9 May 2012

Kita Kawan Je Ek? Part 3

Alis Ilias


Skrin laptop kat depan aku pandang kosong. Senangnya nak invite orang datang majlis sekarang kan. Taip 

itu ini tekan tett tett tettttt dah siap invite semua dah. Untung la ada facebook. Dah tu yang takde facebook 

macam mana nak invite? Tak kan la kena call atau pos invitation kad segala. Eheh rasa outdated pulak. 

Walawei yang aku dah melalut segala nih apa hal. Kasi orang yang organize je lah fikir pasal benda tu 

semua. Yang aku perlu fikir, sape yang nak jadi partner aku nih. Waaaaaaaaaaa perlu ke bawak partner 

segala pegi reunion tu.huuuu......... Dah tu nak tekan apa nih. Join, maybe atau decline. Wahhhhh melampau 

la tu kalau tekan decline.

“Alis awak buat apa tu?” Ya Allah Fatin, terkejut mak...haissss

“Tengah fikir nak join ke tak reunion nih... Awak rasa patut ke tidak orang join?”

“Eh bukan ke tiap-tiap tahun awak dengan yang lain buat reunion.”

“Ish yang tu reunion untuk budak kelas kami je. lagi pun kalau dah tiap-tiap tahun jumpa orang dah tak 

panggil reunion lagi dah cik adik oiii. Itu annual gathering namanya. Yang nih pulak reunion untuk budak 

Finance batch 09. Means semua kelas la join.”

“Owhhhh mana la orang tau.heee...... So, awak nak join ke tak nih?”

“Itu la masalahnya Patin, orang tak tau nak join ke tak sebab reunion yang nih kena bawak partner and ada 

theme segala. Leceh la.... Tapi kalau tak join rasa macam rugi la pulak kan sebab this is the only chance nak 

jumpa semua coursemate dulu-dulu.”

“Alaaaa apa susah, awak pegi je lah. Pasal theme tema ke hape awak jangan risau nanti orang tolong awak 

carikan the best outfit based on the theme given. Dan lagi satu, yang partner tu orang dah ada calon yang 

sesuai untuk awak.hehehe....”

Haisss Fatin nih betul ke tidak. Aura muka tanduk dah nak keluar dah tu.... “Sape?”

Fatin senyum sambil pandang ke arah mamat kat meja hujung sana. Erk Jimmy Neutron!

“Ish orang lagi rela berkurung dalam bilik lah Patin daripada pegi reunion dengan si Jimmy tu...”

“Pulak.... Tak pe lah kalau macam tu, orang nak pegi toilet la jap Lis. Dah tak tahan nak terkucil.hee...”

Haila......tak senonoh betul budak Fatin nih.

********************************************************************************

“Alis! Awak rindu saya tak?heheehee....”

“Waalaikumussalam Lan.” Hah amik kau, jerit lagi kat telinga aku nih..kikikiki

“Ufh hatiku ditusuk sembilu bisa. TERASA! Assalamualaikum Alis, sihat tak?heee...”

“Haaaa tau pun bagi salam. Orang sihat je. Apa mimpi tiba-tiba call orang nih Lan?”

“Ehem saya nak tanya awak pegi tak reunion nanti?”

“InsyAllah pegi. Kenapa?” “Good! Boleh la awak jadi partner saya ye Lis ye..teheeeee”

“Serious awak nak orang jadi partner awak?”

“Eh serious la. Saya dah tak ada partner dah nih. Awak lah last choice saya.”

“Wah honest bebenor. Oraitttt orang pun tak ada partner jugak nih. Boleh la kita partner together-

gether..heee”

“Oraittttt nanti saya datang amik awak pukul 10 pagi ek... Byebye Alis comel.”

“Assalamualaikum!” “Eheh waalaikumussalam...terasa lagi.ekekeke...”

Waaaaaaaa settle sudah satu masalah. Partner dah ada so sekarang turn untuk cari ‘the best outfit based on 

the theme given’- Fatin, 2012 wah siap buat citation segala hahaha......

********************************************************************************

 Fuhhhh cantik jugak tempat nih, serious aku kagum.heh! Alis sila fokus, karang tak pasal-pasal buat free 

show pulak kat depan orang ramai nih. Si Lan nih pulak kenapa, dari tadi lagi aku tengok duk tersenyum 

sorang-sorang. Eh jap, nih macam senyum kategori senyum sinis je nih.

“Awak senyum kat sape Lan? Orang pun nak senyum kat dia jugak.hehehe”

“Ek ena Alis, awak tak nampak ke yang kat depan sebelah kanan sana tu sape. Saya senyum kat dia 

la..lalalalala”

Erk Daim Shah Zainal!

Ni dah kenapa yang kat sebelah aku dari tadi tak stop-stop senyum sinis segala nih weiii. Yang kat depan tu 

pulak dari tadi duk tenung-tenung kami sampai nak keluar biji mata tu kenapa. Karang aku pegi cucuk mata 

tu dengan garfu jadi macam Kasim Selamat baru hang tau. Sampai hati ke nak buat macam tu?

“Alis!” “Rose!” Hugging and kissing for a moment (kiss pipi je lah). XOXO gossip girls....eheh tetiba je. 

Waaaaa gorgeous bebenor Rose hari nih. Berskirt labuh dan tudung ala-ala Hana Tajima gitu. Very up to 

date uollsss.......

“Rose rindunya kat awak. Datang dengan sape nih?” “Orang datang dengan Hanif, Sue, Hafiz, Nora, Alan, 

Mimie, Daim, Izzati dan hot couple, Syakir and Syahirah. Tapi si Hanif tu ha partner orang. Awak datang 

dengan sape Lis?”

Owh Daim pun datang dengan dia orang jugak rupanya. Tapi sape partner dia? “Waaaa best la korang 

datang ramai-ramai, orang datang sini dengan si Lan tu ha. Eh mana pulak pak cik nih pegi?”

Lorhhh tengah seronok menjamu selera rupanya pakcik tu. Macam best je si Lan nih makan, nak join lah. 

Tapi Daim pun ada, macam mana nih? Erm erm buat tak tau je lah kan. Ala buat macam biasa je, kami kan 

kawan.huuuu Sungguh sadis kenyataan itu.

“Rose jom pegi sana nak, join diorang makan-makan. Then boleh la kita sembang sampai 

lebam.ekekeke...” “Okay jom........”

Burppppp! Alhamdulillah. Heh, tak senonoh anak dara makan mengalahkan orang tak makan 

sebulan.hewhew.... Ish sakit mata weh tengok si Izzati menggedik je kat sebelah Daim. Tau la korang tu 

partner, tak perlu la nak menggedik bagai. Sebab jealous dengan si Izzati tu tak pasal-pasal makanan dah 

teroverload kat dalam perut aku nih ha. Betul la pepatah melayu yang orang selalu duk cakap, marahkan 

nyamuk kelambu dibakar. Eh sesuai ke pepatah nyamuk kelambu nih dengan keadaan sekarang? Hisss 

pape je lah.......

“Al!” “Eh Baim!” Budak kelas A yang suka panggil aku AL... Dah ala-ala Al Pucino gitu.

“Al cantik..hee” “Baim handsome..haa”

“Al gorgeous..haa” “Baim kacak...hee”

“Weh korang stop compliment each other boleh tak. Aku dah nak termuntah dah nih.” Erk Syakir dah 

bengang hahahaha...

“Entah korang nih menyampah la..”- Syahirah

“Aku bukan setakat nak muntah, nak pengsan pun ye jugak nih” –Lan

“Kan aku babap kat sini jugak kan” –Rose

“Weh weh aku sikit lagi nak tercirit birit nih weh dengar korang cakap..ekekeke” –Alan

Lepas tu kami semua gelak sakan. Tapi ada je yang gelak tak sakan sangat. Si Daim tu ha, gelak nak tak 

nak je aku tengok. Lu pehal bro? Dah tak payah nak samseng sangat la Alis. Dia nak gelak ke nak nangis 

ke apa ada hal.huh!

 “Daim kau still keje kat HQ tu ke?” Tetiba Hafiz bersuara. “Eh tak, aku dah transfer kat branch.”

“Owh yeke...branch mana Im?” “Erm kat Ampang, dekat dengan tempat keje Alis.”

Erk dah transfer ke Ampang? Aku tak tau pun. Eh memang aku tak pernah amik tau pasal si Daim pun kan 

sebelum nih. Wait...wait....dekat dengan tempat kerja Alis? Macam mana dia tau tempat keje aku? Daim 

nih skodeng aku ke hape. Ke dia upah penyiasat segala. Ish imaginasi melampau la kau Alis. Lepas tu kami 

terus sembang pasal life masing-masing sambil makan-makan dan join aktiviti yang dah disediakan pihak 

penganjur.

********************************************************************************

“Morning boss!” Wah semangat betul aku hari nih.ngehngeh.... Bukan apa, semangat lebih sebab dah tau 

yang si Daim Shah Zainal keje dekat dengan tempat keje aku. Mana la tau kot ada rezeki terserempak 

dengan dia ke kat luar sana. Uhhhh awesome! heee

“Morning Alis. Oh ya, I’ve something to ask you la Alis.” “Erk nak tanya apa boss?”

“Jom teman I breakfast, then we’ll talk.”

“Oookayyy.....” Waaaaaaa curious pagi-pagi lagi boss dah nak bersoal jawab nih.

********************************************************************************

“Alis rileks la, jangan la cuak sangat. Nothing serious la..hehe”

Eheh boss nih boleh pulak dia gelak kan aku. Nervous over the top dah nih Encik Boss oiii....

“Erm boss nak tanya pasal apa ye?” “Well... I nak tanya pasal something personal. Are you okay with it?” 

Haisss dah masuk mode personal pulak boss aku nih.

“Eh okay boss no hal. Boss nak tanya pasal apa?” “Erm do you already have someone special? Boyfriend 

or maybe fiance?”

“Erk tapi kenapa boss?” Jangan cakap yang boss nak amik aku jadi bini nombor dua dia. Makkk! tak 

nak.waaaaaa

“Actually I’m asking on behalf of some other guy. Maybe he’s not confident enough to ask you directly so 

he want me to ask for him. Is it clear? Jangan awak fikir yang saya nak amik awak jadi bini nombor dua 

saya pulak Alis.hahaha....”

Eleh boss nih macam tau-tau je aku fikir macam tu. Haaa nih mesti si Jimmy Neutron yang suruh boss 

tanyakan. Tau la kau baik dengan boss tapi agak-agak la wei. Haisss.....

“Erm actually boss memang saya dah ada someone special dan kami dah nak tunang dah pun.”
“May I know who’s the lucky guy?”

Erk nak cakap sape nih? Alaaaa cakap la sape-sape pun asalkan boss tau yang aku nih dah tak available 

lagi dah. “Erm my classmate masa kat universiti dulu boss” “Owh... It’s okay then. Nanti kawen jangan lupa 

jemput tau.hihi... Dah dah jom sambung makan.”

Fuhhhh lega mak. Sory ye boss, tak terniat langsung nak tipu boss. But I’ve too sebab saya adalah mangsa 

keadaan.eheh.....

********************************************************************************

Knock...knock....heee  “Apa ketuk-ketuk meja orang nih Lis, dah takde keje ke?”

“Wow garangnya......busy sangat ke Patin? Nak gurau-gurau pun dah tak boleh ye sekarang.”

“Eh takde lah boleh aja buk kalau mau gurau senda segala. Hah ada apa Lis? Nih mesti nak gosip-gosip 

kan.....” Eleh perlu ke sengih macam iklan ubat gigi Cik Fatin oiiiii........

“Erm actually last week orang keluar breakfast dengan boss.....” “waaaaaaa tak ajak orang pun kan!”

Ish Fatin nih kalut la, potong cakap orang pulak. “Bukan ke Patin pegi kursus last week, macam mana nak 

ajak Cik Patin gebu ku sayang.”

“Eheh orang lupa la...Okay sambung-sambung....”

“Okay....hari tu masa tengah breakfast boss ada tanya yang orang nih dah berpunya ke belum...”

“Hah kenapa? Boss nak pasang dua ke?” “Haissss mulut.... Memang nak kena pancung ah boss kalau 

pasang dua. Tak actually dia tanya bagi pihak orang lain.”

“Sape?” Terserlah keterujaan muka si Fatin nih..ekekeke

“Sape lagi, si Jimmy Neutron tu laaaaa.”

“Awak pasti ke Lis?” “Yupp....I’m very very very sure sebab lepas tu kan Jimmy memang dah tak tegur 

orang lagi dah. Even orang jalan kat depan dia pun dia buat tak tau je. Cuma.......”

“Cuma apa?” Waaaaaa teruja lagi.hee.... “Cuma cara dia tengok orang tu ngeri sikit lah. Macam nak telan 

orang je.huhuhu ngeri babe.......”

“Pulak....Haisss dah angau bebenor si Jimmy nih.”

“Tin, satu lagi orang nak bagi tau.... Tempat keje Daim dekat dengan tempat keje kita lah.”

“Aikkk mana awak tau?” “Hari tu dengar diorang cakap-cakap masa kat reunion...Bestnya kalau 

terserempak dengan Daim kan.......”

“Haaaaa angau-angau....Elok sangat la tu, si Jimmy angaukan awak. Awak pulak angaukan si Daim tu. 

Daim pulak entah sape la yang dia angaukan kan...heee”

“Alahhh Patin nih potong betul la. Dah lah nak chow dulu. Bye babe...”

Ufh agak-agak Daim angaukan sape ek? Haaaaa nih Fatin punya pasal la. Tak pasal-pasal aku duk fikir 

pasal benda nih pulak.huhuhuhu


Daim Shah Zainal



2 comments:

  1. smbung lagi! akak dah jatuh cinta dngan pembawaan Alis . dekat sngt dengan diri sendiri .. :heart:

    Jumpa dengan Daim x nervous ke Alis? biasala mamat tu gerenti semakin hensem kan? hewwheww...

    Lagi satu kalau tmpat kerja dah dekat, i think mamat daim tu dah suka kat Alis sejak dulu tpi mesti samting menyebabkan dia tolak 'lamaran cinta' alis . sobisss...

    Yelah kata Alis kan, Daim asek pandang, bila ada lelaki lain dekat kat Alis daim cem gelisah je~ Daim hero pujaan malaya! ngeh3...

    Gud job lil sis! usahakan lagi ya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe jgn risau kak rin, dh ada smbungannya tggu masa nak publish je n_n

      haruslah nervous over the top kak, nak pandang muka daim pon malu sbb mamat tu makin hensem kan ekekekke

      erm dh btl la tu apa yg akak rasa..heee pujaan malaya ke kak?eheh untung la sape yg dpt daim klau cenggitu muahaha

      Thanks so much sis! InsyAllah akan diusahakan lagi ekekeke >_<

      Delete