22 July 2012

Bahagiakan Aku Last Part

Assalamualaikum ^_^

Okay endingnya sudah kunjung tiba. Happy reading guys! Oh ya, sorry if there's too much grammatical error. Biasa la kan, berangan orang putih sangatttt! teheeee

_________________________________________________________


Nurin sedang tekun mencatat sesuatu di dalam plannernya. Lagu kegemaran Nurin, Andai Ku Bercinta Lagi nyanyian kumpulan Mojo kedengaran perlahan dari MP3 kesayangan. Pertama kali dia mendengar lagu itu, terus dia jatuh suka. Tiap kali ingin mencatat sesuatu di dalam planner, lagu itu sentiasa menjadi peneman setia.
“Sayang tulis apa tu?” Tanya Zarif tiba-tiba.
“Eh Yang, dah lama naik? Sorry sayang tak perasan.heheh” Nurin sengih saja. Leka benar dengan catatannya sampaikan suaminya naik ke bilik pun dia tak perasan.
“Dah lama dah Yang tercegat dekat pintu sana. Ingatkan nak tunggu sayang jemput masuk. Memang sampai ke sudah la Yang kena tunggu nampaknya.” Zarif tarik muncung.
Baru je nak bermanja-manja dengan isteri di hujung minggu. Alih-alih bermanja sorang-sorang pulak.
“Alaaa sorry Yang, sungguh sayang tak perasan tadi.” Suara Nurin meleret manja. Harap-harap cair lah Zarif mendengarnya.
Zarif menapak perlahan ke belakang kerusi isterinya.
“Sayang tulis apa nih?” Tanya Zarif sambil memeluk geram isterinya dari belakang.
Nurin tergelak kecil dengan tingkah Zarif. Memang macam tu lah mereka kalau nak meredakan rasa yang membungkam dalam diri. Pergi peluk geram cepat-cepat.hahaha Ada ke peluk geram macam tu?!
“Sayang tulis apa?” Tanya Zarif lagi. Ngada-ngada betul, bukan tak boleh baca sendiri pun kan.
“Sayang tulis nih la. Nah baca sendiri.” Kata Nurin sambil menghulurkan plannernya kepada Zarif.
Planner bertukar tangan. Pantas Zarif melangkah ke arah sofa di hadapan katil tempat mereka beradu sambil matanya masih tekun meneliti tulisan Nurin yang tercatat indah itu.
“To Do List?” Tanya Zarif ingin mendapatkan kepastian.
Nurin angguk cuma dengan senyuman yang sangat mendamaika sambil melangkah ke arah suaminya.

To Do List – Nurin Kamalia Azlan
1) Pergi haji dan umrah dengan suami tersayang – Zarif Fikri
2) Panjat Gunung Kinabalu dengan suami tersayang – Zarif Fikri
3) Honeymoon kat Karambunai dengan suami tersayang – Zarif Fikri
4) Melancong ke Turki dengan suami tersayang – Zarif Fikri
5) Backpack travel dengan suami tersayang – Zarif Fikri
6) Be a good wife kepada suami tersayang – Zarif Fikri

Zarif pandang Nurin, Nurin pandang Zarif.
“Semuanya dengan suami tersayang?” Tanya Zarif sambil tersenyum simpul. Kembangnya hati bila Nurin hanya mahukan dia, dia dan dia. Ah Zarif sudah perasan!
“Mestilah!” Nurin senyum juga. Memang dia teringin sangat buat semua benda dengan Zarif. Kalau boleh nak saja Zarif sentiasa di sisi walau di mana saja dia berada.
“Suami tersayang?” Tanya Zarif lagi.
“Iya, suami tersayang sangat-sangat.” Jawab Nurin sambil mengenyit mata. Nampak agak nakal di situ.
Zarif menarik Nurin rapat dan mencium dahi isterinya lama. Sungguh dia sangat sayangkan insan bernama Nurin Kamalia itu.
“Sayang....”
“Humm....” Nurin mendongak.
“Yang nombor 6 tu, kalau tak masukkan kat dalam list pun takpe kut.” Kata Zarif.
“Kenapa?” Nurin angkat kepala. Dah kenapa pulak nih? Tak nak aku jadi good wife ke hape? Huishh kalut la hang nih Nurin.
“You’re already my good wife sayang. Dulu, kini dan selamanya. Dah tak perlu kut tersenarai dalam to do list nih semua.” Jelas Zarif.
“Oooo....”
Chup!
Erk?!
“Your big O looks sexy honey, I just can’t help myself.” Zarif kenyit mata nakal.
Haisss super spontan betul.
Nurin cubit manja lengan Zarif. Tak boleh cubit kuat-kuat, kang tak pasal-pasal lebam pulak lengan suaminya nanti. Kulit Zarif memang sensitif, mudah lebam.
Zarif sengih panjang melihat telatah Nurin. Pipi dah blushing, malu lah tu.
“Insha Allah kalau diizinkan Tuhan, Yang akan lakukan semua yang dah sayang senaraikan kat dalam nih.” Kata Zarif.
Nurin lantas melentokkan kepala ke bahu Zarif, tiba-tiba hatinya menjadi sayu. Untung dia mendapat suami seperti Zarif dan segala usaha yang dia lakukan, ternyata tidak sia-sia.
“Sayang takut tak sempat je.” Luah Nurin dengan hati yang berat.
“Tak sempat? Kenapa?”
Lantas Nurin mengangkat kepalanya. Wajah Zarif direnung sayu. Tangannya perlahan-lahan menjalar ke pipi Zarif dan memegang lembut pipi yang semakin tembam itu.
“Tak ada apa-apa lah. Sayang tersalah cakap je.” Senyuman manis diberikan.
“Betul nih tak ada apa-apa?” Soal Zarif lagi.
“Betul Yang. Dah lah, tak mau cakap pasal tu lagi ye. Jom kita kemas bilik nak? Tolong sayang tukar bed sheet boleh?”
“Alaaaaaa....tangan Yang tiba-tiba sakit la. Aduh!” Zarif mengaduh dan dengan senang lenangnya berbaring di atas sofa yang mereka duduki tadi.
Ish orang tua nih, pemalas betul la.
“Nak jadi suami soleh ke tidak?!” Bahu suaminya ditolak geram.
“Nak la.” Nak, nak, tapi matanya dipejam rapat.
“Dah tu bangun la, tolong sayang. Berat tulang betul la Yang nih.” Nurin merengus kecil. Orang tengah semangat nak kemas bilik, dia nak main-main pulak. Spoil betul la.
“Berapa kilo?” Soal Zarif tiba-tiba.
“Apanya yang berapa kilo?” Soal Nurin pula.
Dah main soal-soal pulak.
“Berat tulang Yang la. Tadi kan sayang cakap tulang Yang berat.” Jawab Zarif sambil tergelak kecil.
Ish main-main betul la Pak cik nih. Bantal di atas katil di tarik kasar dan badan Zarif dengan secara automatiknya menjadi serangan bantal Puan Nurin. Mereka ketawa riang and the pillow fight has begun.

***

Mesyuarat yang berlangsung selama empat jam akhirnya tamat juga. Langkah Zarif laju menghala ke biliknya untuk merehatkan minda yang sudah letih dengan bebenan kerja yang makin lama makin bertambah.
“Encik Zarif,” Lembut suara setiausahanya menyapa telinga.
“Yes?”
“you have a call from hospital, it’s about your wife.”
“What?! Which hospital?” Suara Zarif bertukar cemas.
“Ampang....”
Dengan pantas Zarif memecut keluar. Panggilan dari setiausahanya dibiarkan begitu saja. Apa yang penting sekarang hanyalah isterinya, hanyalah Nurin Kamalia.

***

Matanya cuba dibuka perlahan-lahan, ah silau. Dicuba lagi untuk melihat keadaan sekeliling. Dengan bau yang menerjah rongga hidung, dia sudah pasti di mana dia berada sekarang. Cubaan yang ketiga akhirnya berjaya, pandangannya mula terang. Kelihatan Puan Mariah dan Tuan Azlan berdiri di sisi katil sambil tersenyum senang. Alhamdulillah, akhirnya Nurin sudah sedar.
“Mama, papa...” Suara Nurin kedengaran sangat lemah.
“Nurin dah okay sayang?” Tanya Puan Mariah sambil menggenggam kemas tangan puteri kesayangannya.
“Okay ma..” Senyuman manis diberikan.
“Nurin rehat ye sayang.” Kata Tuan Azlan pula.
“Okay pa...” Nurin senyum lagi. Hanya itu yang mampu dia lakukan.
“Nurin...” Sapa satu suara di sebelah kiri katil.
“Eh, mummy dengan daddy pun ada.” Nurin cuba untuk bangun. Tak betah pula bila kedua mertuanya melihat dia dalam keadaan terbaring begitu.
“Nurin baring ye sayang, doktor cakap Nurin tak boleh banyak gerak.” Puan Zahlia cuba menghalang menantunya dari bangun. Tuan Ikbal mengiakan saja.
Kelihatan mata Puan Zahlia mula berkaca. Sedih melihatkan keadaan Nurin yang ternyata sangat lemah tetapi masih ingin menjadi menantu yang terbaik untuk mereka sekeluarga.
Nurin senyum, tangan mummynya diusap perlahan.
Tiba-tiba bahunya dipeluk erat dan tangisan kecil mula kedengaran.
“Zana, kenapa menangis macam budak-budak nih?” Tanya Nurin dalam ketawa kecil. Kepala adik ipar kesayangannya digosok perlahan.
“Kak long....Zana sayang Kak Long sangat-sangat. Jangan tinggalkan Zana ye.” Tangis Zana lagi.
Hati Nurin mula berkocak hebat. Kenapa dia dihidangkan dengan pemandangan yang sedemikian? Adakah mereka semua sudah tahu tentang....ah sudah!
“Yes dear, I won’t leave you okay cute little baby.” Sempat dia mengusik adik iparnya walaupun hatinya dirasakan  seperti mahu pecah menahan perasaan.
Akhirnya pandangan Nurin jatuh pada susuk tubuh yang kaku berdiri di tepi tingkap. Pandangan dihala keluar, langsung tidak memandang ke arah Nurin.
“Yang...” Getar suara ditahan. Suaminya masih kaku berdiri.
“Yang, come here please....” Suara Nurin kedengaran sedikit merayu.
Dan seperti biasa, Zarif akan sentiasa lemah bila mendengar nada suara isterinya itu. Perlahan dia melangkah ke arah katil dan terus duduk di sebelah isterinya. Tangan Nurin dipegang kemas ibarat tidak mahu dilepaskan.
Zarif menunduk. Tidak sanggup rasanya memandang wajah kesayangan yang semakin lemah.
Nurin mencuit dagu suaminya, niat di hati ingin mengusik.
“How could you...” Akhirnya terluah juga kata-kata dari Zarif.
Wajah Zarif yang masih menunduk diangkat sedikit.
“how could you do this to me.” Katanya lagi dengan penuh getar.
Nurin mula menunduk. Tidak sanggup rasanya memandang wajah yang penuh duka itu. Duka yang dia sendiri ciptakan.
“You make me in love with you and then what? You gonna leave me? Alone?!” Soal Zarif bertubi-tubi.
Pantas Nurin mengangkat kepalanya. Wajah suami kesayangan direnung lama. Mata Zarif sudah mula berair. Tinggal lagi beberapa saat, air mata akan jatuh membasahi pipi lelaki kesayangannya itu.
“I didn’t meant to do this Yang. I didn’t meant to hurt you like this.” Pegangan tangan mereka dikemaskan dan tangisan Nurin mula kedengaran.
Zarif menarik Nurin ke dalam pelukannya. Dahi Nurin dicium berkali-kali bagi meluahkan segala rasa kasih dan sayangnya yang tidak penah luak terhadap Nurin. Pelukan Nurin dipinggang diperkemaskan.
“I’m sorry Yang, I’m so sorry.” Bisik Nurin dalam esak tangisnya.

***

“Keadaan Puan Nurin agak membimbangkan. Kalau dilihat pada laporan kesihatannya, kanser Puan Nurin telah merebak ke bahagian badan yang lain.” Kata Doktor Hisyam.
Zarif hanya menunduk mendengarkan kata-kata doktor yang kelihatan agak senior itu.
“Dan berdasarkan pada apa yang saya lihat, Puan Nurin sudah lama tidak mengambil ubat-ubatan yang diberikan oleh pihak kami. Adakah Encik Zarif sedar tentang itu?”
“Saya tak pernah tahu tentang penyakitnya and I don’t even know whether she take her pills or not doc.” Jawab Zarif dengan perlahan. Kepalanya masih tunduk memandang lantai.
“It’s okay Encik Zarif, we will try our best to help her.” Bahu Zarif ditepuk perlahan.

***

Keadaan kesihatan Nurin yang semakin merosot telah menghalangnya untuk pulang ke rumah sehingga dibenarkan oleh pihak hospital.
Zarif adalah seorang peneman yang setia. Sepanjang Nurin berada di hospital, dia tidak pernah meninggalkannya seorang diri. Siang dan malam, dia sentiasa berada di sisi Nurin. Segala kemahuan Nurin ditunaikan, segala permintaan Nurin tidak pernah diabaikan. Makan pakai Nurin memang sentiasa terjaga. Walau Nurin tidak meminta itu semua, namun suaminya tetap berdegil mahu melakukan segalanya sendiri.
Bila Nurin ingin tidur, bacaan ayat-ayat suci Al-Quran akan dilagukan. Bila Nurin buka mata, lafaz alhamdulillah diucapkan kerana Nurin masih diberi peluang untuk bernafas. Itulah perkara yang wajib dilakukan Zarif sepanjang dia menemani isteri kesayangannya itu.
“Yang,”
“Hurm...” Tangan Zarif masih lincah mengupas kulit epal.
“I want to tell you something.” Tangan Zarif dipegang, inginkan sedikit perhatian.
“Just say it sayang.” Zarif senyum
“But I want full attention from you.”
Piring buah diletak tepi. Bahu isterinya dipeluk erat, tidak mahu dibiarkan walau seinci ruang kosong antara mereka.
“Okay I’m yours now.” Pipi mulus Nurin yang sedikit cengkung dicium sepintas lalu.
“Yang pernah tanya, since when sayang jatuh cinta dengan Yang kan?”
Zarif angguk.
“Well, I’ve fallen for you since we were form five.”
“Really?” Tanya Zarif. Sungguh dia tak percaya.
“Yes! Lama giler kan?” Nurin senyum.
“Yup, serious tak sangka betul.” Zarif turut senyum.
“Waktu sayang lamar Yang dulu, I already know bout my health condition and because of it lah sayang memberanikan diri untuk melamar Yang. I really love you sampaikan sayang sanggup memperjudikan nasib Yang untuk kahwin dengan orang sakit macam sayang. I really want to live with you Yang and I”m sorry for hiding it from you. I’m truly sorry.”
Air mata mula gugur. Sungguh dia rasa menyesal. Tapi dia tetap bersyukur kerana berpeluang untuk hidup bersama orang yang dia cintai.
“Syhhh....jangan cakap macam tu sayang. Yang tak pernah menyesal kahwin dengan sayang. You are the best gift in my life. You’ve taught me so much sayang and I’ve learn many things from you. So please, don’t ever mention about it anymore. Okay?”
Air mata Nurin disapu perlahan walaupun air matanya sendiri mula turun membasahi pipi. Sungguh dia tidak dapat menahan kesedihan mendengarkan kata-kata isterinya itu.
“Yang...”
“Hurm...”
“Promise me one thing boleh?”
“Apa dia?”
“Bila sayang dah tak ada....”
“Sayang...”
“....Yang cari pengganti sayang ye...” Tangisan Nurin pecah lagi.
“Sayang!”
“cari yang boleh jaga makan pakai Yang, cari yang....” Sambung Nurin dalam tangisan yang tiada henti.
“You’ve talking so much Nurin Kamalia.”
Bibir yang tidak mahu berhenti berkata-kata dicium lama. Hanya itu jalannya untuk menutup mulut isteri kesayangannya daripada meneruskan kata-kata yang hanya akan menyiksakan mereka berdua.
Dan Nurin dipeluk erat seperti tidak mahu dilepaskan.

***

Zarif melangkah kosong ke arah bilik yang menempatkan isterinya. Sekosong hatinya yang sedang merintih hiba. Setelah selesai sesi meluahkan perasaan bersama Nurin semalam, dia melangkah keluar untuk ke surau. Pulang dari mengerjakan solat asar, dia telah dikejutkan dengan berita isterinya sudah tidak sedarkan diri. Seluruh ahli keluarga dipanggil berkumpul bila doktor berpesan agar bersedia untuk sebarang kemungkinan.
“Along!”
Panggilan dari Zana menyedarkan Zarif yang semakin hanyut dengan perasaan.
Melihatkan air mata yang laju menuruni pipi adiknya, langkah kaki dilajukan.
“I’m sorry, we have try our best. Be strong young man.” Doktor Hisyam menepuk perlahan bahu Zarif dan terus melangkah pergi meninggalkan Zarif yang masih berdiri kebingungan melihat ahli keluarganya yang sedang menangisi pemergian isteri tersayang.

***

Tulisan dalam planner Nurin dibaca satu persatu hingga tangannya terhenti di muka surat to do list. Tangannya meraba perlahan tulisan arwah isteri kesayangan dan air mata perlahan-lahan jatuh ke pipi. Sebak dadanya membaca catatan terakhir arwah Nurin.

Ya Allah ya tuhanku, terima kasih banyak-banyak kerana sudi memberi peluang kepadaku untuk hidup bahagia bersama orang yang aku cintai, Zarif Fikri, walaupun hanya untuk sementara. Ia sudah cukup bagi diriku ya Allah. Aku memohon agar Engkau kuatkanlah suamiku untuk menempuh hari-hari yang mendatang tanpa aku disisi. Semoga dia menemui kebahagian dan sinar baru dalam hidupnya. Jangan biarkan dia berduka dengan kehilangan yang amat kecil ini. Terima kasih ya Allah......

Tangisan lelaki itu pecah lagi untuk kesekian kali nya.
“Yang akan tunaikan semua permintaan sayang. I will do it sayang, I will......”

______________________________________________________________


P/S ilebiu : Sorry if I'm letting you down with the sad ending guys. Nak buat macam mana, idea untuk buat cerpen nih pun datang from that kind of ending.huhuhu




Anyway, meh baca this part sambil dengar lagu nih...







20 July 2012

Bahagiakan Aku Part 2

Assalamualaikum ^_^

Sudah selesai terawikh? Alhamdulillah.....meh meh sambung baca yang second part jap. >_<

_________________________________________________________


Balik rumah mama is like sireh pulang ke ganggang. Soooo homey! Nurin sengih panjang melihat makanan favouritenya elok terhidang di atas meja. Puding caramel with ice lemon tea. Sangat umpph!
“Nurin dengan Zarif okay?” Tanya Puan Mariah tiba-tiba.
Erk! Kenapa dengan mama nih. Tiba-tiba tanya soalan macam tu. Macam apa? Alaaa macam tu la kan.
“Erm kami okay je mama. Kenapa?” Soal Nurin pula.
“Bagus la kalau macam tu.” Puan Mariah senyum. Puas hati nampaknya dengan jawapan Nurin.
“Zarif dah tahu tentang Nurin?” Tanya Puan Mariah lagi.
Nurin mula cuak. Mama nih, time time macam nih lah dia nak bangkitkan isu sensitif. Orang baru je nak amik feel makan puding nih. Ngomel Nurin dalam hati.
“Ma, just drop the subject please. I don’t want to discuss bout it yet.” Nurin meramas lembut tangan Puan Mariah.
Kepala Nurin diusap perlahan. Sungguh dia sayangkan anak tunggalnya itu dan dia sanggup lakukan apa saja demi kebahagiaan Nurin.
“Discuss pasal apa?” Zarif bersuara dari belakang.
Nurin pandang mamanya sambil menggelengkan kepala. Puan Mariah angguk cuma.
“Eh sayang makan tak ajak pun.” Kata Zarif sambil menarik tangan Nurin yang sedang elok memegang sudu berisi puding caramel dan terus menyuapnya ke dalam mulut.
Nurin terkaku dengan tindakan spontan Zarif itu. Dah beku macam statue dah ha. Terkejut sangat nampaknya Si Nurin nih.
“Eh mama dah jadi patung pulak anak mama nih.” Kata Zarif lagi sambil mencubit mesra pipi Nurin. Kasi dia sedar sikit.
“Yang! Sakit la.”
Bukk! Bahu Zarif ditumbuk lembut.
“Alolololo kesiannya...sakit ye sayang.” Pipi Nurin diusap lembut.
Zarif nih dah kenapa? Yang mengada sangat nak bermanja-manja kat depan mama nih kenapa? Nurin mengeluh kecil. Kalau nak berlakon pun agak-agak la, jangan sampai buat aku tak cukup nafas macam ni. Keluh Nurin.
Tocang Nurin ditarik perlahan. Habis senget benget jadinya. Kawan tu penat-penat buat tocang, dia selamba saja menyenget bengetkan hasil kerja isterinya itu.
“Ni dah kenapa main tarik-tarik tocang orang pulak.” Kata Nurin sambil  menarik muncung panjang sehasta. Hah sehasta? Melampau tau.
“Isteri Yang nih kuat sangat berangannya, tu Yang tarik tocang sayang tu. Entah siapa-siapa yang dia fikirkan. Orang dah ada kat depan mata, dia buat dek saja.” Zarif turut menarik muncung panjang. Hamboih! Tak nak kalah ye.
“Suami sayang nih kenapa menggedik sangat nih? Dah kurang kasih sayang ke hape?” Kata Nurin selamba sambil terus menyuap puding caramel yang sudah tinggal separuh akibat dibaham oleh Zarif tadi.
Zarif mengecilkan matanya yang sudah tersedia sepet. Oooo dah berani berbalas kata ye Nurin sekarang.
Nurin turut mengecilkan matanya. Kalau orang ajak main wayang, kita kena la ikut kan. Nanti frust pulak orang yang ajak kita main wayang tu.
Puan Mariah menggeleng kepala. Entah pape la anak menantunya ini, macam budak-budak. Budak-budak pun tak macam nih tau.

***

Ternyata kemesraan di rumah Puan Mariah bukanlah lakonan semata-mata. Ia merupakan langkah permulaan bagi Zarif untuk meluahkan rasa kasih dan sayangnya terhadap Nurin. Nak meluahkan perasaan tak boleh gelojoh sangat kan. Kena follow the step la. First, kita tukar panggilan dulu. No more saya awak, panggilan sekarang adalah SAYANG untuk Nurin dan YANG untuk Zarif. Alohhh sweet kan.
“Sayang tengok apa?” Tanya Zarif lalu duduk di sebelah Nurin.
“Tengok drama Samarinda nih ha. Dah last episode dah.”
“Best sangat ke drama tu sampaikan Yang kat sebelah nih pun sayang dah tak nak pandang lagi dah?” Tanya Zarif sambil mencapai majalah di sebelah meja kopi. Saja nak menyakat lah tu.
“Eheh sorry Yang, dah last episode kan kena la focus.” Nurin mencuit mesra dagu suaminya.
Zarif tersenyum cuma. Isterinya memang begitu. Makin lama makin serasi pula rasanya hidup bersama Nurin. Betul lah orang cakap, lain rasanya bila bercinta dengan kawan sendiri, sangat istimewa. At least kita dah tahu kekurangan dan kelebihan mereka. Betul juga yang orang selalu cakap, bercinta selepas kahwin adalah sangat manis jika dibandingkan dengan bercinta sebelum kahwin. Wah banyak betul yang orang cakap kan. Bila pula kita yang nak cakap?
Terasa lenganya dicengkam kemas. Zarif menjeling ke kanan, kelihatan tangan Nurin mencengkam kemas lengannya sambil mata isterinya itu memandang terus ke hadapan.
“Sayang kenapa?” Soal Zarif.
Pantas Nurin mengangkat tangan dan menunding jari ke arah televisyen di hadapan mereka. Zarif turut memandang ke arah televisyen tersebut. Sesaat, dua saat, Zarif pusing kanan dan mengintai muka isterinya yang agak terlindung. Setitis, dua titis, kelihatan air mata mula jatuh menuruni pipi isterinya yang putih bersih.
“Sayang...okay ke tidak nih?” Zarif memegang bahu isterinya.
Saat televisyen melagukan lagu tema yang menandakan drama itu sudah tamat, Nurin terus meluru ke arah Zarif dan memeluk erat leher suaminya.
“Sayang kenapa? Are you okay sayang? Jangan buat Yang risau macam nih.” Zarif menggosok perlahan belakang badan Nurin. Tengah pujuk budak comel nih supaya berhenti menangis.
“Kenapa perlu suami dia mati kena tembak macam tu? Kat depan wife dengan mak dia pulak tu. This is unfair!” Kata Nurin dalam esak tangisnya.
Mengertilah Zarif kini bahawa isterinya tengah sedih dengan ending drama tu rupanya. Nurin, Nurin, sensitif betul.
“Sayang...drama je kut. Cerita yang direka. Suka hati diorang la nak buat ending macam mana sekali pun.” Tangan Zarif masih cekap menggosok belakang Nurin. Urmmm...cekap sangat.
“Tau la, tapi tak boleh ke kalau buat ending yang tak kejam sangat macam tadi.huhuhu...” Masih teresak-esak ye Si Nurin nih.
“Ya Allah sayang, yang sayang sensitif sangat nih kenapa? Biar lah ending kejam ke, ending tak kejam ke, ending kejam sipi-sipi je ke, cerita diorang kan. Bukan kita punya cerita pun.” Pujuk Zarif lagi. Tapi tak ada gaya macam tengah pujuk pun kan. Ayat lebih kurang kejam jugak.
“You just don’t understand it Yang. It’s hurt okay, it’s very hurt inside.” Marah Nurin. Tangannya makin kemas memeluk leher Zarif. Marah, marah jugak. Leher jangan lepas.ngehngeh
“Ye memang Yang tak faham. I just don’t understand woman.” Kata Zarif perlahan sambil tersenyum kecil.
Nurin menepuk perlahan bahu Zarif. Terasa kut...
Beberapa minit kemudian tangisan Nurin sudah semakin reda. Nurin melepaskan pelukannya di leher Zarif lalu menundukkan mukanya.
“Tengok, mata merah, hidung merah, pipi dah macam udang kena bakar.” Kata Zarif sambil menyapu sisa-sisa air mata yang masih melekat di wajah isterinya.
Nurin menggosok-gosok hidungnya yang terasa sedikit gatal. Nak sapu hingus sebenarnya.hehehe
“Jangan la sayang, nanti makin merah.” Tangan Nurin di pegang kemas.
“Yang.....”
“Ye sayang...”
“Janji dengan sayang, Yang tak akan tinggalkan sayang. Kalau mati pun, biar sayang yang mati dulu. Janji dengan sayang ye.” Nurin menggenggam kemas tangan Zarif.
“Apa sayang merepek nih. Yang tak suka lah sayang merepek macam nih.” Marah Zarif. Bengang jugak bila isu sensitif macam nih dibangkitkan.
“Please Yang...promise me please.” Nurin masih merayu.
Zarif menjeling Nurin di hadapannya. Nak marah sayang, tak marah karang entah apa pula yang isterinya merepek nanti.
“Yang...please....” Nurin memegang pipi suaminya.
Entah kenapa hatinya bertegas mahu mendengar janji dari Zarif walaupun janji itu dirasakan agak...........mengarut?!
“Okay janji. But please remember one thing sayang...” Kata Zarif sambil memegang kemas tangan isterinya.
Mata Nurin kelihatan bersinar-sinar. Suka benar mendengar janji Zarif. Macam budak-budak dapat cokelat saja gayanya.
“ajal maut di tangan Tuhan. Walau apa pun yang terjadi, kita sebagai manusia kena redha dengan ketentuan-Nya sayang. Siapa yang pergi dulu is not important. Apa yang penting, kita gunakan masa yang diberi oleh Nya untuk membahagiakan hati masing-masing. Okay sayang?”
Nurin mengangguk laju dan terus memeluk erat suaminya. Nurin sayang Yang sangat-sangat. Bisik Nurin dalam hati.

***

Sekejap bersimpuh, sekejap bersila. Memang Nurin tengah tak senang duduk. Nak tanya ke tidak? Tak tanya, rugi. Kalau tanya, takut kena marah. Hurmm macam mana nih. Lagi seminggu kut. Lambat-lambat karang, tak dapat pulak. Tangannya dari tadi asyik menggaru tempat yang tak gatal. Nurin Kamalia, asal resah gelisah saja habis satu badan digarunya. Dah tu mula la merah sana, merah sini. Haish, susah betul la.
“What’s wrong with you? Dari tadi Yang tengok sayang tak senang duduk. Kejap bersila, kejap bersimpuh. Sikit lagi terlentang pulak gamaknya.” Tiba-tiba Zarif bersuara.
Tangannya masih tekun menulis dan matanya masih setia merenung fail yang penuh terbuka di atas meja.
Aik, dia perasan ke? Wah hebat! Tengah sibuk buat kerja pun masih sempat mengusha isterinya yang sorang nih. Ye ke sorang? Haippp! Jangan nak melalut sangat lah Nurin.
“Yang....sayang nak tanya something boleh tak?” Tanya Nurin.
Huh, hati ini sudah sendat menahan rasa hati yang tidak mampu diluah. Nak tak nak kena tanya juga. Nanti tak pasal-pasal meletup kebabommmm pulak. Ufttt imaginasi tinggi langit.
“Nak tanya apa?” Soal Zarif.
Wajahnya masih seperti tadi, hanya menunduk memandang fail-fail yang terhidang di depan mata.
“Erm, kalau sayang nak ikut Yang pergi outstation dekat Kota Kinabalu next week boleh tak?” Fuhhh....soalan dalam sekali lafaz berjaya dilontarkan. Good job Nurin!
Gerakan tangan terhenti, kepala diangkat, mata tajam memandang isterinya yang sedang.......buat muka comel?!
Macam pernah tengok je muka comel macam nih. Kat mana ye?
Oh ye, macam muka Puss in Boots dalam filem Shrek. Gotcha!
“Yang pergi kerja sayang, bukan pergi hoorey hoorey.” Kata Zarif sambil meneruskan kerjanya yang tergendala tadi.
Nurin tarik muncung. Tak kasi ikut lah tu.
Zarif yang perasan akan kebisuan isterinya mengangkat muka sekali lagi. Wajah isterinya yang sedikit muram direnung dengan penuh kasih.
Hurmm tengah merajuk pun still nampak comel.
“Okay, you can follow me.” Akhirnya Zarif kecundang lagi di tangan isterinya. Orang sayang isteri kan, macam tu lah.
Yes! Nurin bersorak girang. Rasa macam nak lompat tinggi-tinggi je, tapi macam buruk perangai pulak kalau buat macam tu kan.
“Tapi kerja sayang nanti macam mana?”
“Takpe, nanti sayang pass kat Lucy.” Kata Nurin dengan girang.
“Amboi, seronoknya main pass kerja macam tu. Bos tak marah ke?” Soal Zarif lagi.
“It’s okay la Yang, bukan banyak sangat pun. Lagi pun dah lama kan sayang tak cuti. Bos mesti okay punya. Sayang kan pekerja kesayangan bos. hehehe”
Bangga betul Nurin berkata-kata.
Zarif menggelengkan kepala sambil tersenyum senang.
“Okay lah kalau macam tu.”



Bahagiakan Aku Part 1

Assalamualaikum ^_^

Actually nak buat cerpen untuk satu entry je tapi tak tau kenapa cerpen saya tetiba jadi panjang macam nih. Dah tak macam rupa cerpen je. So, cerpen saya nih akan ada few parts. Erm anyway, happy reading guys!

____________________________________________________


“Awak dah gila ke?” Nada suara Zarif naik satu oktaf.
“Nope, saya masih waras dan insha Allah akan sentiasa waras. Doakan saya ye.” Nurin kenyit mata.
Zarif buat muka bengang. “Betul-betul la Nurin. For once in your life, boleh tak serious sikit?”
Ohooo... bila mata yang sepet dibulatkan, memang nampak sangat cute okay. Nurin senyum panjang. Sungguh la, Zarif memang tak pernah tahu nak membezakan Nurin yang serious dengan Nurin yang main-main.
“Zarif, listen here. Saya serious nak awak jadi suami saya. Saya tak pernah main-main soal nikah kahwin macam nih tau.”
“But why me? We never have feeling towards each other pon kan.” Zarif meraut muka.
“It’s you who never have feeling for me. But I do have feeling for you.” Nurin tunduk. Malu kot. Tak pernah-pernah confess directly macam nih. Aduh, sangat memalukan.
“Since when?” Tanya Zarif. Pergh, berani jugak budak Nurin nih berterus terang tentang soal hati dan perasaan. Kata Zarif dalam hati.
“Since when is tak penting Zarif. Yang penting sekarang, sudi tak awak terima lamaran saya yang tak seberapa nih?” Erk, sangat bahasa buku tau. Nurin tunduk lagi. Mama orang malu!
Tak seberapa kata kau. Kata Zarif? Seberapa sangat. Eheh tatabahasa entah pape je.
“Bagi saya masa boleh? Let me think first okay.” Zarif senyum, walaupun tak ikhlas. Just tak nak kasi Nurin down je. Kesian jugak kat kawan tu kan.
“Okay, just take your time.” Nurin senyum tak ikhlas jugak. Dah orang bagi macam tu, kena la balas macam tu jugak kan. Ish tak baik betul la.

***

Pufttt!!!
Air yang diminum tersembur keluar. Habis basah satu meja. Nasib baik tak kena muka Nurin yang elok terletak tu.
“Oittt perigi, beraninya pergi cari timba kan. Tak malu sesat jalan ke.” Sempat Miza berkata sambil mengelap meja yang sudah lencun itu.
“Amboi bahasa, sastera sangat. Hurmm entah la Miza, tipu la kan kalau cakap tak malu. Malu sangat-sangat tau. But for God sake, I really want him to be my husband before it’s too late.”
“But, don’t you think that it is unfair for him. Korang kahwin but then what? You’ll leave him just like that? Don’t you think that he deserve someone better? Someone who won’t leave him.”
Muka Miza bertukar merah. Yes, dia sangat marah dengan apa yang telah Nurin lakukan. Dia marah bukan sebab Nurin terlalu berani atau dia pun suka Zarif. Dia marah sebab Nurin macam sangat desperate. Desperate?!
“I do think about it Miza. In fact, aku dah fikir lebih dari itu. Tapi apa lagi yang mampu aku lakukan? Kau sanggup tengok aku frust menonggeng and then go just like that. Kau sanggup?” Nurin mengeluh kecil.
Memang ramai yang menentang keputusannya. Even mama dengan papa pun tarik muncung bila dia menyatakan hasratnya yang agak ridiculous itu. Tapi, takdir tuhan siapa yang mampu tolak? Istikharah sudah dia buat. Bukan main cincai-cincai saja buat keputusan.
Kiri kanan, kiri kanan, Miza geleng kepala. Sungguh dia tak sanggup. Dia sayang Nurin macam dia sayang adik-adiknya yang lain. Walaupun Nurin suka buat keputusan luar alam, dia sentiasa menyokong dari belakang.
“Okay fine, I’ll support you. Tapi kau kena kuat untuk terima keputusan Zarif nanti.” Miza menggenggam kemas tangan Nurin.
“Insha Allah I will.”

***

“You what?” Razi ternganga macam singa lapar.
“I’ve been proposed.” Zarif mengulang lagi. Dah tujuh kali okay dia ulang benda yang sama.
“You what?”
“Sudah-sudah lah tu Razi. Kau tak pekak pun kan? Agak-agak la kalau terkejut pun. Dah naik penat aku cakap benda sama dari tadi.” Zarif menghirup lagi kopi o panas kegemarannya. Tengah-tengah serabut macam nih, memang itu lah minuman terbaik untuk diminum. Bau kopi o panas cukup melegakan. Kurang sikit semak kat kepalanya.
Razi menutup mulutnya yang dirasakan terbuka luas itu.
“Kau biar betul Zarif. Tak pernah-pernah aku dengar perempuan lamar lelaki. Nih dah kira new record nih Zarif. Agak-agak kau, boleh masuk Malaysia Books of Record tak?”
Zarif merenung keluar restoran dengan pandangan kosong. Soalan merapu Razi dibiarkan tanpa jawapan. Dia sayangkan Nurin, tapi sayangnya tidak pernah melebihi batas sayang seorang kawan. Untuk menghancurkan hati Nurin, sungguh dia tidak sanggup. Namun untuk menerimanya juga dia tidak mampu. Kenapa hubungannya dengan Nurin perlu menjadi serumit ini? Kenapa sanggup Nurin membiarkan benih-benih cinta terhadapnya tumbuh subur seperti bunga di taman? Soal hati dan perasaan memang sangat payah untuk dirungkaikan.
“Zarif.... oittt!” Razi melambai-lambaikan tangannya. Sempat lagi berkhayal Si Zarif nih.
Zarif mengeluh kecil.
“Kau rasa, apa yang perlu aku buat?” Soal Zarif. Dia buntu memikirkan jawapan yang perlu diberikan kepada Nurin.
“Kau dah ada someone special?” Tanya Razi
Zarif geleng.
“Kau sayang Nurin?” Tanya Razi lagi.
Zarif angguk.
“Okay done! Masalah kau dah settle.” Razi menepuk bahu rakannya itu.
“Apa yang done?” Soal Zarif pelik.
Razi mengeluh kecil. Slow betul kawannya yang sorang nih.
“Kau kan takde someone special and kau sayang Nurin. So, kahwin je lah bro.”
Zarif membeliakkan mata. Kopi o panas yang sudah suam kelihatan tidak enak lagi. Nak saja dia menyimbah muka Razi dengan kopi suam-suam kukunya itu. Cakap pandai! Yang kena kahwin nanti dia, bukan Razi!
“Aku sayang dia as a friend je bro. Kau pun tahu kan aku dengan dia macam mana. Apa yang budak perempuan sibuk duk canang sana sini tu? BFF? Best Friend Forever? Hah macam tu lah kami.”
Zarif angkat kening sambil menelan air liur yang terasa kelat, sungguh tak percaya dia boleh mengeluarkan kata-kata seperti itu. Yucks! BFF?! Sangat euwww.
Razi tergelak kecil. Sendiri cakap, sendiri geli. Kelakar betul Si Zarif nih.
“Sayang sebagai kawan tu boleh ditukar Zarif. Kalau tidak dalam waktu terdekat, lambat laun akan bertukar juga. Lagi pun, aku tengok korang berdua sesuai jugak. Dah elok sangat kalau bersanding kat atas pelamin nanti. Bercinta lepas kahwin lagi manis kut kalau nak dibandingkan dengan bercinta sebelum kahwin.” Kata Razi.
“Aku bercinta dengan Nurin? Macam tak akan je.” Zarif mengetuk meja perlahan.
“Jangan cakap macam tu. Masa depan tak ada siapa pun yang tahu. Cuma, kau berdoa saja lah moga semuanya baik-baik belaka.” Nasihat Razi lagi.
Menerima lamaran Nurin ibarat menjerut lehernya sendiri. Tapi untuk menolaknya, ibarat menjerut leher Nurin pula. Dia tidak mahu hubungannya dengan Nurin berantakan nanti. Betul, dia sangat sayangkan kawan baiknya itu. Satu-satunya kawan baik perempuan yang dia ada. Sentiasa diheret ke hulu ke hilir untuk membantunya melakukan apa saja. Agak kejam jika dia menghancurkan hati gadis itu. Cinta boleh dipupuk Zarif!

***

“Aku terima nikahnya Nurin Kamalia binti Azlan dengan.................”
“Sah!”
“Sah!”
“Sah!”
“Alhamdulillah......”

***

Ketung, ketang, ketung, ketang, bunyi sudip dengan kuali di pagi hari. Nurin nih memang, masak mengalahkan orang pergi berperang.
Zarif tersenyum senang. Selama sebulan mereka menjalani kehidupan berumah tangga, makan pakainya amat terjaga. Nurin memang seorang isteri yang bertanggungjawab. Walau penat dengan kerja di pejabat, Nurin tetap pulang dengan wajah yang ceria. Segala urusan rumah tangga diuruskan dengan sebaik mungkin. Ya, Nurin juga masih berusaha keras membuat Zarif jatuh cinta dengannya. Sangat....
“Okay breakfast dah siap. Come, sit here.” Nurin menarik tangan Zarif.
Zarif senyum lagi. Nurin suka bebenor melayan dia seperti raja. Kalau boleh makan pun nak disuapnya. Bagus memang lah bagus, tapi malu la pulak bila dah tua-tua macam nih pun makan nak bersuap juga. Erk, dah tua ke?!
“Yang, petang karang kita singgah rumah mama nak?”
Suara Nurin kedengaran halus di telinga Zarif. Yang! Dia suka panggilan itu. Panggilan Nurin kepadanya, tidak pernah berubah sejak mula dia menyarungkan cincin di jari Nurin. Kata Nurin, memang sudah menjadi angan-angannya dari dulu untuk memanggil suaminya dengan panggilan itu. Zarif senyum sampai telinga. Ah sudah! Zarif sudah jatuh cinta.
“Yang, dengar tak?” Nurin merengek kecil. Ah gedik betul kau sekarang kan Nurin. Gedik dengan suami tak apa, halal.
“Ya saya dengar.” Zarif meneruskan suapan.
“So, macam mana?” Tanya Nurin lagi.
“Okay kita singgah rumah mama. Tapi lambat sikit la sebab after lunch saya ada meeting dengan investors dari Jepun.”
“Okay tak kisah. Asalkan dapat singgah rumah mama.” Nurin senyum. Gembira bila Zarif tidak pernah menolak permintaannya.
“Dah rindu sangat dengan mama ye?” Soal Zarif.
“A’a, rindu sangat-sangat.” Nurin senyum lagi.
“Orang yang kat depan ni tak rindu ke?”
Keting!!!
Sudu ditangan Nurin terlepas jatuh mengena pinggan.
“Yang cakap apa?” Tanya Nurin.
“Cakap apa?” Zarif buat-buat tanya.
“Tadi, yang ada cakap something kan?” Tanya Nurin lagi.
“Tak ada lah, mana ada saya cakap pape.” Kata Zarif pula.
“Erm tak apa lah kalau macam tu.” Nurin menyambung suapannya yang terhenti seketika tadi.
Fuhhhh, lega! Haila Zarif, cakap siang pandang-pandang. Nasib baik Nurin tak dengar. Kalau tidak buat malu saja.
Selesai bersarapan, mereka terus bergerak ke pejabat. Macam biasa, Zarif akan mengahntar Nurin terlebih dahulu. Tiba di hadapan pejabat, Nurin terus tunduk dan mencium tangan Zarif. Sudah menjadi rutin setiap kali mahu melangkah keluar dari kereta. Dan hari ini, telah tercipta sejarah baru bila Zarif dengan spontannya mencium dahi Nurin.
“Take care sayang.”
Erk! Mimpi kah aku?
“Nurin, tak nak keluar ke? Saya dah lambat nak ke pejabat nih.” Zarif mengetuk perlahan stereng kereta.
“Ha?! Ah, ye, ye, nak keluar lah nih.” Nurin kelam kabut keluar dari kereta Zarif.
Zarif tergelak kecil melihat telatah isterinya. Comel!
Zarif sempat mengenyit mata ke arah Nurin sebelum keretanya bergerak laju meninggalkan kawasan pejabat Nurin.


P/S ilebiu: Selamat menunaikan ibadah puasa. Let's topup pahala secara berjemaah.teheeee >_<