13 May 2012

Kita Kawan Je Ek? Part 6


“Patin start esok orang cuti tau, tiga hari.”

“Kenapa? Nak balik kampung ke?”

Ish tak perlu la buat muka sedih macam tu Fatin oitt......

“Tak, orang ikut Encik Papa dengan Puan Mama pegi cuti-cuti Malaysia kat Cameron.heheee”

“Owh ingat kan balik kampung nak  bertunang ke hape.”

“Choiiii mulut...takde insurans ka amoi?”

“Hehehe rileks la Alis orang gurau je lah. Tapi mana la tau kan kot betul balik kampung sebab nak 

bertunang dengan pilihan keluarga.”

Haaaa dia ingat family aku tu suka sangat buat drama swasta macam tu. Cari kan jodoh untuk anak-anak 

then paksa anak kawen dengan pilihan keluarga. Takde maknanya....

“Eh Alis, Daim apa cerita sekarang? Dah lama awak tak bercerita pasal Daim kat orang kan.”

“Dah tak jumpa, nak ada cerita macam mana Tin...”

“Erk awak tak jumpa Daim ke? Tapi kenapa? Kanke korang dah makin rapat sekarang? Dah lama ke 

awak tak jumpa dia?”

“Apa banyak soalan sangat nih Tin. Satu-satu la....”

“Yela orang tanya banyak-banyak tapi awak jawab satu-satu la...”

“Baiklah Cik Patin sayang.... Actually orang dah lama tak jumpa Daim. Last kami jumpa sebulan yang lapas 

masa dia datang amik orang nak keluar lunch yang dia gaduh-gaduh dengan Jimmy tu. Waktu keluar dengan 

dia hari tu kami ada la gaduh sikit. Gaduh pasal Jimmy tu jugak lah. Then lepas tu dia terus menyepikan diri 

sampai ke hari ni.”

“Gaduh pasal Jimmy? Pasal apa? Elaborate sikit...hehee”

Wah melampau, siap kena elaborate segala. Ingat aku tengah buat presentation ke hape.

“Ala dia cakap dia sakit hati tengok orang selalu kena kacau dengan si Jimmy tu ha. Dia marah gila waktu tu 

Tin. Seram tak hengat wa cakap lu. Tapi bukan salah orang pun, Jimmy tu ha yang salah. Tu yang kami 

gaduh tu.”

“Owh macam tu. Habis yang awak keluar lunch dua tiga hari lepas tu dengan sape?”

“Orang keluar dengan Lan. Yang nih pun memeningkan kepala jugak tau. Tiap-tiap hari ajak orang keluar 

lunch sampaikan sanggup datang sini semata-mata nak keluar lunch dengan orang. Rimas betul la. Kalau 

Daim yang ajak takpe la jugak kan.hurmmm...”

“Ke Lan ada hati dekat awak Lis?”

“Eh mustahil lah. Kami rapat since kat universiti lagi, mustahil lah nak jatuh cinta segala. Lagi pun dia tu ex 

kawan baik orang kot. Tak kan la orang nak couple dengan ex kawan baik sendiri Tin.ekekeke”

“Ha gelak la gelak. Awak memang la takde hati kat dia. Tapi dia kita tak tau kan? It’s not imposible to fall 

in love with your bestfreind punya ex.lalalalala...”

Erk yeke? Haila tak nak la jatuh cinta dengan Lan. Orang nak jatuh cinta dengan Daim je.huhuhuhu

“Dah lah Tin, malas nak fikir pasal cinta cintun nih.”

“Up to you, tapi you better watch out  la kan.hehehe... Eh Lis nanti Along Akram ikut tak awak pegi 

holiday?”

“Harus lah ikut. Kami plan nak pegi Cameron nih pun sebab Along dengan Anas tengah cuti sekarang. So, 

this is the best time to go holiday together.”

“Owh ye? Nanti kirim salam kat Along Akram ye.hehehehe...”

“Hai, kat Along je. Mama dengan papa taknak kirim salam ke? Gatai tau Patin nih.hahaha”

“Eh kirim salam semua la dan jangan lupa belikan strawberry kering ek.”

“Oraitttt my dear. Anything for you...” J

*******************************************************************************

Hurmmmm nyaman sungguh udara kat Cameron Highlands nih. Kan best kalau ada rumah kat sini. Udara 

nyaman, persekitaran bersih dan pemandangan pun indah. Waaaaa nak stay kat sini sampai bila-bila lah, 

taknak balik KL. Boleh?heee

“Hoi! Mengelamun ke hape nih.”

Ish along! Grrrrrrr kacau betul la. Tak boleh tengok orang senang sikit, ada je yang nak menyibuk.

“Ke angah tengah feeling-feeling Nora Elena. Atau tengah feeling Vanilla Cokelat segala.kikikiki...”

Haaaa nih lagi sorang, penyibuk tahap dewa dewi. Huh! Mencikkkk......

“Mama...tengok la along dengan Anas nih. Suka tau kacau Alis. Orang nak rehatkan minda pun payah lah 

kalau macam nih. Ada je yang kacau daun.Haissss..”

“Akram...Anas....jangan la kacau puteri kesayangan mama tu. Kasi la chance kat dia feeling Nora Elena ke 

Vanilla Cokelat ke. Lagi cepat la mama dapat menantu lelaki kalau macam tu.hehehe....”

“Mama........tak baik tau mainkan Alis. Mana aci tiga lawan satu. Dah tu sape nak back up Alis? Pa! 

tengok la diorang nih, suka tau mainkan perasaan Alis.wuuuu....”

“Haloh...haloh...kesiannya anak papa. Dah besar pun nak manja-manja lagi ke sayang. Alis kan dah nak 

kawen, mana boleh manja-manja lagi dah. Nanti kalau suami tak nak pujuk macam mana?hehee”

Amboi, gelak sakan nampak. Suka suki je cakap aku dah nak kawen. Huh papa pun sama macam diorang. 

Takde belas kasihan langsung tau. Seronok betul mendera hati dan perasaan aku.

“Yela..yela...gelak la sampai pengsan. Nanti kalau dah pengsan Alis tak nak angkat tau.”

“Hehehe rileks la Angah, kami gurau je lah. Angah nih macam tak biasa pulak.”

“Entah angah nih, along gurau je lah. Jangan la emosi sangat.”

“Ye...Ye....orang tak emosi pun la. Owh ya Patin kirim salam kat semua. Lupa pulak nak cakap.hehee... 

Haa kat along dia kirim salam special punya.kikikiki...”

“Special macam mana tu? Ada love love ke?hee...”

“Amboi Akram, gatal nampak. Bang tengok anak teruna sulung awak tu. Gatal betul.”

Haaa padan muka along. Kan tak pasal-pasal kena sound dengan mama.ekekeke

“Mama nanti kita pegi tengok bunga kat bawah sana nak?”

“Nak feeling Nora Elena lagi lah tu kan mama kan...”

“Anas!!!!!!!”

Bukkk bukkk nah amik kau. Suka sangat kacau angah yang cantik lagi manis nih kan.heheee....... Seronok 

jugak main sakat menyakat macam nih. Baik yang tua mahupun yang muda, bila jumpa memang tak boleh 

diam. Ada je yang nak diusik. Selalunya aku lah yang menjadi mangsa keadaan. Maklumlah, I’m the only 

princess in our family kan. Well this is us, kami hidup untuk kami. Help each other, support each other, 

comfort each other, share everything together and live together forever.

********************************************************************************

Haruman teh panas berlari berkejaran masuk ke dalam rongga hidung aku. Sarapan pagi hari nih, secawan 

teh panas dan scones. Makan pulak dengan family tersayang, pergh heaven betul. Dah kenyang nanti, boleh 

cuci mata tengok ladang teh yang indah kat bawah sana pulak. Waaaaaa syurga dunia, semuanya indah 

belaka. Over kau Alis...hiks




“Alis, apa senyum-senyum nih. Ingat kat boyfriend ke?”

“Apa lah mama nih, kalau ingatkan boyfriend mesti la sedih ma rindu lah katakan. Nih Alis tengah senyum 

kan, takde maknanya nak ingat boyfriend segala.”

“Maknanya Alis memang dah ada boyfriend lah ye?”

“Pa, bila pulak Alis cakap Alis dah ada boyfriend nih? Ish tak suka la macam nih..”

“Hehehe manja betul la anak papa nih kan Anas kan. Cakap sikit pun dah nak merajuk.”

“Along! Orang tak merajuk pun la....”

“Dah tak payah nak gaduh-gaduh depan rezeki. Tak elok tau tak.”

“Eheh ma jangan lah marah, along dengan angah gurau je tu...”

Hehehe kami bertiga tayang gigi kat mama.

“Alis, mama tanya sikit boleh?”

“Mama nak tanya apa ma?”

“Erm Alis dah ada someone special ke? Mama bukan apa, dua minggu lepas Haji Kamsan ada datang 

merisik Alis. Kami tak cakap pape la kan sebab kami tak tau samaada Alis dah ada pilihan hati atau tidak.”

“Haji Kamsan datang risik Alis? Betul ke pa? Untuk sape?”

“Ye Alis, Haji datang merisik untuk anak saudara dia si Ashraf. Kawan Alis masa sekolah dulu, ingat tak?”

Owh untuk Ashraf rupanya. Hurmm Ashraf tu budak baik, macam tak sesuai je dengan aku yang tak 

berapa nak sopan dan santun nih.ekekeke

“So, macam mana Alis?”

Alahai macam mana nih. Tak kan nak bagi tau papa dengan mama tentang Daim. Lagipun kami bukannya 

dah officially couple ke hape. Tapi hati aku macam tak rela je nak terima orang lain.hurmmm

“Alis, kenapa nih? Alis ada nak bagi tahu kami sesuatu ke?”

“Alis jangan risau, papa dengan mama tak paksa Alis untuk terima sesiapa dalam hidup Alis. Kami terima 

siapa saja yang menjadi pilihan anak kami. Apa yang penting adalah kebahagian Alis. Okay sayang....”

“Papa, mama....actually my heart is taken by someone yang Alis suka dari dulu sampai sekarang. Cuma Alis 

tak pasti his heart is mine or not. Erm macam mana ye nak explain, Alis tak pandai.huhuhu...”

“Owh...means anak mama nih dah suka kat orang lain lah ye.”

“Yes mama tapi Alis tak tau dia suka Alis ke tidak.”

“Alis, listen carefully apa yang papa nak cakap, Alis pernah dengar tak tentang jodoh di tangan tuhan?”

“Ye papa...”

“Tapi at the same time, kita boleh berdoa kepada tuhan untuk tentukan siapa jodoh kita. Ingat tak yang 

Allah s.w.t tidak akan mengubah nasib sesuatu umat itu melainkan mereka yang mengubahnya. Makanya 

kalau Alis nak kan dia sebagai pasangan hidup, Alis harus berdoa kepada tuhan semoga dibukakan pintu 

hati dia untuk terima Alis disamping berusaha ke arah itu. Do you get what I mean my dear?”

“Yes pa...tapi Alis takut pilihan Alis nih salah. Lagi pun papa dan mama pernah cakap kan yang jodoh dari 

tuhan adalah sebaik-baik jodoh. Alis tak yakin dengan diri Alis untuk buat pilihan.”

“That’s why adanya solat istikharah sayang. Ia boleh membantu kita dalam membuat keputusan yang tepat. 

Mintak petunjuk dari Allah, insyAllah segalanya akan berjalan dengan lancar...”

“Baiklah ma, pa...just give me some time to settle it down okay.”

“Just take your time sayang. We’ll never push you to do what you want, remember that.”

“Thanks ma, pa...Alis sayang mama dengan papa ketat-ketat. Mmuahhhhhhh! hee”

“Habis tu along dengan Anas nih Alis tak sayang lah ye?”

“Olololololo Alis pun sayang korang jugak lah. Come, give me a big hug...”

Waaaaaa naik lemas aku kena peluk dengan along dan Anas.teheee.... Tenang je rasa bila dah share 

everything dengan Tuan Ilias dan Puan Maria nih. The best talk that we ever had! J

***************************************************************************

“Patinnnnnn...........”

“Alisssssssss...........”

Waaaa rindunya... Dekat seminggu tak jumpa Fatin kesayanganku ini. Eheh asal makin gemuk pulak 

makcik sorang nih? Makan banyak sangat ke hape.

“Oittt Tin, nih apa kes makin gemuk je orang tengok. Awak makan banyak ye.”

“Choiii Alis nih, jumpa je terus tanya soalan sensitif macam tu. Bukan nak tanya yang orang nih sihat ke 

tidak, cukup makan ke tidak...”

“Nak tanya cukup makan apa nya, dah kembang semacam dah orang tengok nih ha.hikhik”

“Alaaaa minggu lepas family Kak Nadia datang, then tiap-tiap hari diorang belanja orang makan tau. 

Macam mana tak kembang. Tapi obvious sangat ke Lis?”

“Hahahaha takde lah Tin orang gurau je lah. Nih ha strawberry kering yang awak kirim.”

“Haila, hantu betul minah nih. Buat takut orang je lah. Anyway thanks Alis sayang. Lain kali beli lagi 

ye.hee.....”

“Hahaha banyak lah awak punya lain kali. Okay lah Patin orang nak chow dulu. Fail dah lama tunggu kat 

atas meja tu ha. Dah rindu bebenor kat orang gamaknya.”

“Ye lah, welcome back to work Alis...” J

Fatin....Fatin....takut sangat orang cakap dia gemuk. Tak luak pun la awak gemuk ke tidak. Si Norman 

tetap sayangkan awak jugak.

***************************************************************************

Hujung minggu datang lagi. Kali ni aku dah janji nak keluar date dengan Fatin sebab dah lama sangat kot 

kami tak keluar berjimba bersama-sama. Macam-macam yang kami plan nak buat hujung minggu nih. 

Weeee seronoknya!

“Tin, tengok wayang sudah, shopping sudah, makan pun sudah.... Next, ke mana kita?”

“Erm main boling nak? Dah lama kan kita tak main boling...”

“Tapi orang tak bawak stokin la Tin.”

“Alaaa apa susah, kita masuk je lah mana-mana kedai yang ada jual stokin. Setakat stokin sepasang tak 

sampai sepuluh hinggit pun la Lis.”

“Eh betul jugak tu... Jom......”

Ufh! Pin boling elok je terletak kat hujung sana, longkang kiri kanan tu jugak yang bersih bahana 

mendapat cucian free bola boling kami.ekekeke Cukup satu round je kami main then gelak je lebih. Letih 

tak hengat.... Bukan letih sebab baling bola boling, letih sebab gelak kuat sangat.kehkehkeh

Gulp!

Perlu ke dia muncul hari ini, saat ini, kat depan mataku ini?

“Alis tengok apa?”

Kenapa tenung aku macam nak makan orang je? Sepatutnya aku lah kan yang tenung dia macam tu. Haaa 

dah kenapa tetiba tukar mode muka tak bersalah nih? Mesti nak cakap aku yang salah kan sebab tak 

penah contact dia lepas kejadian hari tu. Hello brader, awak yang menyepikan diri nak salahkan orang 

pulak. Haisss perlu ke buat muka sedih macam tu. Saja je kan, nak mintak maaf lah tu. Huh ingat senang-

senang ke orang nak maafkan?

“Alis, tak penat ke main lawan memek muka macam tu. Tak payah lah berhempas pulas sangat nak angkat-

angkat kening, muncung-muncung mulut bagai. Pegi je lah say hai kat Daim tu....”

Erk ‘ter’overreact pulak kat depan si Fatin nih.

“Dah lah Tin, jom balik.”

“Eh tak nak jumpa Daim dulu ke. At least say hai to him.”

“Tak payah! Kanke dah ada awek cun kat sebelah dia tu. Cukup lah awek cun tu je yang say hai kat dia. 

Dah jom balik tidur.”

Haisss boleh pulak ajak Fatin balik tidur. Marah punya pasal kan. Eh pesal dia berdiri macam tiang bendera 

je? Tak nak kejar aku ke? Aku jalan takde lah laju sangat, sempat lagi kot kalau dia nak kejar. Tak nak 

kejar saya ke Daim? Kejar lah.... Kejar lah.....macam scene dalam typical Korean movie tu yang hero kejar 

heroin then tarik tangan heroin kuat-kuat sampai heroin terjelepuk jatuh ke dalam dakapan hero yang 

handsome lagi tough itu. Heh berangan! Lupa ke apa yang Lan  cakap? Daim kan hati kering. Tunggu 

sampai subuh esok pun belum tentu lagi dia nak buat scene macam tu Alis oiii. Okay bye lah kalau macam 

tu.hewhewhew



Note : This time ayat macam entah pape je... Sory for that..huuuu :(





4 comments:

  1. cite ni mkin best ... smpoi ai like .. alis pun ala-ala brutal (coz she is the only princess kan? ngeh3 - mcm akak yooo)
    betul kata parent alis, solat istikharah tu ada gunanya ... hehehe . moga2 daim bukan sesapa laa...

    Best3! >__<

    yg ayat tu kan asma , klau boleh ada ayat penyata juga sbb kalau dialog bnyk nanti pembaca lost x ingat sape tngah berckp .
    mcm contohnya "...." kata Alis.
    "...." Balas Fatin smbil mengerut dahi

    hnya cdngn :)

    syg awak, update lagi ya ... kalau jdi novel betul gerenti (InsyaALLAH) akak beli . klau nak tnya akak tntang nak anta novel ke nak tulis manuskrip ke boleh je akak sedia bntu yg termampu sbb akak tengok asma dah jauh terjebak dlm dunia alah ni ~ ngeh3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lorh kak rin pon the only princess in your family gak ke.hikhik alis brutal + manja kan... :)

      owh cenggitu rupanya.hehehe noted! n_n

      hahah syg kak rin jgk! tp kan kak it's just for fun,so mcm x confident je nak buat novel. lagi pun ayat dalam novel kena sopan and behave sikit kan.ekekeke tp in case la terbuka hati nak buat novel ke hape, opkos akak dulu yg saya cari.hehehe yup memang sy dh jauh terjebak dlm dunia baru sy nih. sbb akak jugak, salu encourage sy update lagi lagi dan lagi..hehehehe

      thanks so much kak rin...thanks sbb tak penah bosan baca cerpen sy yg entah pape nih.hee ^_^

      Delete
    2. act. akak pun sama je mcm asma , bahasa akak lgi selamba n teruk kut.. kekeke... this one is much better than my first manuscript yg dah diterima oleh pihak penerbitan tu ...

      Delete
    3. kira sy punya lagi sopan lah compare to akak punya hehehe susah tak kak nak buat manuscript segala?eeee mcm tak confident je hee

      Delete