28 September 2012

Saya Pilih Awak Part 3

Assalamualaikum ^_^

Tadaaaa.... I'm back!!! teheee. Oleh kerana masalah-masalah teknikal, makanya ini lah sambungan cerita Hannani dan Umair. Sory kalau lil bit boring ke hape hewhewhew... Happy reading ya!

_______________________________________________________________________


6 bulan kemudian...
Persoalan tentang siapa pilihan Hannani terhenti begitu sahaja. Hannani masih meneruskan kehidupannya seperti biasa, begitu juga dengan Umair. Oh ya, Umair masih lagi menjadi pelanggan tetap kafe Hannani dan masih setia menjadi peneman bual bicara Hannani.
Ting!
Pintu kafe dibuka dari luar. Hannani yang sedang mengemas bahagian kaunter mengeluh kecil bila terpandang Zarul yang sedang tersenyum manis ke arahnya.
“Nak apa datang sini?” Tanya Hannani bosan.
“Nak Nani la...”
“Jangan macam-macam boleh tak?!” Marah Hannani.
Zarul tersenyum cuma. Bahagia pula tengok Hannani marah macam tu. Pelik betul!
“Mamat sailang tu tak datang ke hari ni?” Selamba saja Zarul menyoal.
Hannani mula bengang. Hidungnya kembang kempis menahan marah.
“Hei, jaga mulut tu sikit ye. Bahasa tu tolong jaga sikit.” Marah Hannani.
“Apa? Salah ke apa yang Zarul cakap tu? Mamat tak guna tu memang perampas tau tak!” Tengking Zarul pula.
Dan belum pun sempat Hannani membalas kata-kata Zarul, kafenya mula bergema dengan suara Nita yang nyaring mengalahkan burung kakak tua.
“Hey perempuan, dasar tak sedar diri. Umair tu hak aku tau tak. Kau jangan mimpi nak dapat dia.” Jerit Nita sambil cuba menarik rambut Hannani namun sempat dihalang oleh Zarul.
“Hoi! Terjerit-jerit macam perempuan gila nih kenapa? Tak tau malu betul.” Zarul sudah mula campur tangan.
“Kau siapa?! Suka hati aku lah nak terpekik terlolong kat sini pun, bukan menyusahkan kau pun kan.” Jawab Nita lantang. Tangannya disilangkan sambil merengus kecil.
Sibuk betul mamat poyo nih. Habis rosak plan aku nak lempang perempuan tak tahu malu tu. Marah Nita dalam hati.
“Aku boyfriend Nani. So, kau jangan berani nak sentuh dia walau seinci.” Jawab Zarul yakin.
Hannani di sebelah pantas menyiku Zarul. “Hey I’m not your girlfriend okay. Stop making a stupid statement Zarul.”
“Oooo dah ada boyfriend tapi masih nak menggatal dengan boyfriend aku jugak kan. Dasar perempuan tak tahu malu!” Jerit Nita pula.
“Nita! Enough!”
Suara yang penuh dengan ketegasan tiba-tiba kedengaran dari arah pintu. Umair yang masih segak dengan pakaian pejabat berjalan pantas ke arah Nita.
“What are you doing here? You’re not supposed to be here pun kan.” Kata Umair sambil bercekak pinggang.
“I’m here because of you Umair.” Jawab Nita perlahan sambil cuba memaut lengan Umair.
“What?! Nonsense.” Kata Umair tegas. Pegangan Nita ditepis kasar.
“I datang sini sebab nak bagi amaran kat perempuan gatal tu supaya jangan ganggu you.” Dengan tegas Nita berkata sambil matanya tajam menikam wajah Hannani.
“Hey jaga sikit mulut awak tu ye cik kak.” Hannani sudah mula berang. Sesuka hati sesedap rasa saja mengata aku perempuan gatal.
Bukk! Tiba-tiba Zarul melepaskan tumbukan ke arah Umair.
“Kau memang tak sedar diri kan. Dah ada awek tapi masih ada hati nak rampas awek aku.” Marah Zarul sambil melepaskan tumbukan yang kedua.
“Enough Zarul!” Tangannya sempat ditarik Hannani.
“Hey, dia tak bersalah. Yang bersalah tu awek kau. Gatal merenyam nak ngorat boyfriend aku.” Jerit Nita. Luka di bibir Umair cuba disapu namun ditolak kasar oleh tangan umair.
“Nita! Jaga sikit mulut you tu. She’s not that kind of woman okay.” Marah Umair pula.
“Salah ke apa yang I cakap?” Tanya Nita tidak puas hati.
“Ya salah!” Jawab Umair dengan tegas.
“Entah apa lah yang perempuan tu bagi kat you sampaikan you jadi macam ni sekali.” Suara Nita berubah sayu.
Umair sudah tayang muka menyampah. Tu nak berlakon lagi lagi tu.
“I sayang you Umair. Kenapa you sanggup buat I macam ni?” Tangan Umair cuba digapai namun dengan pantas Umair mengelak.
“You kakak I Nita, cuba sedar sikit. Just face the fact.” Jawab Umair bosan.
“No! You’re not my brother. Mak ayah kita lain, so kita bukan adik beradik and kita boleh kahwin Umair. Lets get married okay.” Rayu Nita lagi.
“Gila! I tak akan kahwin dengan you Nita. Never!”
“But why? Buruk sangat ke I nih pada pandangan you? Kalau nak dibandingkan I dengan perempuan tak sedar diri tu, I lagi cantik okay. I lagi bergaya, seksi dan I lah yang paling sesuai untuk bergandingan dengan you. Bla...bla...bla...”
Zarul merengus geram.
“Kenapa Nani halang Zarul tumbuk muka mamat tu?”
“Sebab dia tak bersalah dan apa yang Zarul nak buat tu yang salah.” jawab Hannani selamba.
“Dia tak salah Nani cakap?! Dia cuba rampas Nani dari Zarul padahal dia dah ada awek dah pun, itu yang Nani kata tak salah?”
“Dia tak rampas Nani dari siapa-siapa pun okay. Jangan nak perasan sangat lah Zarul. Nani rasa lebih baik Zarul balik sebelum Nani tolak Zarul keluar dari kafe Nani nih tanpa belas kasihan.” Tangannya disilangkan tanda dia memang serious dengan kata-katanya itu.
“No! Zarul tak nak balik. Nani cuba la sedar sikit yang mamat tu tak sesuai dengan Nani. Belum kahwin lagi dia dah pandai menduakan Nani macam nih. Bila dah kahwin nanti lebih teruk daripada ini pun dia boleh buat tau tak. You better be with me. Kita kahwin okay. Bila kita kahwin, dah tak ada sesiapa lagi dah yang berani serang Nani macam nih...yadaaa...yadaaa...yadaaa....”
Nita dan Zarul masih tekun mengeluarkan hujah masing-masing dihadapan Umair dan Hannani walaupun sudah dihalang oleh Hannani dan Umair. Masih cekal mencuba menambat hati orang yang dikasihi. Namun segala-galanya bagai mencurahkan air ke daun keladi saat terdengar...
“Kami akan kahwin, no matter what!!!”
Jerit Umair dan Hannani serentak seperti sudah membaca kata hati masing-masing. Lalu Hannani dan Umair saling berpandangan seolah-olah menyampaikan apa yang tersirat. Sungguh mereka juga terkejut dengan apa yang telah mereka katakan. Tapi, demi menyelamatkan diri masing-masing dari dua makhluk tidak faham bahasa itu, mereka mengiyakan saja apa yang telah dilafazkan oleh bibir mereka.
Lantas Zarul dan Nita terdiam.

***

Tiga hari Umair tidak datang ke kafe Hannani selepas kejadian itu dan tiga hari juga Hannani MC akibat dari kejadian itu. Demam terkejut gamaknya.
Keliru! Ya itulah apa yang mereka rasakan tika ini. Benda nikah kahwin bukan benda yang boleh dibuat main.
Rumah Umair bagaikan nak pecah dengan raungan Datin Julia bila berita tentang Umair akan berkahwin dengan Hannani disebarkan oleh Nita. Hannani juga tidak terlepas dari soalan yang bertalu-talu keluar dari mulut Doktor Yusuf serta Mak Long nya, ibu Zarul tentang hubungan Hannani dengan Umair serta mengenai perancangan perkahwinan mereka.

***

Ting!
“Hai Aina.” Tegur Umair ceria.
“Hai Abang Umair. Nak makan apa hari ini?” Tanya Aina sambil tersenyum ceria.
“Erm abang nak minum je. Hot coffee macam biasa.”
“Okay siap!” Aina sudah mula mahu melangkah bila tiba-tiba Umair memanggil namanya.
“Yes abang Umair, ada nak tambah pape lagi ke?”
“Tak ada cuma, ermm Kak Nani ada tak?” Soal Umair malu-malu.
Aina sudah tersenyum lebar. Nak tanya Kak Nani rupanya. Itu pun nak malu, apa lah Abang Umair  nih. Ngomel Aina dalam hati.
“Ada, kejap ye Aina panggilkan.” Aina terus berlalu sambil tersenyum manis.
Sebelum menyediakan minuman Umair, Aina sempat singgah di bahagian dapur. Hannani sedang tekun menyiapkan kek Red Velvet sambil dibantu Lara.
“Kak Nani, abang sayang nak jumpa. Ada kat meja depan sana.” Kata Aina nakal.
Lara yang turut mendengar sudah tersenyum simpul.
“Siapa?” Tanya Hannani perlahan.
“Siapa lagi, Abang Umair la.” Jawab Lara laju.
“Eh memandai je Lara nih. Entah-entah Abang Zarul yang datang.” Kata Hannani sambil mengelap tangan yang agak comot dengan kain yang elok tergantung dalam poket apron.
“Kalau yang itu bukan abang sayang Kak Nani, yang itu abang melayang..hahahaha”
Lara dan Aina sudah gelak sakan.
“Amboi seronok ye kamu gelakkan Abang Zarul melayang tu. Dah dah, Lara tolong siapkan kek tu ye, Kak Nani ke depan kejap.” Bahu Aina dipaut untuk mengikutnya ke depan.
“Lama pun tak apa Kak Nani..hehehe” Jawab Lara sambil tergelak kecil.
Hannani sempat menjeling pembantunya itu sambil tersenyum senang.



___________________________________________________

Truly sorry if pendek ke or tak best ke. Anyway thanks for reading guys! >_<

3 September 2012

Saya Pilih Awak Part 2

Assalamualaikum ^_^

Hey, hey, long time no see ececece....akhirnya terupdate jua. Happy reading guys!

____________________________________________________


Suasana di meja makan agak tegang. Umair yang baru sahaja turun untuk bersarapan terus hilang selera makan. Dato Yusof di hujung meja tekun mengadap hidangan manakala Datin Julia pula sibuk melayan telatah Nadia yang semakin lama semakin gedik itu. Oh ya, Nadia adalah anak kakak Datin Julia dan calon isteri Umair. Datin Julia saja yang sesedap rasa mencalonkan Nadia, Umair langsung tak berminat.
“Morning everybody!” Jerit Nita sambil melangkah laju ke arah meja makan.
Nadia di sebelah mamanya sempat dijeling tajam.
“Ya Allah Nita, baju apa yang kamu pakai tu? Cuba bersopan sikit kat depan Umair nih.” Bebel Dato Yusof.
Hilang terus seleranya bila melihat pakaian tak semenggah anak tirinya itu.
“Alaaaa Umair tak kisah pun kan.” Jawab Nita sambil memeluk mesra bahu adik tirinya. 
“Papa, mama, Umair pergi kerja dulu.”
Umair bingkas bangun dan terus menyalami tangan Dato Yusof dan Datin Julia.
“Alaaa Umair, tak nak sarapan dengan I dulu ke?” Rengek Nita dengan suara yang sangatlah mengada-ngada.
Nadia pula kelam kabut mengejar langkah kaki Umair bila mendapat green light daripada Datin Julia.
Umair buat tak tahu saja dan terus melangkah keluar ke keretanya.
“Nita! Kamu jangan mengada-ngada nak menggedik dengan Si Umair tu. Mama dah decide nak jodohkan Umair dengan Nadia. Faham tak?” Marah Datin Julia.
Huh! Nita mendengus kecil.
“Apa kejadahnya mama nak jodohkan mereka berdua pulak? Nita tak setuju.”
“Kamu setuju atau tidak, keputusan mama adalah muktamad.”
“Mama memang melampau, lebih sayangkan orang luar dari anak sendiri.”
Kedengaran suara Nadia menangis kecil sambil memanggil Datin Julia.
“Auntie, sampai hati Umair....tsk...tsk....” Nadia menyapu perlahan air mata palsunya.
“Kenapa sayang, Umair buat apa kat Nadia?” Soal Datin Julia sambil memeluk erat bahu Nadia.
Nita yang sedang berpeluk tubuh mula bengang melihat telatah  mama dan sepupunya yang tidak sedar diri itu.
“Umair pergi macam tu je, dia buat Nadia macam tunggul kayu tau auntie...” Rengek Nadia lagi.
“Padan lah dengan muka kau. Memang dah macam tunggul kayu pun aku tengok kau nih tau tak. Cengeng betul!” Bidas Nita.
“Anita!” Jerit Datin Julia.
“Auntieee.....” Rengek Nadia lagi.
“Eh boleh diam tak?!” Tempikan Dato Yusof mengejutkan semua makhluk yang berada di dalam banglo besar itu.
Nita yang masih terkejut terus berlari anak naik ke biliknya. Nadia dan Datin Julia pula masih berdiri kaku, terkejut sangat.
Dato Yusof pula terus melangkah keluar untuk ke pejabat.
Antara sebab-sebab kenapa Umair malas pulang awal ke rumah adalah kerana makhluk-makhluk nih semua la. Dia rimas dengan kata-kata mama tirinya yang ingin menjodohkannya  dengan anak saudara kesayangan mamanya itu. Dia juga rimas dengan telatah kakak tirinya yang asyik nak menggedik di sebelahnya saja. Dan dia juga teramat rimas dengan Nadia yang tak habis-habis nak mengikutnya ke mana sahaja dia pergi. Dah tu manja pulak tu. Rimas yang amat tau tak!

***

Hannani duduk termenung di bahagian dapur, moodnya untuk membuat kek sudah hilang entah ke mana. Fikirannya sangat terganggu dengan kata-kata Doktor Ishak, merangkap daddynya pagi tadi.
“Daddy dengar Nani dah ada teman lelaki, betul ke?” Tanya Doktor Ishak tiba-tiba.
Uhuk! Uhuk!
Hannani yang sedang elok menyuap makanan terbatuk kecil.
“Siapa yang bagi tahu daddy?” Tanya Hannani.
“Jadi betul la?” Soal Doktor Ishak pula.
Hidung Hannani mula kembang kempis menahan marah. Ini tak lain tak bukan, mesti Si Zarul yang bagi tahu daddy nih. Entah pape je, macam perempuan. Sikit-sikit nak mengadu, sikit-sikit nak mengadu.
“Zarul bagi tau daddy ye?” Tanya Hannani lagi. Ish, tak puas hati betul dengan budak Zarul nih tau.
“Nani sayang, daddy tak menyokong atau tak membantah semua keputusan Nani. Cuma kalau boleh daddy nak Nani fikirkan untuk kebaikan keluarga kita semua.” Jelas Doktor Ishak.
Haila daddy nih tak menjawab soalan langsung. Hannani sudah tarik muncung.
“Jangan cakap yang daddy dah berkenan dengan Si Zarul tu.”
Doktor Ishak tergelak kecil melihat riak wajah Hannani yang berubah kelat, anti sangat dengan Zarul.
“It’s not what I meant dear. Cuma, daddy ada lah terfikir juga yang Mak Long’s idea wasn’t bad at all.”
“Daddy!!!” Hannani terjerit kecil.
Doktor Ishak bantai gelak melihat telatah anak daranya yang manja itu. Tak boleh kena cuit sikit, mula lah nak melatah bagai.
Papp! Bahu Hannani ditampar perlahan. Aina tersengih-sengih, takut juga majikannya yang sorang nih marah.
“Kak Nani kenapa? Dari tadi lagi Aini tengok akak termenung manjang. Akak ada masalah ye? Ke teringat kat mamat slow tu?hehehe” Sempat lagi Aina mengusik.
Hannani pusing, Aina dipandang pelik.
“Mamat slow? Siapa pulak mamat slow yang Aina maksudkan ni?”
Aina sengih lagi.
“Ala mamat yang selalu datang petang-petang tu la, yang suka duduk kat meja tepi tingkap tu.”
“Ooooo Umair rupanya.” Bisik Hannani.
Dengan pantas bahu Aina dicepuk,
“haip! Sesuka hati je kan cakap akak teringat kat Umair ye. Nak kena tau budak nih.” Hannani pura-pura marah.
Aina pula terkekek ketawa.
“Hari tu elok je Aina tengok akak sembang dengan dia, mana lah tau kan kut la Akak dah terjatuh chenta pandang pertama dengan dia.heheh”
“Ewah, jatuh cinta pandang pertama la sangat. Tak ada maknanya Aina oiii....ha nih yang seronok sangat sembang dengan akak nih, dah tak ada kerja nak buat ke cik adik?”
“Eh Kak Nani, lupa nak bagi tau. Tu cik abang akak tengah tunggu kat luar. Amboi, masuk-masuk aje terus tanya akak. Kata tak ada pape.heheh”
Hati Hannani berdebar secara tiba-tiba.
“Cik abang mana pulak? Memandai je tau budak nih. Dah lah, akak keluar dulu.” Hannani terus melangkah keluar. Tak sabar juga nak tahu siapa cik abang yang Aina maksudkan itu.

***

Umair menyisip perlahan kopi panas yang terhidang di atas meja. Aroma kopi yang semerbak seolah-olah telah membawa satu ketenangan kepada dirinya.
“Hai awak, awal hari ni.”
Teguran Hannani yang tiba-tiba mengocak sedikit ketenangan yang dirasa. Bukan apa, terkejut sikit je.
Hannani yang pada mulanya agak cuak mula berasa lega bila melihat ‘cik abang’ yang Aina maksudkan adalah Umair, bukan Zarul yang mengada-ngada itu. Huh, nasib baik. Kalau tidak, lagi rosak moodnya untuk berniaga hari ini.
Dengan selambanya Hannani menarik kerusi dan duduk berhadapan dengan Umair sambil menungkat dagu. Wah, macam dah kenal lama saja budak berdua nih. Padahal baru sekali duduk bersembang, itu pun tak sampai setengah jam.
Umair senyum.
“I’ve no place to go. So, here I am.” Umair menjawab senang.
“Eh, tak kerja ke?” Soal Hannani. Curious over the top. Eleh dia nih memang, curious manjang.
“Got headache this morning, semua kerja tak boleh nak buat.” Umair senyum lagi.
‘Eh pelik la dia nih, kalau dah sakit kenapa datang sini, pergi la klinik. Tak pun balik rumah, berehat.’ Bisik Hannani. Matanya melilau kiri kanan sambil mulutnya dimuncungkan, betul ke tidak mamat nih.
Umair tergelak kecil melihat telatah Hannani.
“Nani, are you okay?”
“Eh okay, fine, thank you.” Jawab Hannani dengan lancarnya.
Umair gelak lagi. Dah kenapa pula dengan gadis ini, menggelabah tak tentu pasal.
“Mesti awak pelik kan kenapa saya datang sini, bukan balik berehat kat rumah saja.” Soal Umair seperti dapat membaca apa yang Hannani fikirkan.
“Gotcha!!! Opps....” Lantas Hannani menutup mulutnya dengan kedua belah tangan. Terover sudah.
Umair ketawa lepas. Telatah gadis bernama Hannani memang sangat mencuit hati. Hilang terus sakit kepalanya dan memang dia tidak salah dalam memilih tempat untuk menghilangkan sakit di kepalanya.
“I just love this place. Rumah tu, bila-bila pun saya boleh balik kan.” Jawab Umair ringkas sekadar menutup segala masalah yang membelenggu dirinya.
“Really?!” Suka benar Hannani bila Umair sangat suka dengan kafenya. Itu belum lagi Umair cakap suka dia. Erk!
“Ya. Erm Nani, can I ask you something?” Soal Umair teragak-agak. Takut juga Hannani tidak selesa dengan soalannya nanti.
“Ya sure.” Hannani senyum sambil menyilangkan tangannya di atas meja. Bersedia untuk menerima soalan dari Umair.
“Erm the guy the other day, what’s wrong with him actually?”
Wajah Hannani berubah kelat.
“Eh sorry. It’s okay if you don’t wanna answer it.” Kata Umair dengan pantas. Agak gerun melihat perubahan di wajah Hannani.
“Naaa, it’s not a big deal at all. He’s my cousin actually. Cousin yang sangat sangat sangat dan sangat tidak faham bahasa.Huh....” Hannani mengeluh geram.
“Maksud awak?”
“He wants me to marry him. Rubbish right?! I don’t want to marry my own cousin, tak berkembang langsung!” Jawab Hannani dengan tegas.
“Tapi tak salah pun....”
Belum sempat Umair menghabiskan ayatnya, Hannani pantas memotong...
“Yes tak salah, but still I don’t want to marry him. That’s it!”
“Oookayyy....” Umair menjawab ringkas. Ngeri pula melihat wajah Hannani yang semakin tegang itu.
“ And guess what.”
“What?” Soal Umair tak sabar.
“Dia suruh saya pilih...awak atau dia.”
“What??!!”
____________________________________________________________________________



Opps! Just realized yang saya punya entry pendek-pendek je kan. Takpe lah, kalau panjang sangat karang malas pulak nak baca kan.teheee ayat penyedap rasa penambah perisa je tu.ekekeke Thanks sudi baca anyway... >_<