fikir bukan-bukan boleh tak. Tak nak! Aku tak nak Encik Zill buat apa-apa pun kecuali, buat aku lupakan Hazim, itu saja sebab for god sake, aku dah mula sayang suami aku. Bila dan bagaimana, usah ditanya kerana aku sendiri tiada jawapannya.
“Hanis tak nak apa-apa, Hanis nak abang je.” Lantas aku memeluk Encik Zill dengan erat sambil menangis teresak-esak di bahunya. Dan Encik Zill turut membalas pelukan aku yang cengeng ini dengan kemas.
“Syhhh... jangan menangis sayang. Nanti mata Hanis bertukar jadi macam mata panda, dah tak comel lagi dah.”
“Hanis nak mintak maaf kat abang, Hanis tak sepatutnya ingat lelaki lain sedangkan Hanis dah ada suami. Tapi percayalah, rasa sayang Hanis kat Hazim memang dah lama lupus sejak dia kahwin dulu. Sekarang, Hanis betul-betul nak abang je. Sungguh Hanis tak tipu. Hanis mintak maaf sekali lagi sebab tak mampu menjadi isteri yang sempurna untuk abang. Baru kahwin, dah buat perangai macam-macam. Buruk betul perangai Hanis kan abang. Hanis mintak maaf, sungguh Hanis sayang abang dan Hanis akan sayang abang sorang je sampai bila-bila.” Bisik aku perlahan di telinga Encik Zill dan esak tangis aku kedengaran lagi.
“Ye sayang, abang tahu. Dah la, tak mau la nangis macam ni. Orang lain datang honeymoon happy je, Hanis nangis pulak.” Tangannya merayap perlahan di pipi aku, menyapu sisa air mata yang masih galak menuruni pipi.
“Hanis sayang abang tau. Abang kena ingat apa yang Hanis cakap ni sampai bila-bila. Hanis tak nak Hazim ke siapa ke, Hanis nak abang je. Abang kena sayang Hanis macam Hanis sayang abang tau.”
Ye, aku hanya sayangkan suami aku saja. Soal Hazim, ia hanya lah mainan perasaan yang sengaja ingin mengacau bilau hubungan kami suami isteri. Betul, apa yang terjadi ada hikmahnya.
“Ye sayang, abang tahu dan abang janji abang akan sayang Hanis seumur hidup abang. I will always be by your side and give all my love no matter what.”

‘It may be that you dislike a thing which is good for you and that you like a thing which is bad for you. Allah knows but you do not know.’ (Al-Quran, 2:216)

-TAMAT-

__________________________________________________

Nak mintak maaf sekali lagi sebab ending cenggitu je, tak thrill or dramatik sangat. I think I should learn more about making a good ending huhuhu....


12 comments:

  1. saya pun suka....bnyk pengajaran y boleh diambil..like sngt2 (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...thanks jijah hehee :)

      Delete
  2. suka suka suka.. cintalah si suami. Syurga seorang isteri di bawah telapak kaki suami.

    Amboi, hanna.. sakan ya. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha thanks hanna... betul betul betul...sayangilah suami anda! ekekeke

      Delete
  3. best best...suka dgn cara pengolahan awak... bace tak rase jemu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheh biase biase aje heheee...anyway thanks billy. boleh la baca cerpen yang lain pulak ye..ekekeke

      Delete
  4. i like ^^ comel je diorg ^^
    -Song Hyun Sun-

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks tau song hyun sun...sanggup awak godek cerpen lama sume hehehe thanks sudi baca >_<

      Delete