7 December 2011

Contengan Pengalaman Perjalanan Cari Tuhan

Assalamualaikum ^_^


"The man that decided to change on the twelfth hour dies on the eleventh"


First time baca quote nih kat wall Hlovate, terus speechless plus lost sangat-sangat. Then macam terfikir, amende la kan yang diorang kecoh-kecoh sangat pasal quote nih. Special sangat ke sampaikan dah jadi hot topic pulak. Then saya post kat wall kawan saya and asked for her opinion. She said "orang tu nak berubah pada jam ke-12 tapi tak sempat sebab dah meninggal pada jam ke-11" (dah macam google translate pulak kan). So, saya fikir, fikir, fikir sampai migrain dan saya rasa saya dah dapat jawapan yang saya nak. 0_o



Pernah terfikir tak kenapa kita wujud kat dunia nih. Apa arah dan tujuan kita yang sebenarnya, apa tugas dan tanggungjawab kita kat dunia nih. Sedar ke tidak yang kalimah syahadah tu besar tanggungjawab nak kena pegang.


"Kalimah syahadah yang kita lafaz tiap-tiap hari tu pon ada tanggungjawab kita ke atasnya. Nak menegakkan kebenaran syahadah. Macam orang kawin la. Habis je lafaz nikah, gedebuk tanggungjawab kat bahu." ~ Fend~


Fend, mula mencari erti hidup bila secara tak sengaja jumpa dengan gadis bertudung yang minat art & muzik, Lia-Musalmah. Mula mencari maksud 'The Eleventh Hour', selepas tengok cd yang Lia bagi. Mula mencari maksud short film yang tak semua orang faham. Terus call Chad tanya soklan random, maksud The Eleventh Hour dan macam mana nak buat sujud syukur.


Chad, 'The Cowboy' tercampak kat Texas sebab nak cari ilmu dunia. Cousin si Fend yang salu susah senang bersama dah macam adik berdik kembar pon ye jugak. Suka buat idea random dan suka buat benda sesuka hati, tak suka ikut orang ke hape. Salah satu idea random yang keluar dari kotak fikiran Chad, ajak Fend join backpack travel kat Australia tengah-tengah bulan ramadhan.



Tapi tapi tapi kat tanah Aussie jugak lah Fend dan Chad kenal ngan orang berkulit hitam, putih dan sawo matang. Dapat pengajaran dari pengalaman hidup Imam Zakariyya, Tok 'Abdul Kadir, Bapak Tono, Brother Ade dan Akmal (student Malaysia yang belajar kat Sydney).


"Ramadan tu bukannya diertikan dengan bazar Ramadan. Bukan diertikan dengan Malam Tujuh Likur pasang pelita. Bukan diertikan dengan lawan meriam buluh antara kampung. Bukan diertikan dengan buka puasa di hotel-hotel. Bukan diertikan dengan rancangan masak-masak bulan puasa di TV. Tapi benda-benda tu la yang jadi definisi Ramadan kat Malaysia. ~Akmal~



Dan yang paling penting, kat sana lah Fend mula temui arah hidup. Mula excited bila beriktikaf di masjid, mula berlumba ngan Chad dan Akmal untuk khatam al-Quran dan tafsir al-Quran, mula berebut nak buat amal ibadat, mula seronok bertadarus dan qiamullail sebelum sahur.



"AND IVOKE NOT any other Ilah (God) along with Allah, La ilaha illa Huwa (none has the right to be worshipped but He). Everything will perish save His Face. His is the Decision, and to Him you (all) shall be returned." ~Surah al-Qasas~




"...Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami bersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami pikul. Beri maaflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami..." (al-Baqarah : 286) 




1 Syawal, Chad @ Muhammad Irsyad meninggal pada umur 25 tahun. Alhamdulillah Chad sempat berubah at tenth hour....So, kita????





Seriously kalau boleh saya nak sangat semua orang baca this kind of masterpiece from Hlovate. Kita yang muda remaja nih memang susah sangat la kan nak baca buku motivasi agama ke hape. So dengan baca novel-novel Hlovate nih la kita dapat buka mata tentang agama. Tak banyak, sikit pon jadi la. Tak payah cakap orang, saya sendiri pon dah mula 'ter'motivate kot bila baca novel nih. Cara Hlovate berdakwah sangat halus, takde push push, marah-marah, stress-stress ke hape. Kita baca, kita fikir then kita decide apa yang kita nak dalam hidup. Kalau boleh saya nak share semua yang saya baca kat belog nih, tapi disebabkan kekangan masa memang tak sempat nak tulis semua.


So, hopefully ada lah yang sudi baca novel Hlovate nih ya. Tak tak Hlovate tak bagi pape pon kat saya sebab promote novel dia nih. Just nak share apa yang saya baca dan ilmu yang saya dapat je and hopefully dapat la sikit pahala dari Allah s.w.t sebab dah kongsi-kongsi ilmu nih kan. :)




p/s ilebiu : Tajuk novel nih 'Contengan Jalanan' RM 21.00 je.. >_<


p/s ilebiutuuu : Masa tak pernah menunggu manusia... -_-

27 November 2011

Bukan Senang Nak Kawin

Assalamualaikum ^_^


Bila cakap pasal kawin mesti semua orang macam gumbira ceria seronok dan yang penting mesti semua sibuk imagine nak buat majlis kawin macam tu la macam ni la, baju nak berapa pasang la, pelamin nak yang grand la kan kan kan....

Yang duk fikir negatif pon ada, contohnya 'ala nak kawin kena pakai duit banyak', 'ish membazir je lah buat majlis besar besar nih' dan yang paling paling paling negatif *sambil geleng-geleng kepala* 'hang nih gatai no asyik fikir pasai kawin kawin kawin'....eh macam tak negatif pon kan.hurmmm....pape je lah.

Tapi tapi tapi tahukah anda bahawa ada perkara yang lebih penting tentang perkahwinan selain daripada perkara-perkara yang tersenarai kat atas sana, iaitu dosa dalam perkahwinan. Ya ramai yang macam tak sedar tentang dosa dalam perkahwinan kan. Lagi satu, bila part akad nikah ramai je yang sibuk tanya berapa kali lafaz ha? Kalau sekali dikira hebat la kan. Tapi ramai yang tak tau makna sebenar disebalik lafaz akad nikah tersebut.


Meh kita baca dan hayati sama-sama maksud disebalik lafaz "aku terima nikahnya si fulanah binti si fulan dengan mas kawin RM...."


 "Aku tanggung dosa-dosa si fulanah ini dari ibu bapanya, apa saja dosa yang dia buat, aku tanggung dan bukan lagi ibu bapanya tanggung dan aku tanggung dosa bakal anak-anak aku. Akulah orang yang bertanggung jawab dalam memberinya nafkah zahir dan batin, memberinya ilmu dunia Akhirat dan juga bertanggung jawab memegang tanganya bersama-sama berlari bertemu-Mu Tuhan. Aku juga sedar, sekiranya aku gagal dan aku lepas tangan dalam menunaikan tanggung jawab, maka aku fasik, suami yang dayus dan aku tahu bahawa nerakalah tempatku akhirnya dan malaikat Malik akan melibas aku hingga pecah hancur badanku. Akad nikah ini bukan sahaja perjanjian aku dengan si isteri dan si ibu bapa isteri, tetapi ini adalah perjanjian terus kepada Tuhan."
  
 
Note: Kalau nak baca artikel penuh tentang dosa dalam perkahwinan boleh klik sini

>_<

25 November 2011

11 Jenis Manusia Yang DiDoa Malaikat

Assalamualaikum ^_^

Tadi kan tak tau nak buat apa so godek-godek facebook je lah. Then kawan saya shared Something interesting kat wall dia, 11 jenis manusia yang didoa malaikat.

Kita hidup kat dunia nih bukan sorang diri je kan dan sometime kita sangat memerlukan bantuan orang lain untuk melakukan sesuatu perkara. Tak terkecuali jugak lah dari segi doa kita kepada Allah S.W.T. Kita tak tau kan sama ada doa kita nih diterima Allah atau tidak, oleh itu kita amat perlukan bantuan orang lain untuk mendoakan kita dan amat bertuah lah seseorang itu jika malaikat yang mendoakan beliau.

Benda nih maybe tak ramai yang tau because of kurang pendedahan ke hape kan. So, meh la kita share kat sini pulak...Okay n_n

 
Antara orang yang mendapat doa malaikat ialah:
  1. Orang yang tidur dalam keadaan bersuci.Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Sesiapa yang tidur dalam keadaan suci, malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya. Dia tidak akan bangun hingga malaikat berdoa: “Ya Allah, ampunilah hamba-Mu si fulan kerana tidur dalam keadaan suci.”
  2. Orang yang sedang duduk menunggu waktu solat.Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: “Tidaklah salah seorang antara kalian yang duduk menunggu solat, selama ia berada dalam keadaan suci, kecuali kalangan malaikat akan mendoakannya: ‘Ya Allah, ampunilah ia. Ya Allah sayangilah ia.’”
  3. Orang yang berada di saf depan solat berjemaah.Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat-Nya berselawat ke atas (orang) yang berada pada saf depan.”
  4. Orang yang menyambung saf pada solat berjemaah (tidak membiarkan kekosongan di dalam saf).Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat selalu berselawat kepada orang yang menyambung saf.”
  5. Kalangan malaikat mengucapkan ‘amin’ ketika seorang imam selesai membaca al-Fatihah.Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: “Jika seorang imam membaca…(ayat terakhir al-Fatihah sehingga selesai), ucapkanlah oleh kamu ‘aamiin’ kerana sesiapa yang ucapannya itu bertepatan dengan ucapan malaikat, dia akan diampuni dosanya yang lalu.”
  6. Orang yang duduk di tempat solatnya selepas melakukan solat.Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Kalangan malaikat akan selalu berselawat kepada satu antara kalian selama ia ada di dalam tempat solat, di mana ia melakukan solat.”
  7. Orang yang melakukan solat Subuh dan Asar secara berjemaah.Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: “Kalangan malaikat berkumpul pada saat solat Subuh lalu malaikat (yang menyertai hamba) pada malam hari (yang sudah bertugas malam hari hingga Subuh) naik (ke langit) dan malaikat pada siang hari tetap tinggal.”Kemudian mereka berkumpul lagi pada waktu solat Asar dan malaikat yang ditugaskan pada siang hari (hingga solat Asar) naik (ke langit) sedangkan malaikat yang bertugas pada malam hari tetap tinggal lalu Allah bertanya kepada mereka: “Bagaimana kalian meninggalkan hamba-Ku?”Mereka menjawab: ‘Kami datang sedangkan mereka sedang melakukan solat dan kami tinggalkan mereka sedangkan mereka sedang melakukan solat, ampunilah mereka pada hari kiamat.’”
  8. Orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yang didoakan.Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Doa seorang Muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa pengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang akan dikabulkan. Pada kepalanya ada seorang malaikat yang menjadi wakil baginya, setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikan, malaikat itu berkata ‘aamiin dan engkau pun mendapatkan apa yang ia dapatkan.’”
  9. Orang yang membelanjakan harta (infak).Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Tidak satu hari pun di mana pagi harinya seorang hamba ada padanya kecuali dua malaikat turun kepadanya, satu antara kedua-duanya berkata: ‘Ya Allah, berikanlah ganti bagi orang yang berinfak…’”
  10. Orang yang sedang makan sahur.Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: “Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat-Nya berselawat kepada orang yang sedang makan sahur.”
  11. Orang yang sedang menjenguk (melawat) orang sakit.Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Tidaklah seorang mukmin menjenguk saudaranya kecuali Allah akan mengutus 70,000 malaikat untuknya yang akan berselawat kepadanya di waktu siang hingga petang dan di waktu malam hingga Subuh.”Itulah antara mereka yang mendapat doa malaikat. Semoga kita termasuk dan tersenarai sama.

p/s ilebiu : Semoga kalian semua mendapat input yang berguna hari nih >_<

15 November 2011

Benarkah Cinta Mampu Wujud di Pertemuan Pertama

Assalamualaikum ^_^

Cinta pandang pertama nih memang betul betul wujud ke??? Atau mitos semata mata??? Tapi, apakah maksud cinta pandang pertama?



Okay, hari nih saya nak tak nak share pasal maksud cinta pandang pertama ke hape ye. Hari nih saya nak share pasal 1 lagi novel yang saya baca dan saya rasa ceritanya agak interesting. n_n



Macham nih ceritanya......


Hareez Rifqal sorang yang saaaaangat playboy tahap babun. Babun pon kalah ngan dia tau. Tetiba terjatuh chenta ngan Aira Hanna yang bekerja sebagai interior designer kat company kawan Hareez, Syamsul Asyraf namanya. Ermmm love at the first sight la nih. Tapi si Aira nih pulak tak nak kat Hareez, dah namanya playboy kan sape yang nak. Insecure kot kalau kapel ngan si Hareez tu.


Tapi makin dia lari, makin dekat pulak Hareez menghampiri..*pintal pintal rambut sambil tunduk malu* :p


Banyak la konflik dalaman dan luaran antara mereka berdua yang kadang kadang menguji tahap kesabaran saya sebagai pembaca. (eheh teruji la sangat kan) Tapi yang best bila diorang kawin tapi takde sape yang tau. Memang kelakar tak hengat lah bila kawan kawan diorang lost je tengok diorang berabang sayang kat public. Gayanya macam suami isteri je kan. (tapi memang diorang suami isteri pon)hahahaha *gelak guling guling* Okay tak guling guling, tipu je 0_o



Haaaa interesting tak??!!! Kalau interesting sesangat sila la singgah kat bookstores berhampiran anda dan bawak larik novel nih sebijik..... >_<










P/s ilebiu: kalau kena tangkap polis pandai pandai lah bawak diri yaa ^_* (you know why) ekekeke

Peace yawww!!!

27 October 2011

Aku Bukan Mistress

Assalamualaikum ^_^



Ishishish tajuk cam scary je kan...Haa??!!! Tak scary??? Okay fine memang tak scary pon... :p Nih satu lagi novel yang best dari author yang masih hijau dalam dunia penulisan *ececece ayat cam budak sastera je kan*hikhikhik

Tapi seriously novel nih sangat best. Nak tau nape? Sebab jalan cite sangat lain dari yang lain. Kalau baca memang tak expect citenye macam nih. Cite dia panjang tapi takde lah heavy sangat konfliknye. So, boleh je baca santai-santai cam tu je tak payah susah-susah nak pening-pening picit-picit kepala bagai time baca novel nih.

Oh ya, meh nak kasi hint sikit novel nih pasal apa.... Mya Arlissa kot nama dia (alah nama penuh tak penting pon kan) dah jadi mistress si Mikail nih since 2tahun lepas. Of course la kan dia ada sebab yang tersendiri kenapa jadi macam tu. Then timbul la macam-macam masalah bila kawan Mikail, si Adam tu pon dah syok kat Mya dan cuba buat yang bukan-bukan kat Mya. Yang tu kira cam tak mencabar sangat la kan, yang paling mencabar bila si Suzanne merangkap cousin Mikail nak ngorat balik si Mikail tu dan mama Mikail tak suka ngan Mya. Si Mikail nih pulak makin lama makin sayang pulak ngan Mya dan sangat baran tau. Takleh ada orang tengok or buat macam-macam kat Mya tu, mula lah dia nak kecoh-kecoh ngan orang tu. Tapi best la kan macam tu, means dia caring sangat kat Mya tu. Mya pulak cuba nak lari dari Mikail sebab dia dah tak sanggup nak bergelumang dalam dosa yang dah dia buat ngan Mikail.

Eh bukan tu je tau, ada banyak lagi lah konflik yang timbul diantara Mya ngan ex boyfriend dia, ngan Mak Ngah dia lagi. Seriously sume tu best... :) Haaaa nak tau tak lastly apa yang terjadi kat Mya ngan Mikail??? Kalau nak tau sila lah beli novel Aku Bukan Mistress by Acik Lana kat bookstore berhampiran rumah anda ya... >_<



Note: Eheh cantik tak tulisan beso kecik cam tu???teheeeee ^_*

20 October 2011

7 Hari Mencintaiku

7 hari je??!!! TAK MAU...!!!! Saya nak SEUMUR HIDUP okeh!!!

Haaaa emo la pulak kan...Okay fine, it's not about me. Nih pasal novel yang  saya baca 2 3 hari lepas. Seriously novel nih telah meninggalkan kesan yang sangat mendalam dalam diri saya...erk??!!!

Eh..eh..nak tau tak novel nih pasal ape? Haaa meh sini nak kasi tau sama kamu....
Okay cite nye macam nih... Mia Adriana nih anak orang kaya terpaksa kawin ngan Khuzairi si pengembala kambing. *ishish cam ada bau kambing je nih*
Hurmmm mereka kawin bukan sebab suka sama suka ye, terpaksa semata-mata. Then Mia terpaksa follow Khuzairi balik kampung dan hidup dia telah berubah 100%. Kat sana dia terpaksa tinggal ngan mak mentua dia yang mulut cam longkang (nih Mia yang cakap ye), terpaksa berdepan ngan sepupu hasben dia yang suka kutuk-kutuk kat belakang dan macam-macam jenis orang lagi lah. Tapi Mia tu kuat dan dia sangat outspoken. Lawyer kan haruslah kena outspoken heee....
Part yang paling best bila Mia sound direct cam tu je sesape yang sibuk kutuk-kutuk dia..woheoooo...bravo bravo *clapclapclap*

Tapi yang paaaaaling seronok lah kan, hero kat lam novel nih sangat caring dan sangat hormat kat mak tiri dia walaupon dah terang-terang mak tiri dia tu tak betul. Kalau ikutkan novel nih lebih focus on Khuzairi yang tersepit diantara kasih terhadap isteri dan rasa hormat terhadap kedua ibu bapa.
Hurmmm kalau nak tau ngan lebih lanjut sila la baca sendiri ya..teheeeee

Oh ya, nih dia gambo nye...



Mana la tau kot ada yang nak pegi bookstore malam nih jugak kan sebab dah excited sangat nak baca novel nih.hewhewhew....Enjoy!!!! >_<

16 October 2011

Kuseru Rindu Itu

 
Sadly, the more you crave to be someone's beloved, the more you get pushed aside
 
Yes, itulah yang Idayu rasa bila Hisyam dengan sengaja bermain cinta dengan perempuan lain. The different is, she's not being pushed aside by him....
 
Hohoho intro cam gempak jiwang je kan. :) Actually saya baru je habis baca novel Hanni Ramsul, tajuknya kat atas tu ha... Novel dia sume best-best tau. Tapi yang nih extra best sikit sebab sangat lain dari yang lain. Jalan cerita ngan plot (eheh betul ke plot??!!) memang berbeza compared to previous novel. 
Nak tau tak novel nih pasal apa? Haaaa mesti nak tau kan..kan..kan... :p Okeh ceritanya macam nih, Hisyam dah kawin ngan Idayu dah 7 tahun dah pon dan hidup dengan bahagia dan gembira bersama anak tersayang. Mereka kawin bukan atas dasar chenta semata-mata, tapi pilihan keluarga. Macam mana entah tetiba boleh pulak Hisyam terjatuh chenta dengan Maisara yang sangat selfish tu sedangkan wife dia Masya Allah sangat lah baik budi pekerti, sopan santun, calon isteri solehah. Ish sakit hatinya bila tingat kat Maisara tu. (eheh emo pulak hahaha...) 
The best thing is, walaupon si Hisyam nih dah sayang giler kat Maisara tapi dia still tak boleh nak lupakan or tinggalkan wife dia macam tu je. (TAK BOLEH okay) Tanpa Idayu, life dia macam incomplete dan dia sayang sangat-sangat kat wife dia and mereka tu saaaaaangat romantik and loving gitu... :) *blushing*
Ish cam susah je la nak elaborate dengan lebih lanjut pasal novel nih. Dah time sekolah dedulu pon fail bab buat rumusan, summary sume.hewhewhew.Kalau nak tau dengan lebih lanjut pasal novel nih dan macam mana endingnya, sila lah beli novel KUSERU RINDU ITU oleh HANNI RAMSUL di bookstore berhampiran rumah anda. Sekian terima kasih >_<
 
 
 
Nih novel yang best tak hengat tuh. Kalau ada masa pergi la beli ya. RM26.00 je ^_^

7 October 2011

Nama Saya Asmara

Haaaaa cantik tak nama saya??? Sangat cantik kan cam tuan dia jugak la. Eheh masuk lif tekan sendiri pulak.teheeeee.... Semalam disebabkan keadaan yang semakin meruncing dimana batuk saya tak nak stop since 2 3 hari lepas, saya dengan berbesar hatinya telah pegi ke klinik untuk amik ubat. Klinik mana?? Of course la klinik UiTM, nak ubat free kan.hewhewhew Dah bagi salam terus masuk dan tetiba speechless tengok that girl yang kat dalam klinik tu muda sangat. Aish student ke hape nih??? Meh kita flashback situasi semalam.......

That girl : Ya boleh saya tolong?
Saya : Erk??!! Erm saya sakit...sakit tekak batuk-batuk...(ngan muka innocent)
That girl : Penah datang tak sebelum nih?
Saya : Penah......
That girl : Okay bagi i/c number yang 4 kat belakang.
Saya : ****
That girl : Owh kejap ya...Erm Asmara kan?
Saya : Haaa??
That girl : Nama awak Asmara kan?
Saya : Erk??!!!
That girl : Nih nama awak Asmara (sambil tunjuk-tunjuk nama saya kat lam fail)
Saya : Eheh...Asmariza lah.
That girl : Eh yeke...Kanke Asmara nih..
Saya : Eh tak nama saya Asmariza.....
That girl : (Ngan muka malu) Eh yela Asmariza..hehehe

Haaaaaa that's how i got that name yesterday...teheeeeeee
Uhuk-uhuk batuk lagi. Jom makan ubat..nyum-nyum >_<

1 October 2011

Coffee Talk Namanya


If you’re waiting for tomorrow, why not do it today?
For if tomorrow never comes, you’ll surely regret the day
That you didn’t take that extra time for
a smile, a hug, or a kiss,
And you were too busy to grant someone, what
turned out to be their one last wish

- Norma Cornett Marek


Found this in Belog Dia which is sangat best. Sape-sape yang nak improve your English boleh la baca dia punyer belog sebab 100% English kot. Sila lah luangkan masa melawat belog dia ek. :p


17 September 2011

Ciri-Ciri Wanita Syurga

Isteri-isteri kaum Mukminin yang beriman kepada Allah dan Rasul-Nya tersebut akan tetap menjadi pendamping suaminya kelak di Syurga dan akan memperoleh kenikmatan yang sama dengan yang diperoleh penduduk Surga lainnya, tentunya sesuai dengan amalnya selama di dunia.
Di antara ciri-ciri wanita ahli Surga adalah :
01Bertakwa

02Beriman kepada Allah, Malaikat-Nya, Kitab-Nya, Rasul-Rasul-Nya, hari kiamat, dan takdir yang baik dan buruk

03Bersaksi bahawa tiada ilah yang berhak disembah kecuali Allah, dan Muhammad adalah hamba dan Rasul-Nya, mendirikan shalat, menunaikan zakat, berpuasa di bulan Ramadlan, dan naik haji bagi yang mampu.

04Ihsan, yaitu beribadah kepada Allah seakan-akan melihat Allah dan dia mengetahui bahwa Allah melihat dirinya.

05Ikhlas beribadah kerana Allah, tawakkal, mencintai Allah dan Rasul-Nya, takut terhadap azab Allah, mengharap rahmat Allah, bertaubat kepada-Nya, dan bersabar atas segala takdir-takdir Allah serta mensyukuri segala kenikmatan yang diberikan kepadanya.

06Gemar membaca Al Qur'an dan berusaha memahaminya, berzikir mengingat Allah ketika sendirian atau tidak dan berdoa kepada Allah semata.

07Menghidupkan amar ma'ruf dan nahi mungkar pada keluarga dan masyarakat.

08Berbuat baik (ihsan) kepada tetangga, anak yatim, fakir miskin, dan seluruh makhluk, serta berbuat baik terhadap haiwan ternak yang dia miliki.

09Menyambung tali persaudaraan terhadap orang yang memutuskannya, memberi kepada orang, menahan pemberian kepada dirinya, dan memaafkan orang yang menzaliminya.

10Berinfak, baik ketika lapang maupun dalam keadaan sempit, menahan amarah dan memaafkan manusia.

11Adil dalam segala perkara terhadap seluruh makhluk.

12Menjaga lisannya dari perkataan dusta, saksi palsu dan menceritakan kejelekan orang lain (ghibah).

13Menepati janji dan amanah yang diberikan kepadanya.

14Berbakti kepada kedua orang tua.

15Menyambung silaturahmi dengan karib kerabatnya, sahabat terdekat dan terjauh.



Image Detail


" ... dan barangsiapa taat kepada Allah dan Rasul-Nya, niscaya Allah memasukkannya ke dalam Syurga yang mengalir di dalamnya sungai-sungai sedang mereka kekal di dalamnya dan itulah kemenangan yang besar." (An Nisa' : 13)


~Kitab Majmu' Fatawa karya Syaikhul Islam Ibnu Tamiyyah juz 11 halaman 422-423~ 
  

30 July 2011

I can be shy at times, but once you get to know me... good luck getting me to shut up!

hohoho....first entri tapi tajuk panjang entah pape la.heee
oraittt i'm new here,just to say hai n welcome to my belog...wohooooo!!!!!
sangat excited la kan..teheeee

nah amik welcoming flower from me to youuu.....